REISGIDS Bulgarije

Biografie en weer in Bulgarije

Over Bulgarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Weer in Bulgarije

Beste periode om Bulgarije te bezoeken

Het klimaat in Bulgarije is continentaal, maar verandert in een vochtig subtropisch klimaat langs de Zwarte Zeekust. De bergketens en grote vlaktes van het land, samen met koude luchtmassa’s uit het noorden en warme luchtmassa’s uit de Middellandse Zee, hebben allemaal invloed op het klimaat in Bulgarije.

Sofia

Sofia is de hoofdstad en de grootste stad van Bulgarije. Geografisch gezien ligt het in het westen van Bulgarije, tussen de Vitosha-berg en het Balkangebergte. Sofia heeft een vochtig landklimaat met koude winters en hete zomers. Sofia heeft een gemiddelde neerslag van 581 mm  per jaar, waarbij de lente en zomer natter zijn dan andere seizoenen.

Plovdiv

Is de op een na grootste stad en een ideale uitvalsbasis voor wijntoerisme in de Thracische vallei. Het heeft vier verschillende seizoenen waarbij de temperaturen enorm variëren. De zomer begint meestal in mei en eindigt eind september, met een gemiddelde piek van 31°C  in juli en augustus, maar het is ook vrij gebruikelijk om temperaturen te zien stijgen tot 40°C. De winter is koud, met gemiddelde dieptepunten die van december tot februari onder het vriespunt komen. De beste periode om Plovdiv te bezoeken is van april tot juli en van september tot oktober.

Burgas en Varna

Beiden gelegen aan de Zwarte Zeekust hebben een vochtig subtropisch klimaat en beide plaatsen genieten van een lange, hete zomer van mei tot oktober, met gemiddelde temperaturen van 28°C in juli en augustus. Neerslag is gelijkmatig verdeeld over het jaar, hoewel november meestal de natste maand is. De winter is milder dan in het binnenland, maar kan ook koud zijn. Januari is de koudste maand wanneer het ook kan vriezen.

Geografie van Bulgarije

Bulgarije ligt in Oost-Europa en grenst in het noorden aan de rivier de Donau en Roemenië, in het oosten aan de Zwarte Zee, in het zuiden aan Turkije en Griekenland en in het westen aan Servië en de Republiek Noord-Macedonië. Het Balkangebergte doorkruist het land en reikt tot aan de rand van de Zwarte Zee en zijn gouden stranden.

Het land is grotendeels gecultiveerd, bedekt met bossen en doorkruist door rivieren. Hoewel Bulgarije in de uiterste zuidoostelijke hoek van Europa ligt, is het klimaat gematigd: koude, vochtige winters en hete, droge zomers.

De resorts aan de Zwarte Zee hebben enkele van de grootste stranden van Europa en je kan er zonnebaden van mei tot oktober, terwijl in de winter zware sneeuwval vrijwel gegarandeerd is in de skiresorts in de bergen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar