REISGIDS Noord-Ierland

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Alles van Groot-Brittannië op een beperkte oppervlakte

Noord-Ierland

Noord-Ierland in het kort:

Over Noord-Ierland

Noord-Ierland distilleert het beste van Groot-Brittannië tot een hapklare bundel. De diepe dalen en ongerepte meren zijn net zo prachtig als die in Schotland; zijn schilderachtige plattelandsdorpen zo oud als alles op het platteland van Wales; en Belfast ontleent zijn Victoriaanse pracht aan Londen.

Natuurlijk is het ook onweerlegbaar Iers, en weinig bezoekers komen verder dan een pint Guinness bestellen voordat ze de humor en spraakzame charme van de inwoners tegenkomen. Dat is niet altijd het geval geweest.

Decennialang werd het Noord-Ierland best vermeden vanwege de rellen en bombardementen van The Troubles, die eind jaren zestig uitbraken tussen Unionisten en Republikeinen. Maar sinds het Goede Vrijdagakkoord van 1998, dat er voor zorgde dat de gevechten stopten en de geopolitieke wanorde onderdrukte, beginnen toeristen te waarderen wat ze al zo lang hebben gemist.

Met iets meer dan een zesde van de Ierse landmassa, heeft Noord-Ierland genoeg om de aandacht te trekken. Van majestueuze bergen en verkwikkende kustlijn tot oude kloosters en live muziek.

Zoals de lokale bevolking je met trots zal vertellen, Game of Thrones, werd door het hele land gefilmd en touringcars begeven zich nu naar The Mourne Mountains (Vaes Dothrak), The Haunted Forest (Tollymore Forest Park) en Beric Dondarrion’s schuilplaats (Pollnagollum Cave) voor fotomomenten.

Belfast blijft het paradepaardje. De herstelde geschiedenis wordt gecompenseerd door een ongebreideld nachtleven, grote culturele attracties (met onder andere het ongelooflijke Titanic Belfast museum) en een verkwikkende restaurantscene.

Verder naar het westen gedijen highbrow kunst- en feestfestivals in het absorberen van Derry/Londonderry, terwijl de kleine kathedraalstad Armagh nog steeds de kerkelijke hoofdstad van heel Ierland is.

Van de ruige heuvels van County Armagh en de rustige meren van County Down tot de granieten massa van de Mountains of Mourne, er zijn vele traktaties in de buitenlucht, maar één bezigheid binnenshuis heeft de overhand, drinken, dat hier even belangrijk is als ten zuiden grens. Van plattelandsdrinkers tot in de tijd gepolijste stadssaloons, je bent hier nooit ver van een pub.

Het compacte formaat van Noord-Ierland is een verkoopargument. Je kunt de polsslag van het stadsleven voelen, de door zee ingeslagen pracht van de Giant’s Causeway zien en dan terug slenteren via de glooiende bergen, allemaal in een tijdsbestek van een paar dagen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar