REISGIDS Denemarken

Bezienswaardigheden in Denemarken

Over Denemarken
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Wat moet je gezien hebben in Denemarken?

In het kleinste land van Scandinavië valt heel wat te zien en te beleven. We hebben de hoogtepunten voor jou op een rijtje gezet. 

 

Aalborg, het culturele centrum van Denemarken.

Aalborg, helemaal in het noorden van Jutland, staat bekend als het culturele centrum van Denemarken. Cultuurliefhebbers kunnen er onder andere hun hartje ophalen in het Kunsten (Museum voor Moderne Kunst) of het Musikkens Hus (de muziekhal). Geschiedenisliefhebbers kunnen terecht bij het Lindholm Hœje, een verzameling van begraafplaatsen uit de Germaanse ijzertijd en de periode van de Vikingen). 

Aarhus, een kosmopolitische stad met een schilderachtige charme

Aarhus noemt zichzelf de ‘kleinste grote stad ter wereld’. Eén van de grootste attracties is het openluchtmuseum Den Gamle By. Je duikt er terug de tijd in en je kan aan de levende lijve ondervinden hoe ambachtslieden vroeger leefden. In de koninklijke tuinen en rozengaard van Marselisborg, een koninklijke residentie met terreinen die toegankelijk zijn voor het grote publiek, is het aangenaam vertoeven op een zomerse namiddag. 

Bezienswaardigheden Denemarken
Het openluchtmuseum Den Gamle By in Aarhus

Billund, de geboorteplaats van Lego. 

Of je nu met of zonder kinderen op pad gaat, Legoland moet je gezien hebben. Je kan je er vergapen aan gedetailleerde reconstructies van beroemde bezienswaardigheden van over de hele wereld. Een ritje in wilde achtbanen of een film kijken in een 4D-bioscoop is ook mogelijk. Sinds 2017 is er bovendien een niet te missen interactief Lego-museum te vinden in het dorp. Naast het park overnachten kan in het waterparkresort Lalandia. 

Kopenhagen

Kopenhagen is een populaire bestemming voor een citytrip. In Nyhavn is het over de koppen lopen tussen de ouderwetse huizen met hun kleurrijke voorgevels. Het is er genieten op een terras naast het water met zicht op de dobberende boten. Verderop vind je een stad vol fascinerende culturele en culinaire hoogtepunten. Populaire attracties zijn onder meer het beeldje van de Kleine Zeemeermin, het sprookjesachtige Tivoli-park dat dienst doet als zowel tuin als pretpark, het Amalienborgpaleis, Christiania en het SMK, de nationale galerie van Denemarken. 

Esbjerg, de toegangspoort tot Jutland

De vijfde grootste stad van Denemarken is vooral bekend omwille van een kolossaal beeld bij de haven. Het beeld, dat bij mooi weer van kilometers ver te zien is, draagt de naam ‘Man meets the sea’ en stelt vier 9 meter hoge witte mannen voor die stoïcijns over de zee kijken. Maar ook het stadje is een wandeling waard en vooral de natuurgebieden rondom de stad. Een maritiem museum maakt je wegwijs in de geschiedenis van de Waddenzee en in het aquarium kan je kennismaken met schattige zeehonden of kleurrijke vissen.  

Bezienswaardigheden Denemarken
‘Man meets the sea’

Geocenter Mœens Klint

Gesitueerd op één van de mooiste eilanden van Denemarken kan je in dit centrum, dat in 2007 de deuren opende, op zoek naar de geologische geschiedenis van Denemarken. Er zijn meer dan 20 activiteiten beschikbaar, variërend van zoektochten naar woeste dinosaurussen tot virtual reality-voorstellingen. Het eiland zelf is bekend omwille van zijn krijtwitte kliffen die op bepaalde plaatsen wel tot 140 meter boven de zee uitsteken. Er zijn verschillende uitgestippelde wandelingen die garant staan voor spectaculaire panorama’s.

Bezienswaardigheden Denemarken
De indrukwekkende kliffen op het eiland Mœn

Odense, de geboorteplaats van de beroemdste schrijver van Denemarken

Beleef je jeugd opnieuw met een bezoek aan de geboorteplaats van de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Hij werd er in 1805 gebeuren in een klein geel huisje dat tegenwoordig dienst doet als museum. Het ideale startpunt van een Hans Christian Andersen-toer door het charmante dorpje. 

Roskilde, een stad van koningen en Vikingen

In deze voormalige hoofdstad vind je een indrukwekkende gotische kathedraal die de laatste rustplaats is voor ongeveer 40 Deense vorsten. Het Vikingmuseum herbergt dan weer 5 van de oudste schepen die ooit gevonden zijn geweest. Naast het rijke culturele erfgoed kunnen ook muziekliefhebbers hier hun hartje ophalen, op het jaarlijkse festival dat een heel divers programma aanbiedt. 

Bornholm, een paradijs voor klimmers

In de Oostzee vind je het eiland Bornholm. Afgelegen maar de moeite om de te bezoeken, al helemaal als je van klimmen houdt. Samen met de Ertholmene eilanden is Bornholm de enige plek in Denemarken waar je kan klauteren over granietformaties. De Hamer, een steile granieten rots die omhoog rijst uit de Oostzee, is de favoriet voor veel klimmers. Maar ook mountainbikers, wandelaars, kajakkers en windsurfers komen volop aan hun trekken op dit eiland. Meer info kan je vinden op de officiële website: https://bornholm.info/en/climbing-and-abseiling/ 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar