REISGIDS Servië

Bezienswaardigheden Servië

Over Servië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden en attracties in Servië

Onderstaande attracties en bezienswaardigheden van Servië zijn ons toegezonden door onze lezers.

Belgrado

Ga uit eten in Skadarlija

De 19e-eeuwse Boheemse wijk van Belgrado biedt vooral restaurants die typisch Servische gerechten serveren, vooral cevapi, gegrild gehakt. Als je ervoor kiest om buiten te zitten, wees dan niet verbaasd als je tijdens het diner een serenade krijgt. Er zijn ook verschillende kunstgalerijen in de buurt.

Cultuur in Belgrado

Belgrado heeft van een beetje alles. Bezoek in de oude binnenstad het Kalemegdan-park en het fort van Belgrado met uitzicht op de samenvloeiing van de rivieren Sava en Donau. Nabijgelegen bezienswaardigheden zijn onder meer de enorme kathedraal van St. Sava en prinses Ljubica’s Konak, een residentie in Turkse stijl uit 1831. Er is ook een uitbundig nachtleven nabij Sava, waarvoor Belgrado de bijnaam “nieuw Berlijn” heeft verdiend.

Museums van Belgrado

Bezoek enkele van de uitstekende musea en galerijen van Belgrado. Het Nikola Tesla Museum voor live demonstraties van de indrukwekkende uitvindingen van de wetenschapper en het Museum van Joegoslavische geschiedenis waar de voormalige premier Tito begraven ligt. In het Etnografisch Museum kunnen bezoekers meer te weten komen over de cultuur van Servië en kennis maken met handgemaakte voorwerpen.

Nis

Bezoek zeker de Ottomaanse bezienswaardigheden van Nis, de op twee na grootste stad van Servië in het zuidoosten, met veel overblijfselen uit het Ottomaanse tijdperk, waaronder een fort en de gruwelijke Schedeltoren. De overblijfselen van de Romeinse stad Mediana liggen ook in de buurt.

Novi Sad

Novi Sad, vaak het “Servische Athene” genoemd, is een aantrekkelijke stad aan de Donau en een cultureel centrum op zich met musea, galerijen, bibliotheken en theaters, samen met talrijke kerken die een grote verscheidenheid aan kerkgenootschappen vertegenwoordigen. De tweede stad is ook de thuisbasis van de imposante Petrovaradin Citadel.

bezienswaardigheden Servië
Novi Sad

Djerdap Nationaal Park

Het prachtige Djerdap National Park beslaat 64.000 hectare en is een paradijs voor natuurliefhebbers. De belangrijkste attractie is de Djerdap-kloof, een riviervallei gemaakt van vier kloven. Andere nationale parken die het bekijken waard zijn, zijn Sara, Fruska Gora, Kopaonik en Tara.

bezienswaardigheden Servië
Djerdap Nationaal park

De oude wijnroutes

Servië is een eeuwenoude wijnproducent en het loont de moeite om enkele van de oude wijnroutes te volgen. De Palic-wijnroute volgt het spoor van “Wijnen van het zand”, waar de wijntraditie meer dan 2000 jaar oud is. Andere wijnroutes in Servië zijn onder andere Vrsac, Oplenac, Smederevo, Negotin en Zupa.

Fruska Gora regio

Ga wandelen of vogels spotten in de heuvels van het nationale park van Fruska Gora ten zuiden van Novi Sad, volg bospaden en ontdek half verborgen kloosters. Het reservaat wordt gedomineerd door een eenzame berg en strekt zich uit tot aan de rivier de Donau, tot aan de rand van de historische stad Sremski Karlovci.

Het klooster van Zica

Bezoek in de buurt van Kraljevo het gerestaureerde klooster van Zica waar ooit de koningen van Servië werden gekroond. Het werd gebouwd door de eerste koning van de Serviërs in de 13e eeuw en heeft een merkwaardige roodgekleurde structuur met een bescheiden koepel in orthodoxe stijl.

bezienswaardigheden Servië
klooster van Zica

In hetzelfde deel van centraal Servië bevinden zich de mooie kloosters Kalenic en Ljubostina, beide mooie voorbeelden van de Servische Morava School of Architecture.

Sargan Eight Railway

Maak een plezierrit met de Sargan Eight Railway bij Mokra Gora, dicht bij de Bosnische grens. Een oude smalspoorlijn die ooit een belangrijk onderdeel was van de route Belgrado – Sarajevo, werd in de jaren zeventig gesloten. De treinreis van een uur klimt tot wel 300 meter in slechts 3,5 km en slingert het grootste deel van de weg door mooie groene heuvels.

 

Meer foto’s van de bezienswaardigheden in Servië vind je op de fotopagina van Servië

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar