REISGIDS Albanië

Bezienswaardigheden Albanië

Over Albanië
Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Bezienswaardigheden en attracties in Albanië

Volgende attracties en bezienswaardigheden van Albanië zijn toegezonden door onze lezers.

Berat

Berat is een plek die je gezien moet hebben voor de prachtige fresco’s. De Sint-Todri-kerk, één van de tien overgebleven kerken die sinds de 15e eeuw in het kasteel van Berat zijn gebouwd, heeft schilderijen van post-Byzantijnse grootsheid van de beroemde 16e-eeuwse Albanese kunstenaar Onufri. De Maria-Tenhemelopneming kathedraal, gebouwd in de 18e eeuw, is ook de thuisbasis van het Museum voor Middeleeuwse Kunst.

Butrint

Mis de oude stad Butrint, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, niet, met archeologische overblijfselen en bewoning die teruggaat tot de prehistorie. Volg één van de uitgestippelde wandelingen door het bos en ga op zoek naar de openbare baden en het Romeinse theater, of verken op je eigen tempo de ruïnes van de stad die in de Middeleeuwen zijn verlaten.

Zie cover foto

Durrës

Bezoek de interessante en toegankelijke archeologische vindplaatsen in de op één na grootste stad van Albanië, zoals de verlaten oude Griekse stad Apollonia en het steile Romeinse amfitheater in Durrës. De stad heeft ook een badhuis uit de tweede eeuw en een marmeren Byzantijns forum uit de vijfde en zesde eeuw. Nabij de kust van de Adriatische Zee vind je goed bewaard gebleven historische overblijfselen in het Archeologisch Museum.

bezienswaardigheden Albanië
Dürres

Gjirokastra

Verken de goed bewaarde Ottomaanse stad Gjirokastra vanwege zijn unieke huiselijke architectuur. De ‘Stenen Stad’ van Gjirokastra staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en heeft geplaveide straten, de Bazaar-moskee, unieke 17e-eeuwse verzamelhuizen en het grootste kasteel van Albanië. Het fort ligt imposant op een heuvel met uitzicht op de stad en de Albanese Alpen. In de binnenstad vind je het Wapenmuseum, opgericht in 1971.

Karavastaja

Pak de verrekijker en ga vogels spotten in de wetlands aan de kust van Karavastaja. De lagune maakt deel uit van het Divjake-Karavasta Nationaal Park en is de meest westelijke broedplaats van de Dalmatische pelikaan. De vogels en hun nesten bedekken het 22.230 hectare grote gebied en koesteren zich in lagunes van zandduinen en delta’s.

Kruja

Een dagtrip vanuit Tirana naar de familiekasteel van de 15e-eeuwse held van Albanië, Skanderbeg. Binnen de muren van het middeleeuwse kasteel bevinden zich twee interessante musea, het Gjergj Kastrioti Skanderbeg-museum en het etnografisch museum, de laatste een meeslepend beeld van het Albanese huis en de gewoonten door de geschiedenis heen. De gerestaureerde Ottomaanse bazaar net buiten het kasteel is één van de beste souvenirwinkels in Albanië.

bezienswaardigheden Albanië
Kruja

Komanimeer

Camera’s in de aanslag; neem de veerboot over de jade wateren van het Komani-meer. Aan beide kanten ingesloten met ruige en groene torenhoge kliffen, de Lake Koman Ferry-cruise  is een betoverende introductie tot Noord-Albanië, van Koman tot Fierza.

bezienswaardigheden Albanië
Komanimeer

Porto Palermo

Fiets van het dorp Borsh naar het schiereiland Porto Palermo, een voormalig militair beperkt gebied. Deze tocht van 13 km leidt je door uitzichten op de Ionische zee en met matige beklimmingen is het prettig voor de dijen en aangenaam voor de ogen. Een speciale omweg aan het begin van het schiereiland leidt naar een verborgen onderzeeërbunker die het waard is om even te bezoeken (lees: rusten van het fietsen).

Shkodra

Het kasteel in Shkodra werd gebouwd vóór de Romeinse verovering en werd pas in 1913 voor het laatst gebruikt voor militaire doeleinden. Rozafa was het laatste fort in Albanië dat in 1479 in handen van de Ottomanen viel. Volgens de legende is het kasteel vernoemd naar een vrouw die in de muur werd gemetseld als een offer zodat het kasteel zou blijven staan.

Skrapar District

Met een indrukwekkend netwerk van binnenwateren heeft Albanië een overvloed aan raftingmogelijkheden. In het Skrapar-district van Berat is wildwatervaren door de spectaculaire canyons van de Osumi-rivier de ultieme adrenalinestoot. Dit is een UNESCO-werelderfgoed, geniet van het uitzicht op watervallen en uitgehouwen rotsen en bereid je voor om nat te worden.

Tirana

Bijna 50 jaar lang stond Albanië onder communistisch bewind. Hoewel het regime in 1990 instortte, zijn veel van de communistische bezienswaardigheden van Tirana bewaard gebleven, waaronder de muurschilderingen en standbeelden in het stadscentrum, het huis waar Enver Hoxha woonde en de Piramide, gebouwd als zijn mausoleum. Neem een bus of taxi naar de Martyrs kerkhof, met het standbeeld van Moeder Albanië.

bezienswaardigheden Albanië
Tirana

Valbona

Ga wandelen in de prachtige bergen van Albanië. Outdoor Albanië organiseert wandel-, ski- en mountainbiketochten door het hele land, maar varen naar Valbona om door de toppen van de Balkan naar Theti te trekken, is zeker een favoriet. Je wordt vergezeld door berggeiten op het pad en adelaars boven je hoofd.

Voskopoja

Bewonder de levendige kleuren van de fresco’s in de weinig bekende kerken van Albanië. Voskopoja, vlakbij Korça, was ooit de grootste stad van de Balkan, vol kerken en basilieken, en met een eigen academie waar kunstenaars werden opgeleid. Hoewel de kerkgebouwen er een beetje verouderd uitzien, zijn de fresco’s nog steeds in perfecte staat.

 

Bekijk ook de fotopagina met meer foto’s van bezienswaardigheden uit Albanië

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar