REISGIDS Noord-Macedonië

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Pittoreske valleien en glinsterende meren

Noord-Macedonië in het kort:

Over Noord-Macedonië

De Republiek Noord-Macedonië, voorheen bekend als de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (soms afgekort als FYROM en FYR Macedonië), wordt onderschat en onderbelicht. Een bergachtig land in het hart van de Balkan, bezaaid met pittoreske valleien en glinsterende meren wat er voor zorgt dat het land een enorme aantrekkingskracht bezit.

Toch is dat niet het enige verkoopargument – Noord-Macedonië heeft ook een bruisende hoofdstad, een rijk Grieks erfgoed en een opkomende wijnindustrie die op het punt staat internationale erkenning te krijgen.

Voor de meeste bezoekers begint het avontuur in de hoofdstad Skopje. Het stadsbeeld is een ongerijmde wirwar van gebouwen en gigantische neoklassieke beeldhouwwerken. Monolithische socialistische flatgebouwen staan naast hoogdravende monumenten, controversieel toegevoegd tijdens een ambitieus regeringsplan genaamd Skopje 2014. Oude Ottomaanse en Byzantijnse gebouwen grijpen terug op de pre-communistische geschiedenis van het land, terwijl bruisende bars en clubs de toekomstgerichte ambities projecteren.

Landelijk Noord-Macedonië is minder complex voor het oog. Gezegend met een buitengewone diversiteit aan landschappen, herbergt het platteland ook serene steden aan een meer, zoals Ohrid, die een aangename afkoeling verzorgen tijdens de zinderende Balkanzomers. Bezoekers kunnen luie dagen doorbrengen aan de rand van het dromerige meer, de knappe, tijdrovende kerken van de regio bezoeken en genieten van lome avonden met wijn die in de omliggende heuvels wordt geproduceerd.

Ga vanuit Ohrid verder naar de eindeloze groene weiden van het Šar Planina-gebergte, waar de rustige gletsjermeren de omringende toppen weerspiegelen, of probeer een trektocht te maken door het bergachtige Pelister National Park, een goed alternatief voor de Zwitserse Alpen. Outdoorliefhebbers die naar het afgelegen platteland trekken, zullen eerder wilde geiten zien dan luxe resorts, maar de rustieke herbergen van het land zijn gastvrij en betaalbaar. In de winter zijn er veel mogelijkheden om te skiën en snowboarden, vooral in de regio van Mavrovo.

Net als de meeste landen in de regio heeft Noord-Macedonië in de loop der jaren een behoorlijk deel van de politieke en economische problemen gekend. Maar haal het stigma uit het verleden weg en je zal een ander Europa vinden, een Europa dat fris, publieksvrij en voorlopig ongelooflijk betaalbaar is.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar