REISGIDS Noorwegen

Bezienswaardigheden in Noorwegen

Over Noorwegen
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De grootste troef van Noorwegen zijn de adembenemende natuurlijke rijkdommen van het land. De prachtige fjorden, ruige kliffen, oeverloze meren, … gecombineerd met talloze culturele bezienswaardigheden en authentieke dorpjes maken van dit land een absolute topbestemming. Wij zetten de highlights hieronder voor jou op een rijtje.

Bergen 

Wandel rond in de pittoreske haven van deze voormalige Hanzestad en geniet van de kleurrijke houten pakhuizen die in 1979 een plaatsje veroverden op de UNESCO werelderfgoedlijst. Verken de nabijgelegen vismarkt en rond de dag af op de top van één van de zeven heuvels die rond de stad liggen. De kabelbaan Flœibanen brengt je naar boven zodat je volop kan genieten van een panoramisch uitzicht in het noorden op de langste fjord van het land (Sognefjord) en in het zuiden op de adembenemende Hardangerfjord. 

Gletsjerwandeling 

Maak een wandeling op de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer van het Europese vasteland en centraal gelegen in een groot nationaal park. Het park is het walhalla voor liefhebbers van outdooractiviteiten. 

Bezienswaardigheden Noorwegen
Jodestalbreen, de grootste gletsjer van Noorwegen

Hardanger Fjord 

Hardanger Fjord, 75 km ten oosten van Bergen, is één van de meest populaire toeristische bestemmingen in Noorwegen. Dit gebied biedt vrijwel elk soort natuurlijk landschap beschikbaar in het land. Van schilderachtige waterwegen tot appel-en kersenboomgaarden tot bergplateaus. Het is tevens de thuisbasis voor het grootste nationale park van Noorwegen, Hardangervidda en twee van de grootste gletsjers van Noorwegen, de Folgefonna en Hardangerjœkulen. 

Maalstroom 

Bekijk de Saltstraumen, ‘s werelds krachtigste draaikolk. Een sterk getijdenstroom ongeveer 30 km ten oosten van de noordelijke stad Bodœ. Een zorgvuldige timing is vereist want het fenomeen doet zich slechts 4 maal per dag voor. Een multimedia bezoekerscentrum is vlakbij en geeft meer inzicht in het fenomeen. 

Oslo 

De Noorse hoofdstad is een baken van cultuur en geschiedenis. Deze hippe stad is erg compact maar heeft toch heel wat te bieden. Wandel langs het moderne ijswitte operagebouw en het Akershus, bezoek ‘De Schreeuw’ in het Edvard Munch Museum en bezoek het grootste openluchtmuseum van Eueopa, het Noorse Volksmuseum. Je vindt er maar liefst 155 traditionele Noorse huizen. Neem zeker ook een kijkje bij het waterfront, met z’n trendy terrasjes en galerijen. 

Bezienswaardigheden Noorwegen
Oslo, een moderne en innovatieve stad te midden de fjorden

Preikestolen 

Preikestolen betekent ‘de preekstoel’ en als je deze rots, gelegen op de top van een 600 meter hoge klif die uitkijkt over de azuurblauwe wateren van Lysefjord, ziet zal je ook meteen begrijpen waarom. De beklimming van een tweetal uur, voor iedereen met een degelijke conditie makkelijk haalbaar, is het meer dan waard. De ideale uitvalsbasis voor een bezoekje het oliestadje Stavanger waar ook heel wat te beleven valt. 

Kjeragbolten 

Vlakbij Stavanger kan je ook wandelen naar Kjeragbolten. Dit is een rotsblok zo groot als een auto die vastzit tussen 2 kliffen op een duizelingwekkende hoogte van 1000 meter boven de fjord. Een magische plek! 2 voor de prijs van 1 want  onderweg heb je prachtige uitzichten op de Lysefjord. 

Spitsbergen 

Op de meest noordelijke landmassa van Noorwegen, Svalbard, is Moeder Natuur nog helemaal baas. Je vindt er gigantische gletsjers en je wandelt er tussen onherbergzame landschappen. Het is slechts 1000 kilometer ten zuiden van de Noordpool gesitueerd wat betekent dat de zon er niet ondergaat tijdens de zomer. Vroeger deed het eiland dienst als uitvalsbasis om walvissen te vangen. Tegenwoordig is toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Het is de enige plek in Europa waar de ijsbeer nog te zien is. 

Bezienswaardigheden Noorwegen
Svalbard, het ruige Noorwegen

De waterval van Vœringfossen 

Geniet van het adembenemende uitzicht bij de beroemdste waterval van Noorwegen, dichtbij de hoofdweg tussen Oslo en Bergen. Vlakbij kan je trouwens ook de waterval van Mardalsfossen vinden die, met haar 300 meter, de langste daling van Noord-Europa heeft. 

Ælesund 

Ælesund is een unicum onder de Noorse steden. Hier vind je geen oude houten huizen of moderne constructies die zo typisch zijn voor andere plaatsen in het land. Nee, dit pittoreske stadje herbergt een ongeëvenaard verzameling art nouveau-gebouwen. Een tragische brand in 1904 vernietigde praktisch de volledige stad. De Noorse architecten die de opdracht kregen om alles opnieuw op te bouwen inspireerden zich op de Duitse Jugendstil. Nu stuit je er dus op een eigenzinnige verzameling van hoge, bakstenen gebouwen en huizen die uitgerust zijn met torens en geschilderde voorgevels. 

Uitkijkpunten 

Het klinkt misschien wat saai maar dat is het allesbehalve, integendeel … de uitkijkpunten in Noorwegen zijn sensationeel. En niet alleen het uitzicht maar ook de bouwsels die vaak uitblinken in een originele en bijzondere architectuur. Stegastein is een constructie uit staal en hout, 4 meter breed en 30 meter lang op zo’n 640 meter boven de zeespiegel. Het uiteinde wordt gevormd door een dikke glazen plaat zodat je het gevoel hebt te zweven boven het Aurlandsfjord. Andere aanraders zijn de uitkijkpunten bij Trollstigen, Dalsnibba, Rondane en Bergsbotn. 

Bezienswaardigheden Noorwegen
Het uitkijkpunt van Stegastein staat garant voor een spectaculair panorama

Middernachtzon 

Een dag die maar niet eindigt … het is een privilege om de middernachtzon te mogen aanschouwen want er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar dit mogelijk is. Maar in Noorwegen kan het. De echte middernachtzon beleef je boven de poolcirkel. Kies een heldere nacht met uitzicht op zee. Je zal de zon zien zakken en getuige zijn van een magisch en waanzinnig kleurenpalet maar helemaal verdwijnen zal de zon niet. Uiteindelijk begint ze terug te klimmen en is breekt er een nieuwe dag aan. 

Noorderlicht 

Mogelijks nog indrukwekkender dan de middernachtzon is het noorderlicht. Dit lichtverschijnsel laat zich vooral in de wintermaanden aanschouwen. Met het blote oog zie je een kleurrijke gloed, bewegende bogen, stralenbundels en soms zelfs vlammen aan de hemel. Deze groene dansende gordijnen van lichten worden veroorzaakt door zonnewind. Tromsœ, die bekend staat als de noorderlichtstad, zou een goede plek zijn om dit natuurfenomeen te bewonderen, vooral tussen september en april. 

Geirangerfjord 

De Noorse fjorden, uitgesleten door de bewegende gletsjers, zijn simpelweg adembenemend mooi. Er zijn heel wat fjorden te bezoeken in Noorwegen maar toch steekt de Geirangerford er met kop en schouders bovenuit. Sinds 2005 staat deze zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Aan de voet van de fjord vind je het gelijknamige, authentieke dorpje Geiranger. Verkend de fjord vanop het water en aanschouw de watervallen in de buurt.

Lofoten-eilanden 

Deze noordelijke eilanden zijn door National Geographic verkozen tot één van de mooiste bestemmingen ter wereld. De Lofoten is dan ook niet zomaar een eilandengroep. Deze prachtige archipel boven de poolcirkel biedt karakteristieke vissersdorpjes, afgelegen zandstranden, diepe fjorden en imposante bergen. Bewonder de middernachtzon of jaag het noorderlicht na, proef van de heerlijke, verse gevangen kabeljauw en bezoek dorpjes zoals Reine en Nusfjord.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar