REISGIDS Letland

Bezienswaardigheden in Letland

Over Letland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Letland

Onderstaande attracties en bezienswaardigheden zijn de favorieten toegezonden door onze lezers.

Basiliek van Aglona

Deze immense witte kathedraal in de buurt van Daugavpils, met zijn dubbele torenspitsen, is een bedevaartsoord voor katholieken uit heel Letland en daarbuiten en is een bezoek waard, zelfs als je niet religieus bent. Om de basiliek op zijn meest sfeervolle wijze te zien, bezoek je tijdens het Feest van de Hemelvaart (15 augustus), wanneer ongeveer 150.000 gelovigen deelnemen aan een met fakkels verlichte processie die de Heilige Maagd Maria viert.

Pape

De kust van Letland, wetlands en traditioneel gecultiveerde landbouwgrond trekken aanzienlijke populaties van interessante en zeldzame vogels aan. Pape, nabij Liepāja langs de kust van Kurzeme, ligt op de trekroute voor zeevogels, wilde vogels en andere soorten in totaal 200 verschillende. Het is ook een toevluchtsoord voor zangvogels en roofvogels. Lokale exploitanten kunnen op verzoek vogelexcursies regelen.

Kaap Kolka

Het winderige strand bij Kaap Kolka, onderdeel van het Slītere National Park, is een adembenemende plek waar de Baltische Zee en de Golf van Riga samen komen. Het is ook een goede plek voor een stevige wandeling langs de kust en een geweldige plek om vogels te spotten. De skyline is voorzien van de houten Kolka-vuurtoren, gebouwd in juni 1875 en vandaag nog steeds bezoekers naar de kaap lokt.

bezienswaardigheden Letland
Kaap kolka

Cēsis

Oude houten gebouwen, geplaveide straten, aantrekkelijke kerken en indrukwekkende kastelen voeren je terug door lagen van de geschiedenis in Cēsis.  Het is één van de oudste steden van Letland en werd voor het eerst bewoond in de 13e eeuw.

Cēsu, één van de bekendste bieren van Letland, wordt sinds de 16e eeuw in de goed bewaard gebleven middeleeuwse stad gebrouwen. De stad heeft zelfs een jaarlijks kunstfestival dat de traditionele en hedendaagse Letse cultuur viert.

Daugavpils Mark Rothko Center

De grote 20e-eeuwse abstract-expressionistische schilder Mark Rothko werd geboren in Daugavpils, in het zuidoosten van Letland. Het Daugavpils Mark Rothko Art Center, gehuisvest in een gerenoveerd arsenaalgebouw uit 1833, is een multifunctionele instelling voor cultuur, kunst en onderwijs. Met de hoofdtentoonstelling “Mark Rothko: Life and Art”, herbergt het centrum originele Rothko-werken en toont een digitale expositie over de carrière van de kunstenaar.

Etnografisch openluchtmuseum van Letland

Net buiten Riga en naast het Jugla-meer ligt het etnografisch openluchtmuseum van Letland. Het werd opgericht in 1924 en is één van de oudste en best bewaarde openluchtmusea van Europa. Het heeft historische woningen, arbeiderswoningen, een taverne en windmolens, allemaal verzameld uit heel Letland. Meesters van 18 verschillende ambachten demonstreren hun werk in deze ambachtelijke gemeenschap.

Sigulda

De kabelbaan van Sigulda naar Krimulda biedt een panoramisch uitzicht op de Gauja-rivierkloof. Voor adrenalineverslaafden kan bungeejumpen worden geregeld vanaf de kabelbaan wanneer deze ongeveer 42 meter boven de rivier halt houdt.  Krimulda heeft ook een kasteelruïne en een uitgestrekt landschap dat kan worden geabsorbeerd tijdens de zeven minuten durende kabelbaantocht.

bezienswaardigheden Letland
Sigulda kabelbaan

Gauja Nationaal Park

De nationale parken en beschermde gebieden van Letland bieden talloze wandelpaden. Gauja is het grootste en oudste nationale park van het land en beslaat een gebied van bijna 900 vierkante kilometer rond de rivier de Gauja. Het beschikt over grotten, rotsen en dichte bossen, en veel dieren in het wild. Één van de meest populaire routes is het 5 km lange Līgatne-natuurpad, waar bezoekers vele soorten kunnen kennismaken met wilde zoogdieren afkomstig uit Letland.

Bezoek dit park in het voorjaar als je de massa wilde kersenbomen wilt zien bloeien langs de vallei van de Gauja-rivier. Letland heeft vier nationale parken – de andere zijn Ķemeri, Slītere en Rāzna (de nieuwste van het land.

Kuldiga

Deze aantrekkelijke stad promoot zichzelf met trots als de thuisbasis van de breedste waterval van Europa. Terwijl de waterval indrukwekkend is wanneer de Venta-rivier hoogwater kent, Kuldiga is een aantrekkelijke historische nederzetting die het hele jaar door de moeite waard is om te verkennen. De stad organiseert ook elke zomerzonnewende een “traditionele naaktloop”.

bezienswaardigheden Letland
Kuldiga

Lets Zang- en Dansfestival

Het Letse Zang- en Dansfestival, dat slechts één keer in de vijf jaar wordt gehouden en dateert uit 1873, is één van de grootste muzikale en culturele evenementen van het land. Samen met de zang- en dansfestivals in het naburige Estland en Litouwen staat deze viering van een week op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Van levendige klederdrachten tot ingewikkelde choreografieën en harmonieën, het evenement combineert het talent van zo’n 30.000 dansers, zangers, artiesten en muzikanten.

Liepaja

De gebouwen in de oude stad zijn misschien een beetje vervaagd, maar Liepaja heeft nog steeds een aantrekkelijke architectuur, waaronder veel art nouveau-gebouwen. Het heeft de grootste concentratie van bewaarde houten huizen in Letland, waarvan sommige dateren uit de 17e of 18e eeuw. De echte hoogtepunten zijn echter het park aan zee en het zandstrand met de Europese Blauwe Vlag. In Karosta, een voormalige Russische marinebasis, kun je een rondleiding krijgen door een KGB-gevangenismuseum.

Riga

De art nouveau-architectuur van Riga

Riga heeft een van de mooiste collecties art nouveau-gebouwen ter wereld, goed voor ongeveer een derde van de eigendommen in het stadscentrum. Riga is ook beroemd om zijn oude stad, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Met zijn aandacht voor detail en streven naar modern design, zijn de art nouveau-gebouwen van Riga een architectonische plek om te aanschouwen. Wandel door Alberta Street en bezoek het Art Nouveau Center van Riga.

bezienswaardigheden Letland
Riga

Vrijheidsmonument

Dit gewelfde standbeeld bevindt zich niet alleen in het hart van Riga, het herdenkt ook de ontberingen die Letse burgers door de jaren heen hebben doorstaan en dient als een aangrijpend symbool van natie. Dat het de communistische overheersing überhaupt heeft overleefd, is een wonder. Het is meer dan 42 meter hoog en wordt bekroond door de figuur van een vrouw met drie gouden sterren, die de drie culturele regio’s van Letland symboliseert: Kurzeme, Latgale en Vidzeme.

Skyline Bar

De chique Skyline Bar op de 26e verdieping van het Radisson Blu Hotel Latvija  biedt episch 360-graden uitzicht over Riga. Dezelfde uitzichten kunnen zelfs vanuit de toiletten worden genoten. Een uitgebreide drankenkaart met meer dan 100 cocktails vormt een aanvulling op de vergezichten, er zijn ook DJ-optredens in het weekend die de laatste dansmuziek spelen.

Kuuroorden in Jūrmala

Kuurvakanties zijn een ware rage in Letland, vooral in Jūrmala.  Het steeds groter wordende aantal spahotels in dit Baltische resort wordt ondersteund door een schijnbaar eindeloos zandstrand. Geniet van een aromatherapiemassage of iets ongewoons, zoals een zoutkamer.

Verblijf in het land van de Blauwe Meren

Het is mogelijk om blokhutten te huren in het bos van Letgallen, waar 2.000 van de 3.000 meren van Letland te vinden zijn. Sommige woningen zijn gelegen naast meren waar de liefhebbers kunnen zwemmen, terwijl andere hun eigen sauna’s hebben. Het vredige toevluchtsoord van “Laimavoti”, – wat de bron van geluk betekent, biedt een intieme kijk op de natuurlijke schoonheid van Letland. Het resort is gebouwd op een schiereiland en wordt omgeven door het Cārmanis-meer, op de grens van Wit-Rusland en Rusland.

Turaida Kasteel

Één van de populairste attracties van Letland, het is vol toeristen en Letse schoolkinderen die rond het kasteel van Turaida komen wandelen, één van de meest aantrekkelijke citadellen van het land. Er zijn opvallende uitzichten over het Gauja National Park vanaf de wallen, terwijl het aangelegde terrein verschillende extra grote esoterische sculpturen bevat. Het werd speciaal geprezen tijdens de European Museum of the Year Awards in 1996.

bezienswaardigheden Letland
Turaida Kasteel

Watersporten op de rivier de Gauja

De kronkelende Gauja-rivier in het prachtige Gauja National Park biedt volop mogelijkheden voor watersporten, van wildwaterkajakken tot raften op de rivier. Iedereen die op zoek is naar een uitgebreid wateravontuur, kan op één van de 23 campings van het nationale park verblijven. In het Strenči-district van Gauja houden Letten een jaarlijks Raftsmen-festival dat twee dagen raften en een meeslepende culturele geschiedenis van het gebied omvat. Bezoek de website van het bureau voor toerisme van Letland voor meer info over wateractiviteiten.

 

Meer informatie en foto’s vind je op de fotopagina van Letland

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar