REISGIDS Bulgarije

Bezienswaardigheden in Bulgarije

Over Bulgarije
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Welke bezienswaardigheden in Bulgarije

Onder een lijst van bezienswaardigheden die alsof ik toegezonden zijn door onze lezers.

Sofia

Ontdek verschillende bouwstijlen van Grieks, Romeins, Byzantijns tot Ottomaans in Sofia. De hoofdstad van Bulgarije heeft een reeks musea, monumenten, kerken, kunstgalerijen en operahuizen. De prachtige Alexander Nevski-kathedraal met bladgoud is de beroemdste bezienswaardigheid.

Belogradchik

Verken de eeuwenoude stad Belogradchik, genesteld in de uitlopers van het Balkangebergte in het noordwesten van Bulgarije, vlakbij de Servische grens. De belangrijkste attracties zijn onder meer het middeleeuwse fort en de rotsen van Belogradchik, een wonderbaarlijke uitgestrektheid van bizar gevormde, kleurrijke rotsformaties, door de Bulgaarse regering een natuurlijk monument genoemd. Het lokale geschiedenismuseum is ook een bezoek waard.

bezienswaardigheden Bulgarije
Belogradchik

De kusten van de Zwarte Zee

Bulgarije heeft meer dan 370 km glorieuze kustlijn met zandstranden. Drukke resorts zijn onder andere Sunny Beach en Golden Sands, het pittoreske Albena, het historische Nesebar, de culturele en historische stad Varna en de mediterrane sfeer van de havenstad Bourgas.

Nationale parken

Ga terug naar de natuur in één van de drie nationale parken van Bulgarije:

  • Rila National Park in het zuidwesten van Bulgarije is het grootste nationale park van het land, met zeldzame planten en diersoorten, waaronder de endemische Rila-rabarber.
  • Pirin National Park, 90 km ten zuiden van Rila National Park, heeft meer dan 70 gletsjermeren en diverse kalksteenrotsen.
  • Central Balkan National Park in het hart van Bulgarije is populair bij wandelaars, ruiters en enthousiaste mountainbikers.

Plovdiv

De op een na grootste stad van Bulgarije wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Maritsa. Plovdiv is gebouwd rond zeven heuvels en heeft spectaculaire oude ruïnes. Onmisbare bezienswaardigheden zijn onder meer het oude theater, het Romeinse stadion, het archeologische complex Nebet Tepe en uitstekende musea met veel archeologische voorwerpen.

Plovdiv ligt in het hart van de Thracische vallei, de belangrijkste wijnproducerende regio in Bulgarije. Dit maakt Plovdiv een ideale uitvalsbasis om wijnmakerijen in deze regio te verkennen.

Rila-klooster

Laat je fascineren door de enorme collectie muurschilderingen, houtsnijwerk, oude wapens en bijbels die op perkament zijn geschreven in het Rilaklooster, 121 km van Sofia. Brand heeft het grootste deel van de vroege 10e-eeuwse architectuur vernietigd, en de huidige gebouwen dateren uit de 19e eeuw, met uitzondering van de 14e-eeuwse Khrelio’s Tower.

bezienswaardigheden Bulgarije
Rila Klooster

Skieën

Skiën in Bulgarije is aanzienlijk goedkoper dan andere populaire resorts in West-Europa. De best ontwikkelde skigebieden zijn Bansko, Borovets en Pamporovo.

De Rozenvallei van Kazanlak

Eeuwenlang hebben Bulgaren rozen geplant in een gebied dat bekend staat als de Rozenvallei, een smalle strook in het midden van het land, en hun hemelse geuren. De Rozenvallei wordt elk jaar in mei en begin juni op magische wijze getransformeerd met adembenemende kleuren, wanneer het Rozenfestival in veel steden in de regio wordt gevierd.

Trigrad-kloof

De spectaculaire Trigrad-kloof ligt in het Rodopegebergte, dicht bij de stad Trigrad in Zuid-Bulgarije, en wordt geflankeerd door verticale marmeren rotsen die oplopen tot 300 meter hoogte. Het is een populaire plek om te wandelen, fietsen, vogels te kijken en te vissen.

De “Duivelskeelgrot” is een populaire toeristenbestemming met water uit de Trigrad-rivier dat enorme watervallen door zijn “keel” voedt, voordat het 42 meter naar beneden in de afgrond beneden stroomt.

In de buurt is de beroemde Haramiiska-grot waar archeologen bewijzen van menselijke bewoning ontdekten die meer dan 4000 jaar oud zijn.

Unesco wereldwonderen

Ontdek de wereldwonderen van Bulgarije die een plaats hebben op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

  • Oude stad Nessebar, een 3000 jaar oude plaats die oorspronkelijk een Thracische nederzetting was en in de 6de eeuw een Griekse kolonie werd.
  • Boyana-kerk, een middeleeuwse Bulgaars-orthodoxe kerk aan de rand van Sofia.
  • Madara, een groot rotsreliëf met een afbeelding van een ridder die triomfeert over een leeuw in Madara.
  • Rilaklooster, het grootste en beroemdste oosters-orthodoxe klooster in Bulgarije.
  • Rotskerken van Ivanovo, een reeks kapellen, kerken en kloosters in het natuurpark Rusenski Lom.
  • Thracische tombe van Kazanlak, een rijk versierde grafkamer uit de Hellenistische periode.
  • Thracische tombe van Sveshtari, een verbazingwekkende historische site die de fundamentele structurele principes van Thracische cultusgebouwen weerspiegelt.

Varna

Varna, een belangrijke badplaats aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust, trekt zonaanbidders en ook culturele liefhebbers aan. De prachtige Romeinse baden in Varna zijn een overblijfsel van de Romeinse erfenis in Bulgarije. Bezoek de goed bewaarde baden, het grootste Romeinse openbare gebouw in Bulgarije, en wandel vervolgens door de kuststad Varna voor een prachtig uitzicht op de Zwarte Zee en eindeloze historische bezienswaardigheden.

bezienswaardigheden Bulgarije
strand bij Varna

Veliko Tarnovo

Bezoek de oude museumstad Veliko Tarnovo, hoofdstad van het Tweede Bulgaarse Rijk (1185-1396), gelegen op drie heuvels die worden omringd door de rivier de Yantra. Het bevat buitengewone collecties historische kunstwerken, waaronder kerkelijke relikwieën.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar