REISGIDS Kosovo

Bezienswaardigheden in Kosovo

Over Kosovo
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Pristina

De hoofdstad van Kosovo heeft de gebruikelijke geneugten: het nationale museum, theater en kunstgalerie. Er zijn ook verschillende historische moskeeën, zoals Mbretit en Pirinaz, en de Servische Sint-Nicolaaskerk met zijn rijke iconostase. Het meest opvallende gebouw is dat van de nationale bibliotheek van Kosovo met zijn moderne architectuur.

bezienswaardigheden Kosovo
De merkwaardig ontworpen bibliotheek van Pristina

Het standbeeld op de Moeder Teresa Boulevard

De belangrijkste voetgangersweg in Pristina is bezaaid met cafés en restaurants, bezocht door Kosovaarse politici, buitenlandse functionarissen en vredeshandhavers. Loop door de met bomen omzoomde straat om het standbeeld te vinden dat is opgericht ter ere van de beroemde missionaris, die ondanks haar geboorte in Macedonië van Kosovaars-Albanese afkomst was.

Peja (Peć)

Deze historische stad ligt dicht bij imposante bergen, een pittoreske kloof en over de rivier de Bistrica. Deze stad is eigenlijk het voorouderlijk huis van de middeleeuwse Servisch-orthodoxe kerk en werd zwaar beschadigd door recente conflicten. Een bruisende centrale bazaar en levendige markt zorgen er voor dat de stad zijn charme uit de Oude Wereld behoudt.

Mitrovica

De brug over de rivier de Vardar in de etnisch verdeelde stad Mitrovica is mogelijk het bekendste symbool van het conflict. Bezoek het Dolce Vita-café aan de Servische kant, waar vredeshandhavers en journalisten zich mengen met lokale politici en ex-paramilitairen, maar vermijd het gebied tijdens periodes van onrust.

Gračanica

De Servische enclave in de buurt van Pristina is beroemd om zijn orthodoxe klooster, gesticht in 1321. Bezoek het gebouw dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en zorg er zeker voor dat je de mooiste kenmerken ziet, de levendig gekleurde fresco’s. In de buurt zijn de ruïnes van de oude Illyrische stad Ulpiana, één van de meest fascinerende archeologische vindplaatsen van het land.

bezienswaardigheden Kosovo
Gracanica

Bergen

Met 2.656 meter is de hoogste berg van Kosovo, Gjeravica (Äeravica), een vrij gemakkelijke klim. Deze berg ligt in het zuidwesten van Kosovo, naast Montenegro en Albanië, en biedt adembenemende panorama’s over de Albanese Alpen. Als je in de buurt van de Albanese grens bent, bezoek dan ook het hartvormige Zemra-meer.

Het gemarmerde klooster van Dečani

Een ander middeleeuws monument dat Kosovo op de werelderfgoedlijst van UNESCO heeft geholpen, is het perfect bewaard gebleven orthodoxe klooster, Visoki Dečani. De roze en witmarmeren kerk, gebouwd in 1335, bevindt zich in een klein stadje in het westen van het land en heeft een iconostase tegen drie muren.

Prizren en het Kalaja-fort

Deze Ottomaanse stad, aan de voet van het Sharr-gebergte, herbergt verschillende prachtige moskeeën en 16e-eeuwse Turkse baden. Het Kalaja-fort, waarvan de kanonnen uitkijken over Prizren, bevindt zich boven de stad en biedt ’s ochtends een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. De nabijgelegen kerk van Onze-Lieve-Vrouw van Ljeviš staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

bezienswaardigheden Kosovo
Prizren

Skiën in Brezovica

De door Serviërs geleide vakantieplaats Brezovica, in het Sharr (Šar) gebergte aan de grens met Macedonië, trekt voornamelijk Albanese clientèle en dient als een zeldzaam voorbeeld van vreedzaam samenleven tussen twee gemeenschappen. Afgezien van de geschiedenis biedt het resort uitzonderlijke skimogelijkheden en is het de trainingsbasis voor een aantal nationale wintersportteams.

 

Je kan meer zie op de fotopagina van Kosovo voor meer foto’s over bezienswaardigheden van Kosovo.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar