REISGIDS Nederland

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Een cocktail van natuur, cultuur en actie

Nederland - vlag

Nederland in het kort:

Nederland, het land van tulpen, molens en klompen. Maar dit land heeft heel wat meer in petto; lange kustwandelingen, zonnige fietstochten, pittoreske dorpjes, moderne architectuur en een goede dosis cultuur. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat het een mooie en enorm veelzijdige bestemming is.  En het mooiste aan dit alles? Je hoeft niets te kiezen want dit alles en nog veel meer vind je op een relatief kleine oppervlakte. 

Op cultureel vlak heeft dit land heel wat te bieden. Nederland heeft een rijke geschiedenis als voormalige koloniale grootmacht en de lijst met UNESCO-werelderfgoedsites is lang. Qua grootmeesters kunnen we Van Gogh, Mondriaan en Rembrandt noemen. En dat zijn er maar enkele.

De hoofdstad Amsterdam is bekend voor zijn grachten, de alomtegenwoordige fietsen, zijn coffeeshops en de Walletjes. Wist je trouwens dat een deel van die grachten ook erkend zijn als werelderfgoed? Het is er gezellig vertoeven in de vele steegjes met zijn romantische bruggen en uitnodigende terrasjes. Ondertussen is het volop genieten van fraaie grachtpanden en andere gebouwen die vaak nog dateren uit de Gouden Eeuw. 

In het zuiden ligt Rotterdam, een industriële havenstad die de afgelopen jaren een ware transformatie heeft ondergaan. Je kan er tegenwoordig een hele reeks uitstekende musea vinden en intussen geniet deze stad naam en faam op het vlak van moderne architectuur. Bij het zien van de Erasmusbrug of de Markthal is het niet zo moeilijk om je even in Singapore of Tokyo te wanen. 

Nederland
Erasmusbrug in Rotterdam

De meeste zuidelijke stad is Maastricht. Een gezellig stadje, doorkruist door een machtige rivier, waar je kan barhoppen van het ene cafeetje naar het andere om te genieten van de grote verscheidenheid aan bieren en de Bourgondische gastvrijheid. Het centrum is grotendeels autovrij wat ronddwalen in de historische straten nog specialer maakt. 

Richting de kust wordt Nederland wat meer stereotiep met uitgestrekte, kleurrijke tulpenvelden bezaaid met windmolens en melkveebedrijven die de o zo bekende kaasbollen produceren waar het land zo bekend om staat. Het laaggelegen platteland, dat zich uitstekend leent voor kilometerslange fietstochten, is bezaaid met charmante steden en dorpen zoals Edam, Haarlem, Groningen en Leiden. Onder een prachtige blauwe open hemel ademen deze nog steeds de sfeer van weleer uit. Iedere stad of dorpje heeft een uniek karakter. 

Hoewel dit maar een klein landje is, heeft Nederland toch een kuststrook van bijna 650 km aaneengesloten stranden die zich uitstekend lenen voor een wandeling met de haren in de wind. Het is er volop genieten van weidse landschappen en de duinen zijn er ronduit prachtig. 

Kortom, Nederland heeft heel wat te bieden en is makkelijk te bereizen met een goed netwerk van treinen en bussen. Het is de ideale vakantiebestemming voor mensen die houden van afwisseling tussen cultuur en natuur. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar