REISGIDS Italië

Bezienswaardigheden in Italië

Over Italië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Milaan
Rome
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Cinque Terre

Tal van artiesten haalden inspiratie uit de pittoreske Italiaanse Rivièra. Dit is niet verrassend wegens de prachtige baai en de met pijnbomen bedekte bergen omzoomd door wijngaarden en olijfboomgaarden. Geniet van een prachtig uitzicht van de de pastelkleurige villa’s van Portono, Rapallo, Portovenere en Lerici.

Ontdek de fauna van Italië

In het Nationale Park van Abruzzo kun je Marsican bruine beren (uniek voor Italië), gemzen en adelaars spotten. In de Molise regio, is het Matese-gebergte nog steeds een toevluchtsoord voor wolven, terwijl vogelliefhebbers naar Sardinië moeten gaan tijdens de najaarstrek om de valken van Eleonora en de zeldzame cirlgors te spotten.

Venetië

De grachten van Venetië zijn al eeuwen een aantrekkingspool. Met marmeren paleizen op groenblauw water, tuineilanden die speciale producten opleveren en de San Marco Basiliek is Venetië is een kunstwerk op zich. Vaar over ’s werelds mooiste boulevard, de Grand Canal, en zie waar Casanova gevangen zat in het Dogenpaleis.

bezienswaardigheden Italië
Venetië

Bezoek Europa’s meest actieve vulkaan.

Doordat je er kans skiën in de winter en wandelen in de zomer, is de Etna de beroemdste natuurlijke attractie van Sicilië. Buiten een UNESCO Werelderfgoed en actieve vulkaan, is het ook de hoogste berg van het eiland die momenteel 3.350 meter meet, de hoogte varieert met elke uitbarsting. Volgens de oude Griekse mythologie smeedde Cyclops Zeus ‘ bliksemschichten diep in het kolkende centrum van de vulkaan.

Ravenna

Ontdek vroege Byzantijnse en Christelijke monumenten versierd met prachtige mozaïeken in Ravenna, waaronder het prachtig mausoleum van Galla Placidia, de Basilica di San Vitale en de serene Neonian Doopkapel. De stad is een schat gevuld met religieuze kunst, cultuur en heeft maar liefst acht UNESCO-werelderfgoed bezienswaardigheden.

Padua

Padua is de thuisbasis van het op één na oudste museum van Italië. Padua herbergt unieke schatten. Bijna 200 jaren vóór Michelangelo’s Sixtijnse Kapel schilderde Giotto baanbrekende fresco’s in de Scrovegni-kapel. Copernicus en Galileo gaven les aan het Palazzo Bo van de universiteit en pelgrims zoeken nog steeds naar een wonder bij het graf van Sint-Antonius in de Basiliek.

bezienswaardigheden Italië
Padua

Sicilië

Ondanks dat het er heet, droog en verwoest is door een aardbeving en vulkaanuitbarsting staat Sicilië op de toeristische kaart sinds Goethe naar huis schreef over De Valle dei Templi van Agrigento in 1786. Al meer dan 500 jaar onderdeel van “Groot-Griekenland”, overtreffen veel bezienswaardigheden op Sicilië deze van Griekenland.

De catacomben bij het Kapucijnenklooster bevatten duizenden gemummificeerde lichamen en klassieke Griekse toneelstukken worden nog steeds opgevoerd in het Griekse theater van Syracuse.

Vaticaanstad

Bezoek Vaticaanstad in Rome, een onafhankelijke soevereine staat die vooral bekend staat om de magnifieke Sint-Pietersbasiliek. Vaticaanstad staat voornamelijk bekend dankzij de sixtijnse waar je Michelangelo’s beroemde fresco’s kan bewonderen.

bezienswaardigheden Italië
Vaticaanstad

Pisa

De “scheve toren van Pisa”, gebouwd in 1174, gelegen in het Campo dei Miracoli (Veld van Wonderen) in Pisa, is beroemd vanwege zijn opvallende schoonheid en uiteraard dat de toren niet loodrecht staat. Dankzij verschillende restauraties staat toren nog “slechts” 4 m uit lood.

De Italiaanse meren

De Italiaanse meren, die profiteren van een mediterraan microklimaat, zijn al sinds de Romeinse tijd een populaire vakantiebestemming. De Borromeïsche vorsten bouwden hun paleizen op eilanden in het midden van het Lago Maggiore, terwijl moderne filmsterren en Russische miljardairs er nu beschutting zoeken in art-decovilla’s te midden van de bloeiende tropische tuinen van het Comomeer.

bezienswaardigheden Italië
Lago Maggiore

Verona

Geniet van de romantische bezienswaardigheden van Verona, de setting van Shakespeare’s Romeo en Julia. De Casa di Giulietta (Juliet’s huis) trekt elk jaar duizenden bezoekers naar het balkon, terwijl de enorme Romeinse Arena, gebouwd in de 1e eeuw, het record is van een jaarlijks operafestival.

Siena

Bewonder Siena’s buitengewone kathedraal (Duomo). Met een prachtige gevelmozaïek, glurende waterspuwers en grote bronzen deur, valt deze kathedraal onmiddellijk op. Binnen draagt het fijnblauwe en gouden interieur bij aan de grandeur. De ideale periode om de kathedraal te bezoeken, is september wanneer je de vloer kan bezichtigen die de rest van het jaar uit veiligheid bedekt is.

Ga staat ook gekend voor zijn palio, die tweemaal per jaar plaatsvindt, op 2 juli en op 16 augustus.

Florence

Als je Florence bezoekt dan kan je zeker niet, de door Brunelleschi revolutionair ontworpen, kathedraal links laten liggen. Bezoek de middeleeuwse Ponte Vecchio-brug, bekijk de kunstcollecties van de Uzi Gallery en Michelangelo’s beroemde standbeeld “David” aan de Galleria dell’Accademia, dit alles in de prachtige Renaissance-architectuur van de stad.

bezienswaardigheden Italië
Florence

Sardinië

Met zijn turquoise kustlijn, spectaculaire grotten en koraalrijke zeeën is Sardinië een paradijs voor duikers. Boven zeeniveau, is er voldoende wind langs de noordelijke en zuidelijke kusten en is het aan paradijs voor wind- en kitesurfers in Santa Teresa di Gallura en Chiaia, terwijl zeilliefhebbers genieten van de granieten klif van de Golfo di Orosei.

Toscane

Het Toscaans landschap is er één van met wijnranken begroeide heuvels, cipressenbossen, velden met dorpjes op een heuvel.

Chianti, de bekendste Italiaanse wijn, wordt gemaakt in het gebied ten noorden van Siena. Met meerdere te bezichtigen wijngaarden is het een hemel voor wijnliefhebbers die niet weten waar te beginnen proeven.

bezienswaardigheden Italië
Toscane

Rome

Met zijn epische geschiedenis en monumentale musea is Rome een “opslagplaats” van meer dan 2500 jaar Europese kunst en architectuur. Begin bij het begin met het Colosseum, het Forum, het Pantheon en de Capitolijnse musea. Vervolgens verken je de gereconstrueerde slaapkamers (cubicula) van Museo Nazionale Romano. Lees ook onze reisgids van Rome om alles te weten te komen over deze prachtige stad.

Pompeii

Door het bezoeken van de overblijfselen van Pompeii en Herculaneum, verzwolgen door de grote vulkaanuitbarsting in 79nc,  kom je meer te weten over het dagelijks leven van de Romeinen tijdens de eerste eeuw. Bezoek de amfitheaters en tal van opvallende kleurige mozaïeken verspreid over de oude stad. In Pompeii zijn gipsafgietsels gemaakt van de overblijfselen van de gedoemde bewoners.

Milaan

De modestad bij uitstek waar je eigenlijk heel Italië in 1 stad kan verkennen dankzij zijn bevolking die uit heel Italië komt. Lees onze reisgids van Milaan om alles te weten te komen over deze stad.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar