REISGIDS Hongarije

Bezienswaardigheden in Hongarije

Over Hongarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Boedapest
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Welke bezienswaardigheden in Hongarije?

Onder de favoriete bezienswaardigheden ingezonden door onze lezers.

De hoofdstad Boedapest

Verken de keienstraten van Boeda en geniet van het spectaculaire uitzicht op de Donau vanaf het Vissersbastion. Bewonder in Pest het Hongaarse parlement en het museum voor toegepaste kunst, of ontdek de schatten in het Hongaars Nationaal Museum. Fans van beeldhouwwerken uit het socialistische tijdperk moeten een uitstapje maken naar de buitenwijken om het Memento Statue Park te bezoeken. Lees zeker onze reisgids over Boedapest voor meer informatie.

Zie coverfoto

Kecskemét

Kecskemét, op weg naar Szeged vanuit Boedapest, is een aantrekkelijke stad met verschillende musea en een mooie selectie art nouveau-architectuur. In het centrum van de fruitteeltregio van Hongarije staat de stad bekend om zijn vele soorten pálinka (fruitbrandewijn).  Volgens de lokale bevolking is: ‘In kleine hoeveelheden een medicijn, in grote hoeveelheden een remedie’.

Pécs

Pécs, de op vier na grootste stad van het land, is ook de thuisbasis van één van de oudste universiteiten van Europa en heeft veel mooie voorbeelden van architectuur uit de Ottomaanse periode, met name de 16e-eeuwse moskee van Gázi Kászim Pasha. De vroegchristelijke necropolis die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bevindt zich hier ook, naast vele mooie voorbeelden van gebouwen uit de Habsburgse periode.

bezienswaardigheden Hongarije
Pécs

Eger

Breng een bezoek aan Eger in Noord-Hongarije, een van de oudste en kleurrijkste steden van het land, met ongeveer 200 historische monumenten, waaronder een kasteel, een 14-zijdige Ottomaanse minaret en een klassiek afgewerkte basiliek, compleet met uitstekende freco’s, koepelplafond en machtige ingang met zuilen.

De rivier Tisza

Vis in de rivier de Tisza, die wordt beschouwd als een van Europa’s belangrijkste visplekken. Op punten, breed en wild, kan het lijken alsof je de hele rivier voor jezelf hebt. Accommodatie voor vissers is direct beschikbaar en gidsen kunnen indien nodig worden ingehuurd. Soorten als karper, brasem, snoek, forel en zeelt zijn er in overvloed.

bezienswaardigheden Hongarije
Tisza rivier

Györ

In het noordwesten van Hongarije, dicht bij de Slowaakse en Oostenrijkse grens, heeft Györ geplaveide winkelstraten en een aantrekkelijk barok stadscentrum. Slechts anderhalf uur met de trein vanuit Boedapest, zorgt de stad voor een aangename dagtrip vanuit de hoofdstad.

Hollókő

Reis terug in de tijd in Hollókő, een etnografisch dorp dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Verspreid over 145 hectare (358 acres), is de nederzetting met opzet bewaard gebleven als een voorbeeld van het leven vóór de landbouwrevolutie. Ten noordoosten van Boedapest zijn er ongeveer 60 huizen met vlechtwerk en leem en de substantiële overblijfselen van een 13e-eeuws kasteel.

bezienswaardigheden Hongarije
Hollókő

Bergwandelingen

Ga wandelen in het bergachtige noordoosten van Hongarije. De bergketens Zemplén, Bükk en Mátra ten noordoosten van Boedapest zijn populair vanwege hun prachtige groene landschappen, waarbij de laatste de hoogste berg van Hongarije bevat, Kékes (1.014 m). Voor gemakkelijker terrein trek je best naar de heuvels ten noorden en zuiden van het Balatonmeer.

Hortobágy National Park

Ga vogels spotten in Hortobágy National Park, een uitgestrekt grasland in het oosten van Hongarije. Sinds het in 1999 werd uitgeroepen tot werelderfgoed, zijn hier ongeveer 350 soorten gespot, waaronder ooievaars, grasmussen, adelaars, reigers en zeldzame grote trappen. Gemotoriseerde voertuigen zijn in sommige delen van het park niet toegestaan, terwijl voor andere delen een gids nodig is.

bezienswaardigheden Hongarije
Hortobágy National Park

Thermale baden

Ontspan in een van de thermale bronnen en geneeskrachtige baden van Boedapest, waarvan er meer dan 100 in de stad zijn. De elegante Gellért-baden, met een koepelvormige hal en beschilderde plafonds, zijn de meest bekende. Andere goede keuzes zijn onder meer de geneeskrachtige baden van Király, die dateren uit de middeleeuwen; de historische geneeskrachtige baden van Rudas; en de prachtige buitenbaden van Széchenyi Baths.

bezienswaardigheden Hongarije
thermaal bad

Szeged

De zonnigste stad van Hongarije is de levendige universiteitsstad Szeged. Deze stad, aan de rivier de Tisza, herbergt vele mooie kerken en een aangename, autovrije cafécultuur. Elke zomer verandert het hoofdplein onder de Dóm tér met twee torens in een groot openluchttheater.

Sopron en Kőszeg

In het westen van Hongarije vind je de prachtige middeleeuwse steden Sopron en Kőszeg. Sopron beschikt over 240 beschermde gebouwen, waaronder de 12e-eeuwse uitkijktoren, het Storno Huis en de gotische Geitenkerk, terwijl Kőszeg’s Jurisics tér een schat aan barokke, renaissance- en gotische architectuur bevat. Met meer dan 300 klinieken is Sopron ook de zelfbenoemde ‘tandheelkundige hoofdstad van de wereld’.

Verken de wijnstreken

Ga de wijngaarden van de Szépasszony-vallei verkennen, één van de vele wijnregio’s van het land, waar je de beroemde Bikavér-wijn (Stierenbloed) van Hongarije kan proeven. Enkele van de allerbeste rode wijnen van het land zijn te vinden rond Villány in het uiterste zuiden, terwijl Miskolc in het noordoosten (onderdeel van de Tokaj-regio) beroemd is om zijn kenmerkende dessertwijnen.

Het thermale meer van Hévíz

Ontstress in het grote thermale meer van Hévíz bij het Balatonmeer. Het rustgevende water, dat in de winter zelden onder 23°C en in de zomer 33°C komt, zal je zeker een verfrist gevoel geven – sommigen zijn van mening het water zelfs gezondheid bevorderende eigenschappen bezit.

Het Balatonmeer

Het Balatonmeer, in de Transdanubische regio van Hongarije, is het grootste zoetwatermeer van Midden-Europa. Bezoek één van de resorts die de oevers omringen, zoals Siófok, populair bij jongeren vanwege de stranden en het nachtleven; of het meer rustige marktstadje Keszthely, met zijn elegante Festetics-paleis. Het Balatonmeer heeft ook tal van zandstranden die in de zomer bruisen.

bezienswaardigheden Hongarije
Balaton meer

Het openluchtmuseum van Sóstói

Proef het landelijke Hongarije van weleer in het openluchtmuseum in Sóstói, een buitenwijk van de stad Nyíregyháza in het oosten van Hongarije. De architectuur hier behoudt de landelijke tradities en cultuur van de regio en het museum organiseert ook elke zomer verschillende festivals.

De Donau

Bezoek de historische steden langs de Donau. Szentendre staat bekend om zijn Zuid-Europese sfeer, grote kunstenaarskolonie en talrijke musea. Visegrád heeft een klein kasteel en de overblijfselen van een paleis uit de vroege Renaissance. Esztergom is de thuisbasis van de indrukwekkende Basiliek van de Heilige Maagd Maria en St. Adalbert, het hoogste gebouw van Hongarije.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar