REISGIDS Cyprus

Bezienswaardig Cyprus

Over Cyprus
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Attracties en bezienswaardigheden in Cyprus

Onderstaande attracties en bezienswaardigheden Cyprus zijn toegezonden door onze lezers.

Trodos gebergte

Het Troodos-gebergte stijgt in als een heuvelrug langs de middellijn van het eiland en is bedekt met droge dennenbossen en bezaaid met middeleeuwse wijndorpen en Byzantijnse kloosters die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De toppen worden doorkruist door wandel- en fietspaden en in de winter skiën de lokale bevolking op de met sneeuw bedekte hellingen van de berg Olympus, het hoogste punt van het eiland op 1.952 meter.

De geschilderde kerken van Cyprus

De Byzantijnse kerken en kloosters van het Troodos-gebergte zijn beschermd als UNESCO-werelderfgoed vanwege hun buitengewone fresco’s en mozaïeken. Misschien wel de meest spectaculaire zijn Agios Nikolaos tis Stegis in Kakopetria met fresco’s uit de 11e eeuw, en de kerk van Archangelos Michael in Pedoulas, met zijn kamerhoge fresco’s van de aartsengel Michaël.

Skieën

Verrassend genoeg voor een eiland tussen Griekenland, Turkije en Egypte, heeft Cyprus een druk skiseizoen van januari tot half maart, wanneer de dorpen van het Troodos-gebergte even veranderen in winterresorts. Zowel Platres als Kakopetria zijn handig voor de skipistes op de berg Olympus, maar Troodos is eigenlijk het dichtstbijzijnde resort bij het skigebied.

bezienswaardigheden Cyprus
Het kan sneeuwen in Cyprus

De promenade in Larnaca

Het strand van Finikoudes strekt zich uit over 600 meter langs de kust, van de jachthaven tot het kruisvaardersfort van Larnaca, en is één van de favoriete promenades en bezienswaardigheden van Cyprus. Bezoekers slenteren onder de palmbomen, pauzeren bij lokale visrestaurants of zonnebaden op het zand. Aan de andere zijde van de promenade vind je fascinerende musea, waaronder het indrukwekkende Pierides Museum, het oudste particuliere culturele museum van het land.

bezienswaardigheden Cyprus
Larnaca

Agia Napa

Agia Napa (Ayia Napa), ooit de hedonistische feesthoofdstad van Cyprus, is de afgelopen jaren ‘volwassen’ geworden, met een groeiend aantal meer verfijnde uitgaansgelegenheden, restaurants en culturele locaties, evenals de levendige strandclubs die nog steeds hordes jongeren aantrekken. Deze badplaats heeft ook enkele van de beste stranden en duikmogelijkheden op het eiland.

Akamas schiereiland

Met zijn ruige ongerepte landschap en zanderige baaien is het schiereiland Akamas een prachtige plek om te ontsnappen en één te zijn met de natuur. Ruwe zandwegen lopen rond de landengte van de haven van Agios Georgios, ten noorden van Paphos, naar de baai van Chrysochou bij Polis. Het schiereiland herbergt vele soorten vogels en bloemen en elke zomer broeden hier zeldzame zeeschldpadden.

Petra tou Romiou

Cyprus was de legendarische geboorteplaats van Aphrodite, de oude Griekse godin van de liefde, en deze wonderbaarlijke gebeurtenis is in kaart gebracht op Petra tou Romiou (Rots van Aphrodite), een spectaculaire marmeren rots die oprijst uit de turquoise oceaan tussen Limassol en Paphos. In de buurt zijn de imposante ruïnes van de tempel van Aphrodite, die de plaats markeren van de oude stad Palaipafos.

bezienswaardigheden Cyprus
Petra tou Romiou

Karpaz schiereiland

Het schilderachtige schiereiland Karpaz, de meest ongerepte regio van Noord-Cyprus, strekt zich uit in oostelijke richting naar Turkije, omzoomd door enkele van de meest ongerepte stranden van het eiland, waarvan de meeste meer zeeschildpadden zien dan toeristen. Verderop, op het uiterste puntje van het schiereiland, ligt het prachtig geïsoleerde orthodoxe klooster van Apostolos Andreas.

Gazimağusa (Famagusta)

De prachtige ommuurde stad Famagusta, in Noord-Cyprus, was een wonder uit de oudheid, met torenhoge Frankische kerken verspreid over de zandstenen straten. Dit was het echte huis van de gouverneur die het titelpersonage van Shakespeare in Othello beïnvloedde en voor de oorlog van 1975 als belangrijkste haven van Cyprus fungeerde. Tegenwoordig zijn de kerken pittoreske ruïnes en ligt de stad rustig te dutten binnen de machtige Venetiaanse stadsmuren.

bezienswaardigheden Cyprus
Famagusta

Lefkosia (Nicosia)

De Cypriotische hoofdstad wordt in tweeën gedeeld door de “Groene Lijn”, die het eiland verdeelt tussen de Republiek Cyprus in het zuiden en de Turkse Republiek Noord-Cyprus in het noorden. Beide kanten zijn bezaaid met oude moskeeën, kerken en kronkelende straatjes met stenen huizen. De historische oude stad wordt begrensd door torenhoge Venetiaanse stadsmuren en bezienswaardigheden die u gezien moet hebben, zijn onder meer het spectaculaire Byzantijnse Kunstmuseum, de Sint-Janskathedraal en het Cyprus Museum.

Het Cyprus Museum

Historische schatten komen al millennia uit de grond op Cyprus en veel van de mooiste stukken worden met trots tentoongesteld in het Cyprus Museum, net buiten de stadsmuren van Lefkosia. De uitgebreide collectie omvat verbazingwekkend goed bewaard gebleven Myceens aardewerk, prehistorische Chalcolithische beeldjes, Egyptische en Romeinse beelden en houtsnijwerk uit de koninklijke graven van Salamis.

Het Turkse deel van Nicosia

De noordelijke helft van de Cypriotische hoofdstad voelt zich nog meer verloren in de tijd dan de Griekse helft. Het middelpunt is de grote Selimiye-moskee, voorheen de Ayia Sofia-kathedraal, die zichtbaar is vanuit de zuidelijke helft van de stad. Door de versoepeling van de betrekkingen tussen de twee regeringen zijn uitstapjes over de grens tegenwoordig gemakkelijk.

Girne

Girne, voorheen bekend als Kyrenia, was ooit een belangrijke Romeinse en Venetiaanse haven en is één van de juwelen van de Middellandse Zee. Gelegen rond een prachtige haven die wordt bewaakt door een enorm Venetiaans fort, is dit pittoreske stadje getuige geweest van de meeste belangrijke gebeurtenissen in de Cypriotische geschiedenis, van de hellenisering tot de komst van de kruisvaarders. Het is waarschijnlijk het best bekend om zijn kastelen, waarvan er eentje de overblijfselen herbergt van een koopvaardijschip uit de vierde eeuw.

Paphos

De vriendelijkste badplaats van de republiek, het mooie Paphos, ligt rond een pittoreske haven, gedomineerd door een indrukwekkend middeleeuws fort. Het is de moeite waard om te bezoeken tijdens het zomerfestival, wanneer het geluid van opera weerklinkt rond de oude muren. De stad is ook beroemd om de Grieks-Romeinse, uit de rotsen uitgehouwen, Tombe van de Koningen en de onberispelijke oude mozaïeken in het Huis van Dionysos.

bezienswaardigheden Cyprus
Paphos

Kykkos-klooster

Het grootste en beroemdste klooster van Cyprus, Kykkos, werd in het jaar 1100 gesticht door de Byzantijnse keizer Alexios Komnenos. Gelegen in prachtige dennenbossen, is het klooster gewijd aan de Maagd Maria en is het de thuisbasis van een van de drie overgebleven iconen die zijn geschilderd door de apostel Lucas. Het staat ook bekend om zijn prachtige museum van iconen, houtsnijwerk en manuscripten.

Hala Sultan Tekke

Weggestopt in de buurt van de internationale luchthaven van Larnaca, was de Hala Sultan Tekke ooit één van de meest heilige heiligdommen in de moslimwereld, met het oude graf van de tante van de profeet Mohammed. Nu stilletjes vergeten, is het desondanks een prachtig 19e-eeuws islamitisch gebouw, te midden van dadelpalmen naast het zoutmeer van Larnaca, waar migrerende flamingo’s in de winter verblijven.

Lefkara-kant

Het charmante dorpje Lefkara, tussen Limassol en Larnaca, staat bekend om zijn zilveren filigraan en kant. Volgens de legende bezocht de Italiaanse schilder Leonardo da Vinci Lefkara in de 15e eeuw en kocht er lefkaritika  (kant) voor de kathedraal in Milaan, waardoor het kant zijn bekendheid kreeg.

Salamis

Net zoals het zuiden Kourion heeft, zo heeft het noorden ook Salamis, de ruïnes van een uitgestrekte Grieks-Romeinse stad die uitmonden in een prachtig zandstrand net ten noorden van Famagusta. De site is enigszins verwaarloosd sinds het eiland werd opgedeeld, maar de omgeving is magisch en er is een indrukwekkend gerestaureerd amfitheater omringd door de ruïnes van tempels, huizen en openbare gebouwen.

bezienswaardigheden Cyprus
Salamis amfitheater

Kourion

Kourin, dat op een rotsplateau boven de kustvlakte uitsteekt, is misschien wel de meest spectaculair gelegen oude site van Cyprus. De ruïnes, verspreid over de oude Griekse en Romeinse tijdperken, zijn gecentreerd rond een prachtig amfitheater en er zijn talloze herkenbare bouwwerken, waaronder een agora (marktplaats) en het Huis van Eustolios, met fijne vloermozaïeken uit de 5e eeuw.

 

Neem ook een kijkje op onze fotopagina over Cyprus voor meer bezienswaardigheden van Cyprus

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar