REISGIDS Noord-Ierland

Bezienswaardigheden Noord-Ierland

Over Noord-Ierland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Noord-Ierland

Onderstaande attracties en bezienswaardigheden in Noord-Ierland zijn de favorieten van onze lezers.

Belfast

Ooit was het de meest onrustige stad van Europa. De afgelopen twee decennia hebben echter een buitengewone transformatie teweeggebracht in Belfast en hebben de Noord-Ierse hoofdstad een van de meest interessante steden van het Verenigd Koninkrijk zien worden. Goede restaurants, levendige pubs en een groeiende verzameling culturele attracties maken deel uit van de aantrekkingskracht van de stad.

Cave Hill

Cave Hill biedt een weids panorama over de stad Belfast en de omliggende heuvels aan de kust en is een lonende plek om de hoofdstad te zien – van de gewaagde kranen van de haven tot het zilverkleurige water van Belfast Lough. Met een hoogte van 368 m, wordt er gezegd dat je op een heldere dag zelfs Schotland kunt zien.

bezienswaardigheden Noord-Ierland
Cave Hill en Belfast

Ulster Museum

Maak kennis met de beste collectie kunst, archeologie en natuurlijke historie van Noord-Ierland in het Ulster Museum in Belfast. Het is gratis, en binnen vind je oogverblindende relikwieën uit het oude Egypte, de Stille Zuidzee, Afrika en elders. Er zijn ook een aantal zeer interessante bezienswaardigheden uit de vroege dagen van Ierland, evenals verschillende kunstcollecties.

Titanic museum

Deze grootschalige bezoekersattractie, met veel tamtam onthuld in 2012, op de scheepshellingen waar de RMS Titanic werd gebouwd, strekt zich uit over negen galerijen en neemt bezoekers mee door de bouw, de lancering en de noodlottige reis van ’s werelds bekendste oceaanstomer. Titanic Belfast opende 100 jaar na het beruchte zinken van het schip.

bezienswaardigheden Noord-Ierland
Titanic Belfast

Ulster Folk & Transport Museum

Het Ulster Folk & Transport Museum, gelegen aan de rand van Belfast, is twee kwaliteitsattracties in één. Het Volksmuseum geeft bezoekers de kans om door boerderijen, huisjes en boerderijen te dwalen die bewaard zijn gebleven zoals ze 100 jaar geleden zouden zijn geweest. Het Transportmuseum is een liefdevol onderhouden verzameling trams, motoren en oldtimers.

Crown Liquor Saloon

De beroemdste pub van Belfast, de Crown Liquor Saloon, is een prachtig versierd Victoriaans gin-paleis dat bekend staat om zijn schitterende decor, zijn lange geschiedenis (het dateert uit de jaren 1820) en zijn brede selectie van echte ales. Bestel een pint, zoek een hoekje en laat de zorgen van de wereld wegdrijven.

Giant’s Causeway

Het beroemdste werelderfgoed en bezienswaardigheid van Noord-Ierland is een natuurwonder, een fenomenale rotsformatie van zo’n 40.000 basaltkolommen die buitenaards lijken. Gelegen aan de kust van Antrim, trekt de Giant’s Causeway massaal bezoekers, probeer bij zonsondergang aan te komen voor minder drukte en spectaculaire fotomomenten.

bezienswaardigheden Noord-Ierland

Marble Arch grotten

Maak een ondergrondse boottocht om de prachtige grotten van Marble Arch Caves in County Fermanagh te bezoeken. Samen met de glooiende landschappen boven de grond vormen de grotten het Marble Arch Caves Geopark dat een rijk inzicht geeft in de 650 miljoen jaar aan geologische glorie van de regio.

Derry

Bezoek de op één na grootste stad van Noord-Ierland, die een ligging aan de rivier en een overvloed aan historische bezienswaardigheden combineert met een kunstzinnige uitstraling waardoor het de Britse Culturele Hoofdstad van 2013 werd genoemd. De officiële naam is Londonderry maar de lokale overheid noemt het Derry.

Glens of Antrim

Bewonder de negen onderling verbonden Glens of Antrim, aangeduid als Area of Outstanding Natural Beauty, dat landinwaarts loopt vanaf de ruige en spectaculaire oostkust. Het gebied beslaat een afstand van ongeveer 52 vierkante kilometer en omvat alles van gletsjervalleien en zandstranden tot watervallen en bossen.

bezienswaardigheden Noord-Ierland
Glens of Antrim

Devenish Island

Een ‘heilig eiland’ in Lough Erne, Devenish Island in County Fermanagh draagt nog steeds de overblijfselen van een Augustijns klooster, waaronder een kerk, een abdij en een overvloed aan oude grafstenen. Het zijn allemaal leuke bezienswaardigheden en het eiland is bereikbaar met de veerboot vanaf de aanlegsteiger op het nabijgelegen Trory Point.

Dunluce Castle

Het pittoreske Dunluce Castle, ooit de zetel van de graven van Antrim, ligt half verwoest op een steile kust. De overblijfselen op de klif kunnen naar believen worden verkend. Nadat je de brug bent overgestoken en de binnenplaats bent binnengegaan, is het verrassend om te zien hoe groot het middeleeuwse kasteel ooit was.

(zie coverfoto)

Mourne Mountains

De granieten massa van de Mourne Mountains vormt een sombere achtergrond voor één van de meest aantrekkelijke uithoeken van Noord-Ierland. Je zou het kunnen vergelijken met een prentenboek gevuld met kust, heuvels en wijde lucht. Hun rustige middelpunt, het toepasselijk genaamde Silent Valley Reservoir, wordt omgeven door valleien met cottage-spikkels en wilde hellingen. Het is geen wonder dat het bergwandelaars en bergbeklimmers aantrekt.

Geschiedenis van de troubles

De beste rondleidingen om de Troubles (het etnisch-nationalistische conflict dat Noord-Ierland 40 jaar lang heeft geteisterd) echt te leren kennen, gebeuren door chauffeurs van de “zwarte taxi’s” die de onrustige moderne geschiedenis van Belfast tot leven brengen. Ze gaan langs de Shankill en de Falls Roads en nemen de imposante Peace Lines en de beroemde Republikeinse en Unionistische muurschilderingen mee in hun rondleiding.

Proef een glas fijne Ierse whisky

Je vindt de Old Bushmills Distillery in het dorp, zoals je al kan raden, Bushmills in het noorden van County Antrim. Het beschouwt zichzelf als de oudste distilleerderij van Ierland en heeft al meer dan 400 jaar vaten met het goede spul gestookt. Volg een rondleiding om tot de kern van het whiskybereidingsproces te komen.

Verken het land op 2 wielen

Met zijn rustige kleine wegen, uitzonderlijke natuurgebieden en fijne kustpaden, hebben fietsers in Noord-Ierland keuze te over. Of je nu het asfalt verkiest of offroad gaat, het National Cycle Network heeft meer dan 1290 km aan routes van lange afstanden tot korte paden voor een lichtere tocht.

Het graf van St Patrick in Down Cathedral

Bezoek het bedevaartsoord van de beschermheilige van Ierland, St. Patrick. Hij is misschien de reden dat elke 17 maart wereldwijd enorme hoeveelheden Guinness worden geconsumeerd, maar zijn begraafplaats in Down Cathedral, in de stad Downpatrick, is een meer ontnuchterende aangelegenheid, een eenzame granieten plaat op het kerkhof markeert zijn graf.

bezienswaardigheden Noord-Ierland
graf van St-Patrick

Vissen op Lough Erne

Van de zalm tot de zeeforel, het uitgebreide visbestand van Noord-Ierland betekent dat het wordt beschouwd als één van de beste visbestemmingen van Europa. Probeer Lower Lough Erne in de Fermanagh Lakelands voor een uitstekende visplek. De rivieren van de Causeway Coast in Antrim hebben ook verschillende opties.

 

Neem ook een kijkje op de fotopagina van Noord-Ierland voor meer bezienswaardigheden van Noord-Ierland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar