REISGIDS Denemarken

Eten en drinken in Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De Deense keuken

Denen houden van lekker eten en dat is goed nieuws voor de ‘foodies’ onder ons. Ze zijn dol op uitgebreid koken als er feesten zijn of bezoek komt. Maar ook buitenshuis eten is populair. Met andere woorden, er zijn heel wat wat (gerenommeerde) restaurants waar je kan genieten van, voor ons vaak nog onbekende, gerechten. Want jawel, de Deense keuken is meer dan smœrrebrœd  of herring. 

Denen zijn echte zoetebekken, dat zal je vooral merken bij het ontbijt. Broodjes belegd met confituur of andere zoetigheden en de overbekende danish pastry zal je het vaakst tegenkomen. Om duimen en vingers bij af te likken, die koffiekoeken die intussen gewoon bekend staan onder de naam ‘danish’. 

Voor de lunch gaan Denen vaak naar een kro, een soort van cafetaria waar de populairste gerechten geserveerd worden. Eén van die gerechten is bijvoorbeeld het smœrrebrœd of een platte, een bordje vol lekkere hapjes, vaak gemaakt van haring of gefileerde vis. Maar er is meer. De traditionele Deense keuken draaide om vlees- en visgerechten die vaak geserveerd werden met aardappelen maar zonder groenten. Weinig variatie dus maar begin de jaren 2000 kwam hier gelukkig verandering in.

Eten in Denemarken
Platte, een bord gevuld met allerlei lekkers

Een aantal chef-koks gingen creatief aan de slag met biologische en lokale producten. Denk aan verse seizoensgroenten, lokaal gevangen vis of gerookt vlees. En met succes want sommige van de beste restaurants ter wereld zijn nu in Denemarken te vinden. Denk maar Geranium, AOC, Kadeau of het alomgeprezen Noma van René Redzepi. Wist je trouwens dat er in dit laatste geen enkele buitenlands gerecht op het menu staat en dat alles er bereid is met lokale ingrediënten. 

 

De klassiekers

  • Uiteraard smœrrebrœd. Maar het is meer dan zomaar een simpele boterham want de Denen maken er een waar feestje van.  Deens roggebrood wordt belegd met koude vis, sneetjes vlees of kaas, aangevuld met saus, vruchten en andere kleurrijke versiering. Het is heel populair als lunch en zelfs te verkrijgen uit een automaat!
  • Medister-worst; deze is gevuld met varkensvlees en kruiden. Het gerecht wordt gegeten met bruine saus en rode biet. 
  • Stegt flæsk med persillesovs og kartoffler wordt beschouwd als het nationale gerecht en is te vinden in bijna elk restaurant. Het gaat dan om dun gesneden en zacht geroosterd varkensvlees in een sausje van peterselie met aardappelen. 
  • Herring (=haring), gerookt of gemarineerd. Dit is vaak ook te vinden op brood, afgewerkt met rode ui en wat eigeel.
  • Frikadeller zijn gebakken platte gehaktballen die gemaakt zijn van vis, varkensvlees of een mix van varkens- en rundsvlees. Het wordt gegeten met aardappelen en jawel, peterseliesaus. 
  • Een bezoek aan Denemarken zonder te proeven van een Deense hotdog is een schande. Je kan dit doen bij de vele foodtrucks die je doorheen het hele land kan vinden. Een pœlse is vooral populair door de lange, roodgeverfde worst. Deze gegrilde worst komt op een wit broodje met gefrituurde uitjes, dunne plakjes augurk en drie soorten saus; ketchup, mosterd en remoulade.

 

Drinken in Denemarken

Naast alle lekkere gerechten kan je in Denemarken ook de bekende bierbrouwer Carlsberg-Tuborg terug vinden. Maar ook de kleine ambachtelijke brouwerijtjes floreren goed de laatste jaren. Er is een heel breed aanbod waardoor iedereen wel iets naar zijn of haar zin kan vinden. 

Eten in Denemarken
Proeven van lokale biertjes

De koffie wordt er, zoals overal in Scandinavië, meestal sterk en zwart gedronken. Akvavit is dan weer een populaire schnapps en wordt gedronken bij koud eten of met Kerstmis. Het wordt ijskoud geserveerd. 

 

Weetjes

  • Fooien geven is niet nodig in Denemarken.
  • Denemarken heeft een belasting op verzadigde vetten. Concreet betekent dit dat de Denen voor elke gram verzadigde vetten in een bepaald product extra geld moeten betalen. Deze wet is er sinds 2011 om de toenemende ongezonde levensstijl van veel Denen terug te dringen.
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar