REISGIDS Griekenland

Bezienswaardigheden in Griekenland

Over Griekenland
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Athene
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat doen in Griekenland

Griekenland is zo uitgestrekt dat het moeilijk is om alles in de top bezienswaardigheden te krijgen. Onder een samenvatting van populaire bezienswaardigheden ingediend door onze lezers.

Athene

Athene, de geboorteplaats van de democratie, blijft een belangrijk cultureel centrum. De Akropolis, bekroond met vier oude Griekse tempels, is misschien wel de belangrijkste attractie.

Wandel ook naar de oude Agora, ooit het openbare, politieke en commerciële centrum van Athene. De stad heeft ook een overvloed aan musea van wereldklasse, waaronder het Nationaal Archeologisch Museum dat vol staat met oude marmeren beelden, sieraden en keramiek. Lees ook onze reisgids over Athene voor meer informatie.

Delhpi

In Delphi, in de oudheid beschouwd als het centrum van de wereld, woonden Apollo en Pythia (hogepriesteres van de tempel van Apollo), het meest opmerkelijke orakel van het klassieke Griekenland.

Het religieuze complex, gelegen op een prachtige heuvel, bestaat uit klassieke tempels, een theater en een stadion. Delphi was ook gastheer van de Pythische Spelen, begonnen in 582 v.Chr. En naar verluidt voorlopers van de Olympische Spelen.

Epirus

Grenzend aan het Pindos-gebergte en de Ionische Zee, trekt de regio Epirus bezoekers die op zoek zijn naar een mix van avontuur en natuurlijke landschappen. Duurzaam toerisme en agrotoerisme, aangeboden door boerderijen in traditionele dorpen, bieden ook prachtige kennismakingen met traditionele producten, van wol tot kleding en van boer tot bord.

Meteora

Aan de rand van een vlakte in Thessalië, Centraal-Griekenland, ligt de Meteora, een groep kloosters gebouwd op zandstenen torens die zijn ontworpen om de monniken en nonnen te beschermen. De zes van de 24 overgebleven oorspronkelijke kloosters staan ook op de Unesco werelderfgoedlijst.

bezienswaardigheden Griekenland
Meteora

Athos

De berg Athos, die bekend staat als ‘Heilige Berg’, beslaat een schiereiland van 335 vierkante kilometer. Athos, een orthodox spiritueel centrum sinds 1054, bestaat uit 20 orthodoxe kloosters, 1.400 monniken en een onschatbare collectie fresco’s en religieuze kunst.

Hoewel het deel uitmaakt van Griekenland, heeft Athos een speciaal autonoom systeem onder de Griekse grondwet. Vrouwen en kinderen zijn verboden. Slechts 100 orthodoxe en 100 niet-orthodoxe mannelijke bezoekers worden elke dag op de site toegelaten. Aanvragen moeten worden goedgekeurd door het Mount Athos Pilgrim’s Bureau.

Olympia

Olympia is de geboorteplaats van de Olympische Spelen, die hier voor het eerst werden gehouden in 776 voor Christus. Gelegen op het schiereiland Peloponnesos, herbergt de site vele oude ruïnes, waaronder het Hippodrome waar oude paardenrennen werden gehouden.

Het Museum van de Olympische Spelen is zeker een bezoek waard. Olympia was ook een belangrijke centrum ter ere van de god Zeus – tegenwoordig komen bezoekers dus om de ruïnes van de Tempel van Zeus en de Tempel van Hera te bezoeken.

De Cycladen en Santorini

Bestaande uit 56 eilanden verspreid over de Egeïsche Zee, omvat de Cycladen Santorini, één van de meest Instagrambare plaatsen ter wereld. Andere eilanden met klassieke witgekalkte dorpjes en turquoise wateren zijn Mykonos, Milos, Folegandros en Serifos. Het onbewoonde Delos zou de geboorteplaats zijn van Apollo.

Santorini

De Dodekanesos-eilanden en Rhodos

De Dodekanesos-eilanden, gelegen in het zuidoosten van de Egeïsche Zee, liggen dichter bij Turkije dan bij het vasteland van Griekenland.

Rhodos is het grootste eiland en de middeleeuwse oude binnenstad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, bestaat uit onberispelijk bewaard gebleven gebouwen waar de ridders van Sint-Jan ooit woonden.

De Ionische eilanden en Corfu

Voor de westkust van Griekenland hebben veel van de Ionische eilanden steile kliffen, olijfboomgaarden en zandstranden. Vol met 19e-eeuwse neoklassieke herenhuizen is Corfu (Kerkyra) een populaire vakantiebestemming. Minder toeristische eilanden zijn onder meer Paxos, Antipaxos, Lefkada en Ithaka.

Thessaloniki

De op één na grootste stad van Griekenland heeft een rijk Byzantijns en Ottomaans verleden. De Witte Toren, aan de boulevard, was ooit een Ottomaanse gevangenis waar openbare executies werden gehouden.

Vandaag staat het echter voor vrijheid en is het het symbool van de stad. Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen, zijn de Romeinse Agora (Forum), de Boog van Galerius en het Archeologisch Museum van Thessaloniki.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar