REISGIDS Servië

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Magische landschappen en ongeëvenaarde ervaringen

Servië

Servië in het kort:

Over Servië

Hoewel de reputatie van Servië tijdens de rampzalige ineenstorting van Joegoslavië in de jaren negentig een zware klap kreeg, is Servië sindsdien een van de meest vermakelijke bestemmingen van Oost-Europa geworden. Dat is grotendeels te danken aan Belgrado, dat ondanks de NAVO-bombardementen tijdens het regime van Milosevic is uitgegroeid tot een dynamische, gespannen stad met een hang naar hedonisme.

De thuisbasis van tal van uitstekende musea en galerieën, een uitgebreide keuze aan restaurants en cafés en één van de beste uitgaansgelegenheden in Zuidoost-Europa, Belgrado trekt vergelijkingen met enkele van de coolste steden ter wereld. Het helpt ook de rest van het land naar een stralende en hoopvolle toekomst te leiden, met een jonge generatie creatieve en naar buiten gerichte Serviërs die het historische land, dat zo’n 1200 jaar geleden als vorstendom werd gesticht, een nieuwe vorm gaven.

Novi Sad, ver weg van de hoofdstad, is een aantrekkelijke, levendige stad met een elegant centrum en een pittoresk fort dat uitkijkt over de Donau. In het hoge noorden heeft Subotica een groot aanbod aan secessionistische architectuur en een opmerkelijk Hongaars karakter.

De provincie Vojvodina, ten noorden van Belgrado, heeft een aantal uitstekende waterrijke habitats waar talloze vogelsoorten leven, terwijl het platteland ten zuiden van de hoofdstad bestaat uit weelderige, beboste valleien met verborgen orthodoxe kloosters. Verspreid over de meer bergachtige streken van het land vind je een aantal uitgestrekte nationale parken.

Servië staat bekend om het openhartige karakter van zijn burgers, de veerkrachtige cultuur heeft door de eeuwen heen talloze bezetters en buitenlandse heersers overleefd. Ondanks hun hun reputatie vinden bezoekers Serviërs gepassioneerd maar ook gastvrij. Als orthodox-christelijk land blijft het in hoge mate diep religieus, hoewel dit feit enigszins wordt tegengesproken door het hedonisme dat in de grotere steden wordt aangetroffen.

Hoewel er nog steeds enkele politieke problemen zijn in Servië, dat Kosovo nog niet formeel erkent nadat het in 2008 eenzijdig de onafhankelijkheid had uitgeroepen, is het land een hoek omgeslagen. Het is officieel een EU-kandidaat en veel Serviërs hopen op de verandering in het economische welzijn die zou kunnen worden gebracht door een volwaardig lid te worden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar