REISGIDS België

Bezienswaardigheden in België

Over België
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Brussel
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Antwerpen

De ‘tweede hoofdstad’ van Vlaanderen is de meest dynamische steden in Vlaanderen. De stad is beroemd om zijn diamantverwerking maar ook de thuisbasis van de op één na grootste haven van Europa. Bezoek een van ’s werelds oudste dierentuinen, een unieke collectie meesterwerken van de van Antwerpen afkomstige Pieter Paul Rubens en “shop till you drop” langs de Meir.

Ardennenoffensief

Één van de dodelijkste verrassingsaanvallen van Duitse troepen tegen geallieerde troepen tijdens WO II, de Slag om de Ardennen vond plaats dicht bij de Luxemburgse grens en is een belangrijke  herdenkingsplaats. In het nabijgelegen Bastogne kan je terecht voor verschillende musea en andere collecties van de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardigheden België
Bastogne war museum

Brussel

De hoofdstad van België is compact, maar heeft talloze persoonlijkheden dankzij de mengelmoes van Eurocraten, de lokale bevolking en immigranten van Congolese, Turkse en Marokkaanse afkomst. Er is enorm veel te ontdekken. Van de Grote Markt, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en het standbeeld van Manneke Pis, naar de glimmende EU-gebouwen en de hippe wijk Elsene. Ik kijk ook de in België bekende begijnhoven, vrome gemeenschappen die in de 13e eeuw als heiligdommen werden gesticht voor de vele vrouwen die door de kruistochten weduwe waren geworden. Neem een kijkje op onze reisgids over Brussel voor meer informatie.

Kastelen in Wallonië

Er wordt gezegd dat België een hogere dichtheid aan kastelen per vierkante kilometer heeft dan waar dan ook. De kastelen zelf, die variëren van landhuizen tot machtige forten, zijn verspreid over het hele land, maar het is in Wallonië de meest aantrekkelijke kastelen te bezichtigen zijn.

Bezienswaardigheden België
Kasteel van Bouillon

Eet friet mosselen

Een reis naar België is niet compleet zonder friet mosselen te eten. Een zomerspecialiteit, vaak geserveerd met een lichte mosterddipsaus, deze dikke zeeschelpen zijn het lekkerst als ze weggespoeld worden met een verfrissend Belgisch biertje.

Geniet van de “originele spa”

Het Waalse stadje Spa is de plaats waar alle kuuroorden hun naam aan ontlenen en is als zodanig een onmisbare tussenstop voor wie houdt van verwennerij. De moderne spa op een heuveltop biedt een uitgebreid gamma aan verschillende behandelingen, terwijl de 19e-eeuwse stad een attractie is op zijn eigen.

Ontdek de Brugse grachten

Brugge, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is de best bewaarde middeleeuwse stad van Europa en een must-see. Vroege handelaren baanden zich een weg door zijn vele grachten en het is nog steeds de beste manier om de stad en zijn legendarische historische bezienswaardigheden te zien. Aan de oevers van de kanalen vind je verschillende bootoperatoren.

Bezienswaardigheden België
Brugse vaarten

Ga op zoek naar kant

Belgisch kant is een van de bekendste producten van het land, waarvan de productie teruggaat tot in de Renaissance tijd. Brugge en Brussel hebben een handvol winkels die antiek kant van hoge kwaliteit verkopen, terwijl het Kantcentrum (www.kantcentrum.eu (http://www.kantcentrum.eu)) in Brugge regelmatig demonstraties geeft.

Gent

Je kan het gerust ‘Brugge zonder de toeristen’ noemen, en heeft bijna evenveel waterwegen en historische gebouwen, maar ook een toffe sfeer verzorgd door zijn universiteitsstudenten. Een must-see is het “Lam Gods”, een 15de eeuws schilderij in de Sint-Baafskathedraal maar eveneens het Graslei-kanaal en het Gravensteen een onheilspellend middeleeuws kasteel.

Proef de Belgische bieren

De brouwgeschiedenis van België gaat terug tot de Middeleeuwen, dus het zou ronduit onbeleefd zijn om niet te proeven van de wereldberoemde bieren. Er zijn nog steeds meer dan 100 brouwerijen in het land, die alles produceren, van pils tot Trappistenbieren, abdijbieren en zelfs fruitbieren. Barmannen praten graag met je over de honderden verschillende bieren!

Geniet van de Belgische chocolade

Bezoekers met een zoete tand zullen zich al terdege bewust zijn van de bekwaamheid van België als het om chocolade gaat. Beroemd om hun versheid, kan je betaalbare dozen kopen van onder andere Leonidas en Neuhaus, of je gaat voor chocolatier Pierre Marcolini. Brussel (www.mucc.be (http://www.mucc.be)) en Brugge (www.chocostory.be (http://www.choco-story.be)) hebben beide chocolademusea.

Karnaval

België heeft een kleurrijke jaarlijkse selectie van festivals en vieringen, van karnaval van Binche, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, in Wallonië en de ’Heilig-Bloedprocessie  in Brugge, naar de 500 jaar oude Ommegang in Brussel.

La Roche-en-Ardenne

Ga kajakken op de rivieren, doe speleologie of geniet van een rustige fietstocht door de heuvels van de beste uitvalsbasis van de Ardennen voor buitenactiviteiten. Een idyllische plek ideaal voor jonge gezinnen.

Bezienswaardigheden België
La-Roche-En-Ardennes

Kom alles te weten over diamanten

Antwerpen geniet al lang een sprankelende reputatie als ’s werelds diamantcentrum en bezoekers kunnen de grootste bekendheid van de stad ontdekken in het Diamant Museum (www.diamantmuseum.be (http://www.diamantmuseum.be)). Het museum toont edelsteensnijders en polijstmachines aan het werk, maar schetst ook de 400 jaar oude geschiedenis.

Luik

Gebouwd op de rug van de staalindustrie, is de charme van Luik misschien beter verborgen dan andere Belgische steden. Maar zij die een beetje dieper graven komen enkele charmante historische wijken en erfgoed gebouwen tegen.

Oostende

Door dat het ooit de speeltuin was van de Europese aristocratie, stralen de stad, stranden en de dijk een vervaagde elegantie uit. Bezoek het gerestaureerde Mercator-marineschip en eet verse garnalen op de dagelijkse vismarkten.

Waterloo

in juni 1815 verloor de Franse keizer Napoleon, op een modderig gebied 18 km ten zuiden van Brussel, een veldslag van de Engelse hertog van Wellington. Bekend als de slag bij Waterloo, maakte deze cruciale strijd een einde aan 22 jaar oorlog en bracht deze vrede in Europa.

 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar