REISGIDS Kosovo

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Meer dan wat de krantenkoppen schrijven

Kosovo

Kosovo in het kort:

Over Kosovo

Afhankelijk van je mondiale perspectief is Kosovo ofwel de jongste natie van Europa of helemaal geen natie. Sinds de onafhankelijkheid van Servië in 2008 is het slechts gedeeltelijk erkend als soevereine staat door leden van de Verenigde Naties.

De kwetsbare basis en de ellendige moderne geschiedenis maken Kosovo misschien tot een onwaarschijnlijke reisbestemming, maar het land kan buitengewoon lonend zijn voor diegenen die graag willen weten wat er buiten de krantenkoppen ligt.

Culturen en religies zijn al eeuwen met elkaar in botsing gekomen in het moderne Kosovo. Maar tussen de periodes van onrust in, heeft dit kleine door land omgeven land een pioniersrol vervuld in vreedzaam samenleven en wederzijdse verrijking van culturen. Terwijl islamitische Albanezen tegenwoordig de bevolking domineren, gevolgd door orthodox-christelijke Serviërs, zijn er veel andere groepen met hun eigen unieke culturen en levenswijzen.

Toegegeven, gedenktekens langs de weg en af en toe een in kaki geklede NAVO-soldaat kunnen zijn wrede verleden enigszins moeilijk te vergeten maken, maar historische plekken zoals Janjevo en het Dečani-klooster dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, tonen een vooraanstaande Kosovaarse geschiedenis die werd overschaduwd door de recente catalogus van gruwelen .

De jongste hoofdstad van Europa, Pristina, is een eclectische stad met een levendige cafécultuur, maar het mooie Prizren is de stad die de meeste bezoekers weet aan te trekken. De geplaveide straten, oude muren, Ottomaanse moskeeën en orthodoxe kerken geven deze stad aan de rivier een romantische sfeer, terwijl het populaire Dokufest Film Festival en het Hasi Jehon folklorefestival haar status als culturele hoofdstad bevestigen.

Een groot deel van het Kosovaarse platteland is onbekend terrein voor toeristen, maar spectaculaire bergtoppen, watervallen en heldere meren zijn op maat gemaakt voor avontuurlijke reizigers. Combineer dit alles met beslist niet-Europese goedkope prijzen en je begrijpt al snel waarom de bezoekersaantallen van Kosovo stijgen.

Of je nu koffie drinkt in kosmopolitische cafés, op het platteland wandelt of afbrokkelende historische plekken bezoekt, in Kosovo, als je verder kijkt dan de krantenkoppen van gisteren, zal je een minzaam land van verrassende schoonheid vinden.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar