REISGIDS Finland

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Helsinki
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Het land van de 1000 meren.

Finland

Finland in het kort:

Over Finland

Finland is de grote verrassing van de Scandinavische landen, een natuurlijk wonderland met meer dan 179.000 eilanden en meer bomen dan mensen. Met kilometerslange lege wildernis zijn de Finnen op unieke wijze in harmonie met hun natuurlijke omgeving. Dit is een land waar mensen in een oogwenk kunnen overschakelen van kantoorwerk naar het zoeken naar wilde paddenstoelen.

De cultuur van de Finnen is gevormd door het historische touwtrekken tussen Zweden en Rusland, waardoor er gestippelde enclaves achterblijven, zoals het Russisch getinte Karelië en de Zweeds sprekende regio’s Åland en Ostrobothnia. Zelfs de Finse taal is een anomalie, merkwaardig verwant aan het Hongaars.

Voor de meesten is Helsinki de toegangspoort tot Finland. Een vriendelijke en verrassend kleine hoofdstad, waar historische kerken boven nette openbare pleinen uitsteken en stenen kades vol marktkooplui en veerboten zijn. Het is waarschijnlijk de beste plek om de beroemde feestgeest van Finland te ontmoeten, vooral tijdens de helderen nachten van midzomer.

Uitgestrekte gebieden worden beschermd door de 40 nationale parken van Finland en bieden fantastische mogelijkheden om vogels, rendieren, elanden en beren te spotten. Ongeveer 10% van Finland is bedekt met water en 75% van het land is bedekt met bossen, wat een natuurlijke avontuurlijke speeltuin biedt voor trekkers, mountainbikers, langlaufers, hondensleders, maar ook voor liefhebbers van vissen en watersporten. Geen wonder dat sisu (wat ‘winterhardheid’ betekent) wordt gezien als een integraal onderdeel van het Finse karakter.

Het kosmopolitische zuiden, met zijn bruisende steden en strakke, moderne designgevoeligheden (dit is tenslotte de thuisbasis van Alvar Aalto en Marimekko) lijkt ver verwijderd van het ruige Lapland, waar de Sami al millennia rendieren hoeden. Voor toeristische doeleinden is Lapland ook de thuisbasis van de kerstman, wat zorgt voor een druk kerstseizoen in het Santa-themapark in de buurt van Rovaniemi.

Misschien wel de beroemdste bijdrage van Finland aan de wereldcultuur is de sauna, met naar schatting 2 miljoen daarvan zijn er meer sauna’s dan auto’s in Finland. Genieten van een bezoek aan de sauna, idealiter na een verkwikkende duik in een wildernismeer, is praktisch verplicht voor alle bezoekers.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar