REISGIDS Slowakije

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Niet zomaar een schaduw van zijn buurland

Slowakije

Slowakije in het kort:

Over Slowakije

Net als Tsjechië maar zonder de drukte, mag Slowakije gerust uit de schaduw van zijn buurman treden, het land maakt indruk dankzij zijn epische berglandschappen, kastelen op kliffen en prachtige hoofdstad.

Na de vredevolle scheiding in 1993, waarbij Tsjechoslowakije in twee delen werd opgesplitst (Tsjechië en Slowakije), begon de natie haar onafhankelijkheid opnieuw te bevestigen, en vandaag de dag heeft Slowakije een bescheiden, creatieve aard die elk soort vakantieganger kan appreciëren. Het biedt alles van kunst tot muziek, het land heeft zelfs een snelgroeiende hiphopscene.

Slowakije, een land dat slechts iets kleiner is als Nederland en Vlaanderen samen en met slechts vijf miljoen inwoners, spreekt een breed allerlei vakantiegangers aan: van backpackers en zakenmensen tot skiërs en geschiedenisliefhebbers.

Het heeft voor elk type reiziger wel enkele verrassingen achter de hand. Het wint bijvoorbeeld stilletjes aan prestige als alternatieve skibestemming. Met zijn moderne ski-infrastructuur en nieuwe budgetvluchten worden de Hoge Tatra-bergen in Slowakije een verleidelijke bestemming voor liefhebbers van wintersport.

Wat de hoofdstad betreft, die mag dan misschien niet zo populair zijn als dat van zijn buurland, Praag, maar Bratislava is niettemin een aantrekkelijke optie voor een stedentrip. Met een sfeer vergelijkbaar met glamoureus Wenen, herbergt het prachtige kerken die dateren uit de 15e eeuw, talloze cafés rond geplaveide straten en een hele reeks geweldige, soms eigenzinnige musea.

De architectuur van Bratislava maakt al eeuwen deel uit van het Oostenrijks-Hongaarse rijk en heeft een grootse Centraal-Europese stijl. Het was bijna 300 jaar de Hongaarse hoofdstad, met 11 vorsten die werden gekroond in de buitengewone 500 jaar oude Sint-Maartenskathedraal.

Naast de prachtige hoofdstad heeft Slowakije een aantal indrukwekkende natuurlijke landschappen, die relatief ongerept en rustig blijven. Het land heeft 10 nationale parken, die uitgestrekte bossen, glooiende heuvels en meanderende rivieren in aanbieding hebben.

Hoewel Bratislava en het Hoge Tatra-gebergte de topattracties in Slowakije blijven, ligt daarachter een divers en mooi land, rijk aan beloningen voor degenen die moedig genoeg zijn om het te verkennen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar