REISGIDS Slowakije

Bezienswaardigheden in Slowakije

Over Slowakije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat doen in Slowakije?

Onderstaande bezienswaardigheden zijn ons toegezonden door lezers van onze website.

De Karpatische wijnroute

De kleine Karpaten-wijnroute begint net buiten de Slowaakse hoofdstad en slingert door het prachtige landschap, langs oude wijnsteden en het prachtig bewaard gebleven Červený Kameň-kasteel. De route biedt tal van tussenstops waar je de lokale wijn kan proeven.

Vrátna-vallei

Van skiën in de winter tot wandelen of fietsen door het prachtige landschap in de zomer, er is genoeg te doen in het Malá Fatra-gebergte in Vrátna. Het uitzicht vanaf de kabelbaan op een zonnige dag is een must, maar het hele jaar door indrukwekkend.

bezienswaardigheden Slowakije
Malá Fatra gebergte

Kosice

De tweede stad van Slowakije staat bekend om zijn bruisende sfeer en mooie oude binnenstad. Drink een kopje koffie op het dorpsplein en neem dan plaats op het terras en kijk hoe de wereld aan je voorbijgaat. Als de avond aanbreekt, bezoek dan het Staatstheater voor een snuifje Slovaakse cultuur.

Ondergronds is er een labyrint van doorgangen die verschillende delen van de oude stad met elkaar verbinden. Waterwegen, vestingwerken en de fundering van de kathedraal wachten allemaal om ontdekt te worden door onverschrokken bezoekers die ondergronds de archeologie van Kosice willen ontdekken.

Tatra nationaal park

Tatra National Park is het oudste nationale park in Slowakije en de thuisbasis van het beroemde Hoge Tatra-gebergte. Met een oppervlakte van 741 vierkante kilometer is het een paradijs voor wandelaars. Het landschap omvat dicht bos op de lagere hellingen van de bergen, evenals gletsjermeren en bergstroompjes. Het is ook beroemd om zijn gemzen (berggeiten), beren en marmotten.

Bratislava

Om een idee te krijgen van de mooie middeleeuwse stadskern, trek je best naar het hoger gelegen kasteel in Bratislava (zie cover foto). Vandaaruit heb je een prachtig zicht over deze oude stadskern. In de verte zie je ook nog de rijen torenblokken uit het Socialistische tijdperk staan.

De kuuroorden van Starý Smokovec

Met zijn adembenemende uitzichten over het Tatra-gebergte, heeft deze stad, beroemd om zijn mineraalwater, een overvloed aan therapeutische spa’s waar bezoekers kunnen dartelen in mineraal geladen, warm bronwater waarvan gezegd wordt dat het alles van astma tot artritis geneest.

Door de overvloedige minerale bronnen van Slowakije beschikt het land over enkele van de beste kuuroorden van Europa.

bezienswaardigheden Slowakije
Starý Smokovec

Het Spis kasteel

Spis is het grootste kasteel in Slowakije en een van de grootste in Centraal-Europa. Trots op een 200 meter hoge dolomietheuvel, is het net zo indrukwekkend vanwege zijn omgeving als vanwege zijn middeleeuwse architectuur.

Hoewel veel delen van de gotische toren van het kasteel, de wallen van de kapel en de kerkers in puin liggen, heb je vanaf de top een mooi uitzicht. Het was ooit een van de belangrijkste gotische kastelen in Europa en er is een klein museum binnen dat de geschiedenis toont van de late middeleeuwen, toen het op zijn hoogtepunt was.

bezienswaardigheden Slowakije
Spis Kasteel

Vlkolinec

Zo’n 45 traditionele blokhutten, waarvan er één een volksmuseum herbergt, liggen samen in Vlkolinec, een prachtig dorp dat in 1993 de status van UNESCO Werelderfgoed kreeg. Er is misschien nergens in Slowakije een betere plaatse om een glimp op te vangen van het traditionele plattelandsleven.

Skiën in Jasna

Ga naar de piste in Jasna, waar je een aantal van de beste skimogelijkheden van Slowakije vindt. Het resort in de Demanova-vallei heeft moderne liften en goed onderhouden pistes. Met prijzen die slechts een fractie van de West-Europese alternatieven zijn kan het niet veel beter.

Andy Warhol Galerij

De provinciestad Medzilaborce is niet de meest voor de hand liggende plek om een stijlvol museum voor moderne kunst te vinden, wat de Andy Warhol Gallery iets van een curiositeit maakt. Warhols ouders kwamen uit de buurt. De man zelf zou blij zijn geweest met de tentoongestelde collectie.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar