REISGIDS Polen

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Krakau
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Laat je betoveren door Polen

Polen

Polen in het kort:

Over Polen

Polen, dat onderschat maar steeds populairder wordt, heeft wel iets te bieden aan elk type vakantieganger. Van de prachtige oude steden Krakau, Zamość, Gdańsk en Wroclaw tot de wildernis van het Białowieża National Park met zijn alomtegenwoordige buffels en epische uitzichten.

Warschau, de thuisbasis van Europa’s meest beruchte getto, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest, maar de Poolse hoofdstad moderniseert snel. Tegenwoordig combineert de stad Sovjetarchitectuur en hedendaagse stijlen, met een zorgvuldig gerestaureerde oude stad en een vrolijke, progressieve bevolking.

Misschien wel de grootste trekpleister van het land is Krakau. De voormalige koninklijke hoofdstad van het land is een prachtig bewaard gebleven architectonisch wonder dat op de één of andere manier de vele oorlogen van Polen heeft overleefd. Zelfs de nazi’s vonden het te mooi om te bombarderen. Volgepakt met kerken, kloosters en abdijen in gotische en renaissancestijl, werd de stad de allereerste UNESCO-werelderfgoedlocatie in 1978 (een eer die ze deelde met Quito, Ecuador).

Buiten Krakau zijn er talloze kenmerken van het trotse culturele erfgoed van Polen: Łódź en zijn beroemde filmschool, waar Roman Polański en Krzysztof Kieślowski afstudeerden; Toruń, de geboorteplaats van astronoom Nicholas Copernicus; en Warschau, dat aanspraak maakt op Marie Curie en Frederick Chopin.

De grootste haven van het land en de noordelijke boomtown, Gdańsk, is vooral bekend als de geboorteplaats van de solidariteitsbeweging van Lech Wałęsa, die het land in 1989 naar de democratie leidde.

De landschappelijke schoonheid van Polen is even gevarieerd als buitengewoon. De Baltische kust is mooi, terwijl het Słowiński National Park bestaat uit etherische bossen, moerassen en zandduinen. De Grote Mazurische Meren in het noordoosten zijn populair voor kajakkers, met honderden ongerepte meren die worden onderbroken door dicht bos.

Het Krakau-Wielun Upland met zijn kalksteengrotten en middeleeuwse kastelen is een ander hoogtepunt, terwijl de Karpaten in het uiterste zuiden onvoorstelbaar mooi zijn.

En het eten? De Poolse keuken is hartig en goed vullend, rijk aan vlees en wild. Dikke soepen zoals Zurek zijn heerlijk, net als pierogi of Poolse dumplings. Dan hebben we nog niet gesproken over de Poolse wodka, één van de beste soorten ter wereld. Ken je een betere manier om al dat heerlijke eten door te spoelen?

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar