REISGIDS Litouwen

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Erfgoed van cultuur en natuur weg van de toeristische paden

Litouwen

Litouwen in het kort:

Over Litouwen

Litouwen is een betoverend land van kastelen, meren en bossen. Hoewel relatief weinigen tot voor kort van zijn charmes wisten, is de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, één van Europa’s meest betoverende steden, vooral dankzij de barokke oude stad.

Dan is er de Baltische kust, die misschien niet de zonovergoten aantrekkingskracht heeft van andere kusten, maar idyllisch en grotendeels ongerept is. Litouwen, het meest zuidelijke land van de Baltische staten, herbergt ook uitgestrekte vlaktes die worden gescheiden door heuvels en zandduinen.

De onafhankelijkheid van Litouwen kwam kort na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991. In 1995 was de overgang naar een volledige markteconomie voltooid. Het langlopende grensgeschil met Polen werd beslecht met de ondertekening van een vriendschaps- en samenwerkingsverdrag in januari 1992 en onderhandelingen met Rusland leidden tot de terugtrekking van de resterende Russische troepen in Litouwen in augustus 1993.

De Russische connectie blijft echter bestaan, waarbij Russen de op één na grootste etnische minderheid in het land zijn. Litouwen, de grootste van de drie Baltische staten, werd in 2004 lid van de EU en sindsdien is het land op het wereldtoneel gestuwd en heeft het meer bezoekers dan ooit aangetrokken.

De meeste aantrekkingskracht voor Litouwen ligt in zijn natuurlijke schatten. Een groot deel van het land is groen, met verschillende nationale parken die perfect zijn voor wandelaars en ontdekkingsreizigers. Overal in het land zijn er talloze uitgestrekte bossen die rijp zijn om rond te dwalen, evenals talloze meren die over het landschap zijn gestrooid.

Misschien is de troef van het land de Baltische kustlijn, waar betoverende wetlands bruisen van dieren in het wild, onder andere duizenden vogelsoorten. Er is ook de Koerse Schoorwal, een prachtige strook land van 100 km die de Koerse Lagune scheidt van de Oostzee, die bedekt is met wit zand.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar