REISGIDS Hongarije

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Boedapest
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Hongarije: cultuur in Centraal Europa

Hongarije

Hongarije in het kort:

Over Hongarije

Cultureel en taalkundig verschillend van al zijn directe buren, is Hongarije de ‘vreemde eend in de bijt’ in Centraal-Europa, maar enkel om positieve en eervolle redenen.

Hongarije is een  land waarvan de hoofdstad, Boedapest, zich kan spiegelen aan het klassieke Wenen. Het is een wereld van goed bewaard gebleven kastelen, verleidelijk goede wijnen en stoïcijnse trots; een landschap van laaggelegen bergen, eikenbossen en thermale bronnen.

De Romeinen maakten als eersten gebruik van de warmwaterbronnen, oorspronkelijk voor medicinale doeleinden. Tegenwoordig worden deze bronnen gebruikt voor ontspanning en in de loop van de tijd zijn de badhuizen uitgegroeid tot prachtige architectonische juweeltjes, met name in Boedapest.

De hoofdstad is een elegante, stijlvolle en levendige stad die bestaat uit twee afzonderlijke nederzettingen aan weerszijden van de rivier de Donau. Heuvelachtig Buda heeft een schat aan sierlijke Habsburgse en neoklassieke gebouwen, terwijl het uitgestrekte Pest het commerciële centrum is met een royale hoeveelheid kunst, nouveau-architectuur en een ad-hoc feestscène.

De stad is lange tijd het middelpunt geweest van de artistieke, muzikale en literaire gemeenschap van Hongarije en is verreweg de beste uitgangsplek in het land met een ruime keuze aan bars, restaurants en nachtclubs.

Kleinere steden zijn even architectonisch fascinerend en verdienen op zichzelf al een bezoek, Pécs vanwege zijn musea en bekend voor zijn vestingwerken en bekende (Egri Bikavér (rode wijn). Györ is dan weer de stad van de grote basiliek die de gouden steen van László herbergt.

Buiten deze stedelijke centra baadt Hongarije in natuurlijke geneugten. Ten zuidwesten van Boedapest ligt het Balatonmeer, het grootste zoetwatermeer van Centraal-Europa, waar de lokale bevolking de hete zomers doorbrengt en afkoelt in het water.

In de winter “bevriest Hongarije” en trekken sensatiezoekers naar het noorden naar de Bakony-heuvels om door de bossen te skiën voordat ze tot rust komen met een duik in de thermale spa.

Het mag dan wel een ingesloten land zijn, maar Hongarije is een land dat tevreden met zijn eigen status, ongeacht de reputatie van de buurlanden, dit maakt dat het land nog niet platgelopen is door toeristen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar