REISGIDS Bosnië-Herzegovina

Bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina

Over Bosnië-Herzegovina
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden in Bosnië-Herzegovina

Onderstaande attracties en bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina zijn tips die ons toegezonden zijn door onze lezers.

Sarajevo

Hoewel getekend door oorlog, is de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina weer een levendige plek, met een geweldige cafécultuur en een bruisend nachtleven. De Ottomaanse wijk is bijzonder mooi met zijn historische moskeeën en versleten monumenten die bezaaid zijn met oude steegjes en bazaars.

De geschiedenis is ook fascinerend. Bezoek de plek waar Franz Ferdinand werd vermoord, een gebeurtenis die leidde tot WO I, en leer meer over de verschrikkelijke Bosnische oorlog in het Tunnelmuseum en het Historisch Museum van Sarajevo.

Mostar

De grootste bezienswaardigheid in Mostar is meer dan waarschijnlijk de elegante brug die de twee kanten van de stad over de rivier de Neretva met elkaar verbindt. De oorspronkelijke 16e-eeuwse Ottomaanse brug werd verwoest tijdens het conflict in de jaren negentig, maar is sindsdien met Turkse hulp gereconstrueerd volgens de oorspronkelijke specificaties.

In Mostar zelf zijn er ook veel goed bewaard gebleven 16e en 17e-eeuwse moskeeën, middeleeuwse gebouwen en geplaveide straten die een bezoek waard zijn.

Zie cover foto

Bihac

Bekijk wat historisch gezien de meest westelijke moslimnederzetting van Europa was, Bihac in het noordwesten van Bosnië-Herzegovina, dicht bij de Kroatische grens. Behalve dat het de thuisbasis is van de Fathija-moskee, voorheen een kerk, is de stad ook een uitstekende uitvalsbasis om te raften op de rivier de Una.

Vlak bij Bihac vind je ook de prachtige Strbacki Buk waterval.

bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina
Strbacki Buk waterval

Wandelen in de heuvels en bergen

Het golvende landschap van Bosnië-Herzegovina biedt tal van wandelmogelijkheden, hoewel het absoluut noodzakelijk is om gebieden te vermijden waar landmijnen nog steeds een bedreiging vormen. De berg Bjelasnica biedt het potentieel voor gecombineerd wandelen, raften en dorpstoerisme. De heuvels rond Sarajevo zijn ook de moeite waard om op te verkennen, net zoals je naar de verwoeste overblijfselen van de bobsleebaan kan wandelen die werd gebruikt tijdens de Olympische Winterspelen van 1984.

Strand

Ga voor het enige strand van Bosnië en Herzegovina naar Neum. Het kleine, eenzame stuk kust dat de kust van Kroatië verdeelt, is niettemin prachtig, met gouden zand en smaragdgroene wateren dankzij de legendarische Adriatische Zee. Beklim de heuvels voor een fantastisch uitzicht op de Neum-corridor, een smalle inham van de zee die in de Dalmatische kust snijdt.

bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina
Neum

Sutjeska Nationaal Park

Mis de natuur en ongerepte schoonheid van Sutjeska Nationaal Park niet. Dit natuurreservaat heeft met zowel de Maglic-berg – op 2368 m, het hoogste punt van Bosnië en Herzegovina en met het Perucica-bos, één van de laatst overgebleven oerbossen in Europa.

Raften

Ga wildwaterraften op één van de vele bergrivieren van het land. Er zijn raftingtours beschikbaar op de rivieren Neretva, Una en Tara, die enkele van de meest opwindende locaties in Europa bieden voor deze activiteit. Kajakken is een andere watersport waarvoor Bosnië-Herzegovina een groot aanbod heeft.

bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina
rafting

Blagaj

Blagaj, in de buurt van Mostar, is één van de mooiste bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina. Met indrukwekkende kliffen, turquoise waterwegen en mysterieuze grotten is dit vredige dorp een lust voor het oog. De belangrijkste bezienswaardigheid is het oude derwisjhuis (Blagaj Tekke), dat gebouwd is boven de rivier aan de voet van een 200 meter hoge rotswand. Blagaj ligt op slechts een halve dagtrip van Mostar.

bezienswaardigheden Bosnië-Herzegovina
Blagaj Tekke

Banja Luka

Hoewel de meeste bezoekers van Bosnië-Herzegovina op weg zijn naar Sarajevo, is Banja Luka zeker een bezoek waard. De op één na grootste stad van het land is een heuvelachtig, pittoresk stadje met een aangename kronkelende rivier die wordt omzoomd door vele cafés en wilgen die in het water duiken. Bekijk ook het Ottomaanse fort, oorspronkelijk Romeins, of bezoek één van de verschillende orthodoxe kloosters.

 

Neem ook een kijkje op de fotopagina voor meer bezienswaardigheden van Bosnië-Herzegovina.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar