REISGIDS Luxemburg

Bezienswaardigheden in Luxemburg

Over Luxemburg
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Ardennen

Verken het natuurschoon en rust van de Ardennen, plaatselijk Eisléck genoemd. Het gebied bestaat uit beboste plateaus, bosrijke heuvels en weelderige valleien. Ga naar het kleine stadje Esch-sur-Sûre, een bekend resort omgeven door de rivier de Sûre (Sauer).

Brouwerijen

Bezoek één van de brouwerijen en proef meer van de alcoholische producten uit de regio in de steden Bascharage en Wiltz, of arrangeer een overnachting in het brouwerijhotel Béierhaascht gelegen in Bascharage.

Clervaux

Bezoek in de middeleeuwse marktstad Clervaux het 12e-eeuwse kasteel – nu de thuisbasis van regeringsgebouwen, het toeristencentrum, een klein oorlogsmuseum over het Ardennen – offensief 1944-1945 (de beroemde ‘Slag om de Ardennen’), en een beroemde collectie kunstfotografie, “the Family of Man”, door Edward Steichen.

Echternach

Verder naar het oosten, in de stad Echternach, zie je een kleurrijke religieuze dansprocessie, die jaarlijks op Pinksterdinsdag plaatsvindt en pelgrims uit de hele wereld trekt. De zevende-eeuwse benedictijnenabdij van de stad (waar nu een museum is gevestigd) en de Sint-Willibrordusbasiliek zijn zeker een bezoek waard, evenals het karakteristieke 15e-eeuwse stadhuis.

Bezienswaardigheden Luxemburg - Echternach
Abdij van Echternach

Galerijen en musea

Ga op culturele tour in de talrijke galerijen en musea van de hoofdstad. Hoogtepunten zijn onder meer het Nationaal Natuurhistorisch Museum, het Nationaal Museum voor Geschiedenis en Kunst en het Museum van de Stad Luxemburg.

Luxemburg Stad

Dineren in de buitenlucht op het charmante hoofdplein van de stad Luxemburg, de Place d’Armes. Het gebied dat bekend staat als de Grund, vlakbij de rivier de Alzette, heeft ook veel levendige cafés en restaurants; het is te bereiken via een lift naar beneden door de oude rots.

De oude stad van Luxemburg

Ontdek het prachtige oude centrum van de hoofdstad Luxemburg. Wandel over de grote pleinen en door de kronkelende, geplaveide straten. Bezoek de ondergrondse tunnels, bekend als kazematten, en spring op de speciale openluchttoeristentrein en verken zo de Pétrusse-vallei. Bekijk de wisseling van de wacht in het Palais Grand Ducal, de officiële residentie van de groothertog, dat ook in juli en augustus kan worden bezocht. Andere attracties in de stad zijn onder meer de Place Guillaume II (ook wel Knuedler genoemd), de wekelijkse markten (woensdag en zaterdag); en de 17e-eeuwse kathedraal Notre Dame.

Müllerthal Tramp

In de regio Müllerthal , het ‘Klein Zwitserland’ van Luxemburg. De dichte bossen, kristalheldere beekjes en spectaculaire rotsformaties zorgen ervoor dat dit één van de populairste wandel- en trektochten van het land is. De belangrijkste bestemming zijn Berdorf, Beaufort en Larochette. De laatste twee hebben beide middeleeuwse kastelen.

Bezienswaardigheden Luxemburg
Klein Zwitserland

Plateau du Kirchberg

Ga naar de moderne wijk op het Plateau du Kirchberg (bereikbaar via de Pont Grand Duchesse Charlotte – de meest indrukwekkende brug van de hoofdstad); het is de thuisbasis van een bloeiend internationaal financieringscentrum, veel Europese instellingen en het grootste bioscoopcomplex en winkelcentrum van Luxemburg.

Rotsklimmen

Trek je klimharnas aan en ga rotsklimmen; er zijn enkele goede beklimmingen en faciliteiten beschikbaar bij Berdorf in de regio Müllerthal.

Shengen

Bezoek het kleine dorpje Schengen, waar de Moezel het knooppunt vormt van drie landen (Luxemburg, Frankrijk en Duitsland), dat internationaal bekend is geworden nadat hier in 1995 het ‘ Schengen akkoord’ werd ondertekend.

Thermische gezondheidsbehandelingen

Verwen jezelf met thermische gezondheidsbehandelingen en geniet van de sport- en recreatiefaciliteiten in het kuuroord Mondorf-les-Bains.

Nationaal Park Boven-Sûre

Beoefen enkele watersporten: in het Nationaal Park Boven-Sûre (een gebied van uitzonderlijke schoonheid) ligt het drinkwaterreservoir van het land, waar een stuwdam (de Staudamm) een prachtig meer heeft gecreëerd.

Vianden

In Vianden geraak je zeker onder de indruk zijn van een magnifiek kasteel, gebouwd tussen de 11e en 14e eeuw en gerestaureerd in de 20e eeuw. Het kasteel kijkt uit over de stad vanaf een rotsachtig balkon. Voor een panoramisch uitzicht ga je met de stoeltjeslift naar het uitkijkplatform op de heuvel, 450 meter boven het kasteel en de stad. Een ander even indrukwekkend kasteel is te bezoeken in Bourscheid, ongeveer 10 km van Vianden.

Bezienswaardigheden Luxemburg
Kasteel van Vianden

Wijnproeven

Trakteer jezelf op een wijnproeverij in het zuidoosten. De rivier de Moezel stroomt door de belangrijkste wijnproducerende regio van Luxemburg (aangeduid als ‘de Moezel’ of d’Musel), en een aantal van de grotere wijnhuizen bieden rondleidingen door hun kelders (grotten), meestal tegen een kleine vergoeding, inclusief proeverij . Kleinere wijnhuizen verwelkomen bezoekers, maar voor praktische doeleinden is een afspraak meestal vereist. Boottochten op de rivier zijn ook beschikbaar op volgende website .

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar