REISGIDS Zweden

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Zweden - Design en een uitgestrekte natuur

Zweden

Zweden in het kort:

Over Zweden

Zweden is een land van ongelooflijke contrasten, van de dichte dennenbossen en steile bergen in het noorden tot de glooiende heuvels en glanzende gouden stranden in het zuiden. Maar de diversiteit houdt niet op bij de natuur, waar elk van de zeven grote steden van Zweden zijn eigen karakter, geschiedenis en unieke architecturale stijl heeft.

Zweden, het grootste van de Scandinavische landen, wordt begrensd door Denemarken in het zuiden, Noorwegen in het westen en Finland in het oosten, en heeft een lange handelsgeschiedenis die het tot één van de meest cultureel open en gastvrije landen van Europa heeft gemaakt.

De sympathieke hoofdstad Stockholm staat al lang synoniem voor stijl en de chique op maat gemaakte merkkledij heeft zijn weg gevonden tot kleerkasten over de hele wereld.

Ondanks dat Stockholm, met zijn 14 eilanden en middeleeuwse schoonheid, veel te bieden heeft aan diegenen die op zoek zijn naar cultuur, kunst en historische schatten. Is Malmö misschien wel de meest verrassende stad van het land, het heeft alles om één van de levendigste bestemmingen van het land te worden.

Buiten de steden heeft het Zweedse platteland een zachtere charme dan de ruige landschappen van buurland Noorwegen. Een groot deel van Zweden is bebost en er zijn duizenden meren, waaronder de grote “waterpartijen” tussen Göteborg en Stockholm.

De grens met Noorwegen is de thuisbasis van de spectaculaire Skanderna (Scandinavische) bergketen, terwijl je in het hoge noorden de heerlijk sombere Arctische toendra vindt, waar je het noorderlicht kan zien.

Het zuiden wordt gedomineerd door smaragdgroene bossen, de azuurblauwe wateren van de Botnische Golf en de grillige Baltische kustlijn.

Van alle mooie plekjes in Zweden zullen de ontzagwekkende panorama’s van het Stora Sjöfallet National Park je zeker bekoren. Het park maakt deel uit van de Laponische regio van Noord-Zweden, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, en de majestueuze watervallen, hoge toppen en overvolle dennenbossen maken het tot een van de grootste natuurlijke schatten van het land.

De Zweden zijn trots op hun groene land en vinden dat het buitenleven voor iedereen beschikbaar moet zijn. Allemansrätten  (het recht van iedereen) is een grondwettelijk recht dat het publiek toegang geeft tot openbare en particuliere gronden voor recreatie. Zolang je de natuur niet verstoort of vernielt, of inbreuk maakt op de privacy van anderen (bijvoorbeeld door te dicht bij hun huis te lopen), ben je vrij om door het platteland te dwalen. Met dit recht kunnen mensen zelfs wilde bloemen, bessen en paddenstoelen plukken – tenzij ze in gevaar worden gebracht.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar