REISGIDS Noord-Macedonië

Bezienswaardigheden Noord-Macedonië

Over Noord-Macedonië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Skopje

Een groot deel van de hoofdstad van Macedonië, Skopje, is pas gebouwd na de aardbeving van 1963. Dit omvat verschillende nieuwe standbeelden en het “Herdenkingshuis van Moeder Teresa”, dat in 2014 werd opgericht als een regeringsactie om de stad klassieker te maken. Er is veel geschiedenis te vinden in de Oude Bazaar en de sfeervolle wijk zit vol met charmante Ottomaanse accenten.

Museum voor hedendaagse kunst

Het Museum of Contemporary Art, opgericht na de aardbeving in 1963, herbergt een van de mooiste kunstcollecties van het land. Het gebouw, dat boven de stad uitsteekt, is een uitstekend voorbeeld van laat-modernistische architectuur. Werken van Pablo Picasso, Hans Hartung en Robert Jacobsen geven de met licht doordrenkte tentoonstellingsruimte een internationale uitstraling.

Stenen monumenten van Skopje

De stenen brug van Skopje is een herkenningspunt van de stad en staat zelfs op het wapenschild. De brug, die de Vardar-rivier oversteekt, werd oorspronkelijk gebouwd door de Romeinen en verbindt het Macedonië-plein met de oude stad. Het fort van Kale is een imposant 6de eeuws kasteel met uitzicht op de rivier. Trek naar de wallen voor uitzonderlijke uitzichten en bewonder binnen het kasteel de verschillende archeologische vondsten.

Oude stad

Bezoek de kerk van de Heilige Verlosser in de oude binnenstad van Skopje. Van buiten bescheiden, het interieur bevat een complex gesneden iconostase. In de buurt, twee voormalige caravanserais (herbergen), de 15e-eeuwse Suli An en de 16-eeuwse Kursumli An behouden hun prachtige bogen, terwijl de kenmerkende koepelvormige Daut Pasha Baths nu een kunstgalerie herbergt.

Nationaal archeologisch museum

Het Nationaal Archeologisch Museum (zoals de enorme kolommen aan de buitenkant getuigen) is ontstaan uit het streven van de regering om Skopje klassieker te laten lijken. Met artefacten die dateren uit de neolithische periode, is het enorme museum zeker een halve dag waard. De tentoonstellingen zijn soms overweldigend, dus een rondleiding is aan te raden.

Byzantijnse ruïnes van Bitola

Omgeven door de heuvels en bossen van Pelister National Park, is het mooie Bitola de op één na grootste stad van Noord-Macedonië. Gelegen op 18 km van de Griekse grens, was het een belangrijk centrum tijdens de Ottomaanse overheersing. In de buurt zijn de ruïnes van de oude stad Heraclea Lyncestis goed bewaard gebleven. Loop door de overblijfselen van de Byzantijnse basiliek met prachtige mozaïeken.

bezienswaardigheden Noord-Macedonië
Bitola

Het grote kruis

Het Millennium Kruis staat trots bovenop de Vodno-berg en werd opgericht om 2000 jaar christendom in Macedonië te vieren. Met een hoogte van 66 meter is het kruis één van de grootste ter wereld en te zien vanuit het stadscentrum van Skopje. Bezoekers kunnen naar de top wandelen of de kabelbaan naar het monument nemen.

De voormalige hoofdstad Ohrid

Met zijn ligging aan het meer is Ohrid misschien wel de meest aantrekkelijke stad in Noord-Macedonië. De site van de eerste Slavische universiteit, het was de Macedonische hoofdstad onder leider tsaar Samuil. Van zijn regeerperiode tussen 977 en 997 na Christus, blijven vestingmuren nog over en bieden nu een locatie voor zomerconcerten. Ook de moeite waard zijn het aantal oude kerken, met name de kathedraal van St. Sophia.

bezienswaardigheden Noord-Macedonië
Ohrid

Verken de moskeeën en kloosters

Noord-Macedonië heeft veel moskeeën uit de Ottomaanse periode, maar één van de mooiste is de 15e-eeuwse Mustafa Pasha-moskee in de oude bazaar van Skopje. Net buiten de hoofdstad zullen het Nerezi-klooster en de 12e-eeuwse kerk van Sint-Panteleimon je ook verbluffen met zijn prachtige koepels en overweldigende Byzantijnse fresco’s.

Mavrovo-meer

Ten zuidwesten van Skopje ligt het Nationaal Park Mavrovo. Een uitgestrekt gebied van 780 km² met diepe kloven, besneeuwde toppen en dicht bos, ideaal om te wandelen. Loop naar het Mavrovo-meer, het is bevroren in de winter maar biedt in de zomer geweldige mogelijkheden zoals boottochten en zwemmen. In het midden staat een half onder water gelegen kerk.

 

Voor meer foto’s over bezienswaardigheden in Noord-Macedonië kan je ook een kijkje nemen op onze fotopagina.

 

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar