REISGIDS Polen

Bezienswaardigheden in Polen

Over Polen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Krakau
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Welke bezienswaardigheden in Polen bezoeken?

Het is steeds moeilijk om alle bezienswaardigheden van een land op te noemen. Onder een opsomming van de favoriete bezienswaardigheden in Polen aangeraden door onze lezers.

Het Tatra-gebergte

Voor alpine activiteiten kan je nergens beter zijn dan in het Tatra gebergte. Zakopane is het centrum voor klimmen en wintersport waar een sprookjesachtige sfeer heerst met zijn “peperkoek” houten huisjes – sommige inwoners dragen nog steeds traditionele goralski jurk. Bezoek zeker de prachtige Kościeliska-vallei, de berg Kasprowy Wierch en het smaragdgroene gletsjermeer Morskie Oko.

bezienswaardigheden Polen
tatra gebergte

De Wieliczka-zoutmijn

De spectaculaire Wieliczka-zoutmijn, net buiten Krakau gelegen, is één van de belangrijkste toeristische attracties van Polen. Gebouwd in de 13e eeuw, beschikt de UNESCO-site over 300 km aan schachten en tunnels, die zijn versierd met beelden en kapellen die door mijnwerkers uit zout zijn gehouwen.

Slechts 2 km van de mijn is toegankelijk voor bezoekers en de toeristische route brengt bezoekers 135 meter onder de grond terwijl het door indrukwekkende kamers loopt, met bas-reliëfs, kroonluchters en een gebeeldhouwde kapel.

Lublin

De belangrijkste ingang van de oude stad, de Krakau-poort, wordt beschouwd als het symbool van Lublin. De toren van rode baksteen, gebouwd aan het einde van de 14e eeuw en gerenoveerd in 1782, maakte deel uit van de oorspronkelijke vestingwerken van de stad. Het herbergt ook een historisch museum.

Gdańsk

Gdańsk is de thuisbasis van de grootste gotische kerk in Polen, de Mariakerk, terwijl het strandresort in het nabijgelegen Sopot de Molo, met 515 meter de langste pier van Europa heeft. Binnen handbereik zijn het beboste schiereiland Hel en het strand, het Kasjoebische merengebied en de Duitse kastelen in Malbork en Gniew.

bezienswaardigheden Polen
Gdansk

Ga wandelen in de natuurreservaten van Polen

Er zijn maar weinig dingen die zo inspireren als een tocht door de nationale parken en natuurreservaten van Polen. Wandelaars moeten Kampinos National Park in de buurt van Warschau bezoeken, terwijl het Bieszczady National Park, onderdeel van de Karpaten, de overgebleven fragmenten van het Grote Bieszczady-bos bevat, de thuisbasis van lynxen, wolven, wilde katten en tot 120 bruine beren.

De stranden van de kust van Pommeren

Polen heeft enkele van de allerbeste stranden van Noord-Europa, vooral de resorts langs de kust van Pommeren, zoals het grote en modieuze Kołobrzeg of Łeba, waarvan het strand van schitterend wit zand is. Het strand sluit aan op het Słowiński National Park, bekend om zijn gigantische “zwervende zandduinen” die elk jaar enkele meters kunnen verschuiven.

bezienswaardigheden Polen
strand van Łeba

Kom alles te weten over de Holocaust in Auschwitz

De slachtoffers van de Holocaust worden herdacht in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau (Auschwitz-Birkenau), nu een staatsmuseum op 66 km van Krakau. Een bezoek is een ontnuchterende ervaring en helpt je perspectief te geven aan de gruwel die zich afspeelde tijdens één van de donkerste periodes uit de geschiedenis.

Kom meer te weten over het verzet in het Powstania museum in Warshau

Een wandeling door het Warsaw Rising Museum is een educatieve en interactieve ervaring die iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Polen niet mag missen. Het museum biedt films, getuigenissen, dia’s en voorwerpen uit de oorlog toen de inwoners van Warschau actief waren in het verzet.

Het Mazurische merengebied

Het Mazurische merengebied, dat uit meer dan 1000 meren bestaat, is een favoriete bestemming voor vissen en varen. Een populair pad voert je langs verschillende meren en kanalen. In lokale steden zoals Mikołajki en Giżycko worden festivals en andere levendige evenementen georganiseerd.

De bizons van het Białowieża National Park

Nationaal Park Białowieża is het laatste grote toevluchtsoord van de Europese bizon en biedt ook onderdak aan vele andere zeldzame soorten in het bos en bomen tot 500 jaar oud. Natuurpaden, fietsen en verkennen met een boswachter worden aangeboden.

Geniet van de middeleeuwse sfeer van Krakau

Je voelt meteen de charmante middeleeuwse sfeer van Krakau, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, één van de belangrijkste historische locaties van Europa. Midden op het marktplein (het grootste van Europa) staat de Lakenhal, die dateert uit de 14e eeuw. Er is ook de fascinerende voormalige Joodse wijk en de 16e-eeuwse Remuh-synagoge, het Wawel-kasteel en de gotische kathedraal. Geweldige bars en restaurants zijn er in overvloed.

Lees zeker onze reisgids van Krakau voor meer informatie.

bezienswaardigheden Polen
Krakau

Bezoek de gereconstrueerde oude binnenstad van Warschau

Hoewel veel ervan werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, is de Poolse hoofdstad Warschau nog steeds een bezoek waard. De oude stad is zo meesterlijk gereconstrueerd op basis van originele plannen en schilderijen uit de 17e en 18e eeuw dat het moeilijk te geloven is dat het slechts een halve eeuw oud is als je door de schilderachtige geplaveide straatjes wandelt. Voor een onvergetelijk uitzicht over de stad neem je een lift naar het observatiedek bovenop het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een van de architectonische iconen van Warschau.

De Zwarte Madonna

Het icoon van de Zwarte Madonna, ook wel bekend als het wonderbaarlijke schilderij van Onze-Lieve-Vrouw, is te zien in het enorme kloostercomplex Jasna Góra in Czestochowa, 100 km ten noorden van Krakau.

Zamość

Het marktplein in renaissancestijl in Zamość met zijn bijna perfect bewaard gebleven 16e-eeuwse stadscentrum is slechts een van de vele aangewezen UNESCO-werelderfgoed locaties in Polen. De prachtige oude stad is gebouwd door architect Bernando Morando, die Italiaanse modellen volgde van de ‘ideale stad’.

bezienswaardigheden Polen
Zamość

Bezoek het geboortehuis van Chopin

Het landhuis waar de beroemde Poolse componist Frederic Chopin werd geboren in Żelazowa Wola, 53 km ten westen van Warschau, is een leuke daguitstap Attracties zijn onder meer mooie tuinen, zomerrecitals en 19e-eeuwse instrumenten en meubels die door de grote man werden gebruikt.

Het middeleeuwse stadje Toruń

De middeleeuwse ommuurde stad Toruń is éénn van de beste bezienswaardigheden van Polen. De goed bewaarde gotische schat die zich uitstrekt over de machtige Vistula-rivier bestaat uit schilderachtige geplaveide straatjes, huizen van rode baksteen en oude vestingwerken. Ook Copernicus werd hier geboren, net als de lokale pierniki (peperkoek) die geliefd is in heel Polen.

Wrocław

Wrocław, in het Duits bekend als Breslau en lang een deel van het Duitse rijk, is een diverse stad. Visueel gezien is het uniek, met zo’n 100 bruggen die kanalen oversteken en de vele eilanden van de stad met elkaar verbinden. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer het 15de eeuwse stadhuis, nu het Stedelijk Historisch Museum, het gigantische Racławice Panorama en de kathedraal op Ostrów Tumski (Kathedraaleiland).

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar