REISGIDS Roemenië

Bezienswaardigheden in Roemenië

Over Roemenië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Welke bezienswaardigheden in Roemenië?

Onder een samenvatting van de van vredebezienswaardigheden in Roemenië ingezonden door onze lezers.

Boekarest

Deze prachtige oude hoofdstad werd gedecimeerd door het systematiseringsprogramma van Nicolae Ceauşescu tussen de jaren zestig en negentig, maar het historische centrum is nog steeds een bastion van ouderwetse charme. Dwaal door enkele van de belangrijkste straten in Boekarest: Calea Victoriei (Victory Road) met het The Vernescu House en Boulevards Gh. Magheru, Carol I, Calea Mosilor, Calea Dorobantilor en Soseaua Kiseleff.

Sta in in Boekarest ook versteld van de kolossale afmetingen en uitzonderlijke faciliteiten van het Parlementspaleis van voormalig dictator Ceausescu, dat als een gigantische bruidstaart boven de stad oprijst. Het is het op één na grootste gebouw ter wereld, na het Pentagon, en één van de belangrijkste toeristische attracties van Roemenië. Het herbergt ook het Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst.

Berca moddervulkanen

Dit ontzagwekkende landschap van borrelende modder zal je nergens anders in Roemenië vinden. De moddervulkanen, gelegen in de buurt van Buzau, zijn aangeduid als geologisch en botanisch reservaat en worden gevoed door aardgasuitbarstingen 3 km onder het oppervlak. Sommige modderkraters hebben een hoogte van meer dan 6 meter bereikt, maar zijn volkomen veilig om te bezoeken.

bezienswaardigheden Roemenië
Berca moddervulkanen

Biertan

Bezoek de vele Saksische versterkte kerken in Transsylvanië, waaronder de Biertan-kerk, die op de top van een heuvel staat met uitzicht op het dorp Biertan en op de werelderfgoedlijst van UNESCO te vinden is. Het dorp zelf heeft nog steeds een grote Saksische gemeenschap en beschikt over enkele voorbeelden van Saksische architectuur van wereldklasse uit de middeleeuwen.

De Zwarte Zee

Naar verluidt de plaats waar Jason en de Argonauten landden nadat ze het Gulden Vlies hadden gevonden, is de Zwarte Zeekust van Roemenië hard op weg een toeristische trekpleister te worden. Het is bezaaid met kleine badplaatsen zoals Eforie, Jupiter, Neptun, Saturnus, Venus en Mangalia, waar je kan zwemmen, watersporten kan beoefenen of gewoon kan ontspannen op het strand en van de zon genieten.

bezienswaardigheden Roemenië
Zwarte Zee

Bran Kasteel

Laat de fantasie de vrije loop in het Bran Kasteel, de legendarische verblijfplaats van de middeleeuwse koning die bekend staat als Vlad de Spietser, die de roman van Bram Stoker heeft helpen inspireren.

bezienswaardigheden Roemenië
Bran kasteel

Fagaras-gebergte

Een magneet voor wandelaars en adrenalineverslaafden, deze prachtige bergketen heeft veertien toppen van meer dan 2500 meter en een opeenvolging van spectaculaire bergmeren. Als wandelen of bergbeklimmen te veel hard werken lijkt, kan je het landschap bewonderen via een rit langs de Transfagaras Road – de hoogste asfaltweg van Roemenië en ongetwijfeld één van de mooiste routes van het land.

Maramures

Bezoek de traditionele dorpen zoals Budesti, Sirbi en Calinesti, genesteld in de pittoreske landelijke idylle van Maramures. ​ Natuurliefhebbers zullen genieten van de vulkanische bergen, watervallen en gletsjermeren rond het Creasta Cocosului-reservaat, terwijl cultuurjunkies de door UNESCO aangewezen houten kerken en de unieke ‘Merry Kerkhof’ in Sapanta kunnen bewonderen.

Beschilderde kloosters van Bucovina

Het is de tocht waard naar de beschilderde Klooster van Bucovina (Voronet, Sucevita, Moldovita en Humorului) in Noord-Moldavië. Deze UNESCO-werelderfgoedlocaties zijn zowel binnen als buiten beschilderd met fresco’s en zijn sinds de middeleeuwen in uitstekende staat bewaard gebleven.

bezienswaardigheden Roemenië
beschilderde kloosters Bucovina

Verwen jezelf

Met zijn geneeskrachtige thermale bronnen, zout water en geneeskrachtige modder is het Techirghiol meer één van de belangrijkste kuuroorden van Roemenië. Baden in de wateren van het meer zou alles genezen, van reuma en artritis tot ziekten van het perifere zenuwstelsel, en er is een enorm aanbod aan spabehandelingen beschikbaar in de nabijgelegen stad.

Sibiu

De belangrijkste stad van de Transsylvanische Saksen. Veel van de vier muren en 40 torens zijn bewaard gebleven, en tussen de mooie blauw, rood, abrikoos en groen geschilderde huizen bevinden zich enkele van de beste musea van Roemenië. Mis het Brukenthal National Museum niet dat een indrukwekkend aanbod aan traditionele en hedendaagse kunst herbergt.

Sighisoara

De prachtige middeleeuwse stad Sighisoara is een perfect intact 15e-eeuws juweeltje met negen torens, smalle doorgangen en geplaveide straten, burgerhuizen en sierlijke kerken. Sighisoara is ook de geboorteplaats van Vlad Draculea, bijgenaamd Vlad de Spietser. Een van de best bewaarde bewoonde citadellen van Europa, het is geen verrassing dat de stad door UNESCO is aangewezen als werelderfgoed.

Snagov

Deze afgelegen gemeente is een natuurreservaat en een paradijs voor geschiedenisliefhebbers, met als belangrijkste attractie het Snagov-klooster, ) – naar verluidt een van de begraafplaatsen van Vlad de Spietser. Het klooster ligt op een eiland in het Snagov-meer en is via een brug en boot met het dorp zelf verbonden.

Traditioneel vermaak

Geniet van traditionele volksmuziek en dans, shows zijn te zien in veel hotels en restaurants.

Bezoek een markt

De piatas (markten) zijn boerenmarkten waar verse producten kunnen worden gekocht. Ga op zoek naar zelfgemaakte kazen en brood, zoek een schilderachtige plek en ga daarna picknicken.

De Karpaten

De Karpaten, een dichtbebost bergachtig gebied, is ideaal om te wandelen. In de winter bieden resorts zoals Poiana Brasov en Predeal enkele van de beste skimogelijkheden in Oost-Europa – of ga bobsleeën in Semenic en Sinaia. Onlangs hebben de bergen ook een reputatie opgebouwd onder fietsers en er is een enorm netwerk van bergpaden paden om te verkennen.

bezienswaardigheden Roemenië
Karpaten

De Donau

Vaar langs de Donaudelta om meer dan 300 soorten vogels en vossen, otters, wilde katten en zwijnen te zien in een uitgestrekte wildernis. Dit is een UNESCO-werelderfgoed en biosfeerreservaat en in totaal kunnen hier 3.460 diersoorten worden gespot – om nog maar te zwijgen van 1.700 plantensoorten. De meeste riviercruises op de Donau vertrekken vanuit Tulcea, dat ook een museum heeft dat gewijd is aan de Donaudelta.

Bezoek ook onze fotopagina voor meer foto’s van bezienswaardigheden in Roemenië, toegezonden door onze lezers. 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar