REISGIDS Oostenrijk

Bezienswaardigheden in Oostenrijk

Over Oostenrijk
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Wenen
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat doen Oostenrijk?

Omdat Oostenrijk in elk seizoen wel iets te bieden heeft was het niet moeilijk om deze pagina, integendeel zelfs. We hebben een keuze gemaakt uit de favoriete van onze lezers.

Bewonder de architectonische schoonheid van Oostenrijk

Geniet van de barokke elegantie van Wenen, met name in “de Innere Stadt”, en geniet van de prachtige Altstadt (oude stad) van Salzburg, met het fort Hohensalzburg, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Andere bezienswaardigheden in Salzburg zijn de Peterskirche (Sint-Pietersabdij, met begraafplaats en catacomben), de Domkirche (bedoeld om te wedijveren met Sint-Pieters in Rome) en de Alter Markt (oud marktplein).

Neem een duik in een van de vele meren

Geniet van het geweldige panorama van enkele van de prachtige meren van Oostenrijk: waaronder Wörthersee, Wolfgangsee, Traunsee, Hallstättersee en Mondsee, één van de warmste meren in de regio Salzkammergut. Bekend als “de Riviera van Oostenrijk”, bereiken de meren van Karinthië temperaturen van ongeveer 28°C en zijn misschien wel het beste voor zwemmers omdat ze verschillende prijzen hebben gewonnen voor hun waterkwaliteit.

bezienswaardigheden Oostenrijk
Wolfgangsee

Het Salzburgfestival

Luister naar klassieke muziek in de stad waar Mozart vandaan kwam. Wereldberoemd, het Salzburg Festival biedt een gevarieerd programma, van zangers, acteurs, orkesten en opera. Geniet van een concert in het Huis voor Mozart of buiten op het Kathedraalplein met zijn adembenemende barokke achtergrond.

Tirol

Verken Tirol, de meest bergachtige provincie van Oostenrijk, met bossen, weilanden, valleien, bergmeren, bergdorpjes, kerken en kastelen. Innsbruck, de hoofdstad van de regio, heeft tal van historische gebouwen, waaronder een 12e-eeuws kasteel. Voor spectaculaire uitzichten neem je de kabelbaan naar Hungerburg en vervolgens de kabelbaan naar Hafelekar op 2334 meter.

bezienswaardigheden Oostenrijk
Tirol

IJssculpturen

Wees getuige van de magische Eisriesenwelt in Werfen, ijsgrotten met het hele jaar door prachtige ijssculpturen. Deze natuurlijke grotten liggen diep begraven onder de bergwand die de vallei ten zuiden van Salzburg flankeert en zijn bereikbaar met de kabelbaan. Naast glinsterende muren en indrukwekkende ijspegels, bieden de grotten ononderbroken vergezichten over de bergen.

Graz

Verken de stad Graz Graz te voet. Bezienswaardigheden zijn onder meer het Universalmuseum Joanneum met de gotische schilderijen van de Alte Galerie, de Neue Galerie in het Herberstein-paleis, de kathedraal, het mausoleum van keizer Ferdinand II, de oude wijk, de Schlossberg (kasteelheuvel) met zijn Uhrturm (klokkentoren), en de Glockenturm (klokkentoren).

Wandelen

Zodra de sneeuw is gesmolten, kan je door de door de gevarieerde landschappen van de Alpen wandelen, variërend van bossen en groene hellingen tot gletsjers en rotsen. De alpenweiden van Vorarlberg bieden rustige wandelingen, terwijl het Nationaal Park Hohe Tauern meer veeleisende trektochten in zijn aanbod heeft. Voor een langeafstandsavontuur volg je de rivier de Lech en de hangbrug van Holzgau biedt onvergetelijke uitzichten.

Harakiri, de steilste skipiste van Oostenrijk

De Alpen zijn éénn van Europa’s belangrijkste wintersportbestemmingen en enthousiaste sneeuwfreaks kunnen in een groot deel van Oostenrijk skiën, snowboarden, rodelen, sleeën, curling en schaatsen. De dappersten onder ons kunnen hun moed moeten testen in Mayrhofen, waar de steilste skipiste van het land, Harakiri, een steiltegraad van wel 78% bereikt.

bezienswaardigheden Oostenrijk
Harakiri piste

Lederhosen festival

Onze excuses aan alle carnaval liefhebbers, maar carnaval valt niet te vergelijken met een echt Lederhosen festival. Bewonder traditionele Oostenrijkse kledij op het jaarlijkse Lederhosen Festival in Windischgarsten. Met houthakkersraces, ceremoniële dansen en accordeonspel is het festival het grootste Lederhosen festival in Oostenrijk. Hoewel het dragen van bovengenoemd kostuum optioneel is, is het drinken van goed bier en juichen bij de verkiezing van “Miss (of misterr) Lederhosen” verplicht.

Peddel over de Donau in het Donau-Auen National Park

Dit nationale park, één van de laatste grote wetlands in Europa, koestert een diversiteit aan planten en dieren. Een klein eindje rijden van Wenen, biedt de uitgestrekte groene ruimte de perfecte ontsnapping dankzij de naar de stad kronkelende Donau die het bos in tweeën splitst. Vaar met een kano stroomafwaarts en geniet van de rivier en het water.

Doe een ritje op het steilste stoomtreinspoor van Oostenrijk.

Neem een oude 19e-eeuwse stoomtrein en geniet van een schilderachtig Oostenrijks landschap. Beginnend bij het beroemde en mooie dorp St. Wolfgang in Salzkammergut, trekt de steilste tandradrail van Oostenrijk zichzelf naar de top van de Schafberg dat gelegen is op 1.783 m.

bezienswaardigheden Oostenrijk
Stoomtrein

Wijngaarden van Oostenrijk

Maak een proeverij door één van de wijnbouwgebieden van Oostenrijk, zoals Neder-Oostenrijk of Zuid-Stiermarken gekend voor hun elegante Sauvignon blanc. De meeste wijnen, zoals de bekende Rieslingwijn, zijn wit, maar er zijn ook enkele goede rode wijnen uit Baden en Burgenland die de aandacht verdienen.

Maak kennis met de bekende hengsten van Oostenrijk

Geniet hoe de beroemde Lipizzaner-hengsten fijn uitgevoerde dressuurmanoeuvres uitvoeren in Wenen. Op Weense klassieke muziek worden de uitvoeringen gehouden in het prachtige Hofburgpaleis. De Spaanse Rijschool, genoemd naar het erfgoed van de paarden, bevindt zich ook in de hoofdstad, terwijl bezoekers in Piber de stoeterij kunnen bezoeken waar ze worden verzorgd, getraind en bereden.

Operavoorstelling op het meer

Woon een opera bij in stijl. Naast de vele operavoorstellingen in de belangrijkste steden van Oostenrijk, kan je ook naar Bregenz voor een show die anders is. De stad is de thuisbasis van St Martinsturm (St Martin’s Tower) en ’s werelds grootste drijvende podium voor operaproducties in de zomer.

Kom tot rust met koffie en taart

Neem plaats in een Oostenrijks Kaffeehaus, en kijk hoe de wereld voorbijgaat terwijl je van de vele taarten en puddingen (zoals torte, waarvan er zo’n 60 soorten zijn) proeft die zonder schuldgevoel gegeten kunnen worden, wetende dat het allemaal in naam is, van het in stand houden van een “nationale traditie”. Vergeet zeker niet appelstrudel als je echt wil bijdragen aan de nationale traditie.

Bezoek de geboorteplaats van Mozart

Breng een eerbetoon aan de beroemdste zoon van Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn geboorteplaats (Mozart Geburtshaus) bevindt zich in de Getreidegasse, ook de belangrijkste winkelstraat van de stad en is nu een speciaal museum. Zo ook zijn ouderlijk huis (Mozart Wohnhaus) op het marktplein, waar concerten en lezingen worden gehouden naast een permanente tentoonstelling.

Wals de hele nacht door op een bal

Ga walsen op een traditioneel Oostenrijksbal. Haal je meest elegante black tie-kleding boven voor het jaarlijkse Johann Strauss-bal, dat plaatsvindt in een prachtige balzaal in de Kursalon Wenen, één van de mooiste en meest historische gebouwen van Wenen. Gasten worden verwelkomd met een wals en er worden verfijnde gerechten geserveerd voordat ze de avond afsluiten met een middernachtconcert.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar