REISGIDS Letland

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Langzaam genieten van prachtige natuur en heidense feesten

Letland

Letland in het kort:

Over Letland

Officieel bekend als de Republiek Letland, bleef Letland tot begin jaren negentig verscholen achter het IJzeren Gordijn. Tegenwoordig is het één van de meest bezochte landen van de Baltische staten en lokt bezoekers met zijn prachtige landschappen, rijk erfgoed en levendige hoofdstad Riga.

In 2014 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, heeft Riga één van de meest indrukwekkende collecties art nouveau-gebouwen ter wereld, en niet te vergeten een prachtig UNESCO-werelderfgoed in de binnenstad.

Riga is ook thuisbasis van middeleeuwse kerken, grootse renaissancistische eigendommen en een spectaculaire markt, die wordt gehouden in voormalige zeppelinhangars uit WOI. De oude stad wordt gedomineerd door de kathedraal van Riga, de grootste middeleeuwse kerk in de Baltische staten en één van de vele attracties in Riga die strijden om de aandacht van bezoekers.

Het pad voorbij Riga is voorlopig niet zo platgetreden. Er wacht een enorme rijkdom op degenen die het land verder willen verkennen. Er is het landelijke paradijs Rundāle Palace, het onlangs gerenoveerde Turaida Stone Castle en het charmante Letse Etnografisch Openluchtmuseum. De prachtig bewaard gebleven historische steden Kuldīga en Cēsis verdienen ook een bezoek.

Letland is ook rijk aan natuurlijke attracties, zoals de Golf van Riga en de winderige kustlijn langs de Oostzee, die de thuisbasis is van schijnbaar oneindige zandstranden. Jūrmala, een badplaats op slechts 40 minuten van Riga, beschikt over 26 km gouden stranden omzoomd met kuuroorden, thermische modderpoelen en visrestaurants.

Landinwaarts zijn er nationale parken en natuurreservaten in overvloed, maar Gauja National Park is het bekendste. Deze pittoreske riviervallei is een plek van een niet-aflatende schoonheid met stromende rivieren, oude zandstenen kliffen en, in de lente, massa’s witte kersenbloesems. Gauja National Park is niet alleen geweldig om te wandelen, fietsen en watersporten, maar biedt ook één van de beste plekken om vogels te spotten in Letland, samen met Pape en Cape Kolka.

Hoewel goedkope vliegreizen Letland voor de massa hebben geopend, hebben de meeste bezoekers nog steeds moeite om buiten de hoofdstad te komen. Degenen die in dit land wel een schat vinden, zullen, zoals het nationaal toeristenbureau graag zegt, ontdekken dat het “het beste langzaam kan worden genoten”.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar