REISGIDS Kroatië

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Parel aan de Adriatische zee

Kroatië

Kroatië in het kort:

Over Kroatië

Kroatië, dat langs een prachtig stuk van de Adriatische kust ligt, is één van Europa’s topbestemmingen aan zee. Met meer dan 1.100 eilanden staat het land bekend om zijn heldere water en een beeldschoon landschap.

Maar Kroatië is echter veel meer dan zee en zonneschijn, het is de thuisbasis van historische ommuurde steden en spectaculaire Romeinse ruïnes, maar ook imposante kastelen en ongerepte nationale parken. De fantastische keuken, inclusief zeevruchten aan de kust en truffels in Istrië, heerlijke wijnen en een bruisende cafécultuur dragen bij aan de aantrekkingskracht.

De hoofdstad Zagreb kan typisch Centraal-Europees genoemd worden. Alles, van de architectuur tot de hartige keuken, weerspiegelt de eeuwenoude banden van de regio met het Oostenrijks-Hongaarse rijk. De stad is ook een goede uitvalsbasis om de historische kastelen en wijngaarden van Zagorje te verkennen.

Een ding dat de afgelopen tien jaar enorm is veranderd in Kroatië, is het toerisme. De kust was ooit een onontdekt, onontwikkeld natuurwonder zo mooi als dat van Italië, maar zonder de tamtam. Nu trekken toeristen vanuit de hele wereld naar de Dalmatische regio, en velen hebben er zelfs vakantiehuizen gekocht.

De prachtige kuststeden Split en Dubrovnik behouden nog steeds hun charme, maar zijn overdag meestal vol met toeristen. De avonden in deze kustknooppunten zijn over het algemeen veel rustiger, en er zijn vaak klassieke muziekconcerten en andere evenementen in de stadscentra.

Buiten de toeristische zones zit Kroatië vol met afgelegen plaatsen waar je het meer traditionele, lokale leven kan ontdekken. Ga naar Plitvice voor zijn verbazingwekkende, met meren bezaaide nationale park, of verken de ruige bergketens van Velebit en Gorski Kotar, paradijsjes om te wandelen.

Terug aan de Adriatische Zee biedt Kroatië ideale zeilomstandigheden, duiken en kajakken op zee. En wie op zoek is naar een meer rustgevende vakantie, kan natuurlijk genieten van de uren zonneschijn op het strand.

Als Europa’s beste naturistenbestemming is Kroatië ook een plek waar je zelfs helemaal bruin kan worden. Kleding wordt echter aangeraden als je  van plan bent de zeven UNESCO-werelderfgoedlocaties, musea en festivals van wereldklasse te verkennen, die de hele zomer een aantrekkingspool zijn.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar