REISGIDS Estland

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Tallinn
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Het land van bos, internet en 2000 eilanden

Estland

Estland in het kort:

Over Estland

Van een onwillige Sovjetstaat tot één van de helderste jonge sterren van de Europese Unie, Estland heeft de afgelopen decennia een enorme transformatie ondergaan, intussen is ook de rest van de wereld is de vele charmes van Estland gaan appreciëren.

Estland, het kleinste en misschien wel meest schilderachtige van de drie Baltische staten (waartoe ook Letland en Litouwen behoren), is een waanzinnig mooi land met ongerepte bossen, biodiverse wetlands en afgelegen eilanden voor de kust. De natuurlijke rijkdommen vormen een spectaculair contrast met de sombere, gotische esthetiek van de middeleeuwse hoofdstad Tallinn.

In Tallinn zijn de geplaveide straten gevuld met historische kerken, monumenten en gezellige cafés, en niet te vergeten een ontluikende restaurantscène die een eerbetoon is aan het Baltische en Scandinavische erfgoed van het land. Het nachtleven is ook behoorlijk levendig, waardoor het een populaire bestemming is voor vrijgezellenfeesten, hoewel niet iedereen dat even leuk vindt.

De meeste avontuurlijke reizigers ontsnappen aan de stad en trekken naar de oerbossen en meren van het landelijke Estland. En wie kan het hen kwalijk nemen? Deze gebieden bieden landschappen en ecosystemen die in een groot deel van Europa verloren zijn gegaan.

Meer dan 1000 meren glinsteren op het Estse platteland, terwijl venen en moerassen 20 % van het land bedekken. Deze habitats zijn een toevluchtsoord voor vogels en vogelliefhebbers.

De natuurlijke wonderen van Estland worden op indrukwekkende wijze tentoongesteld in de nationale parken. Meer bepaald in Soomaa, in het hart van het land, en Lahemaa, aan de noordkust, dat bezoekers beloont met uitdagende wandelingen en een indrukwekkend uitzicht op de Baltische Klint, een 1.200 km lange bergkam van kalkstenen kliffen die zich uitstrekt van Zweden naar Rusland. In deze parken vind je ook wolven, beren en lynxen.

De geschiedenis van Estland is, net als die van zijn Baltische buren, bijna uitsluitend gewijd aan het handhaven van de onafhankelijkheid van zijn machtige buren, met name Rusland. Estland, dat in 1944 door Stalin werd geannexeerd, is nooit helemaal de Sovjetrepubliek geworden die het had kunnen zijn, met behoud van zijn taal en cultuur was het veel sterker dan andere leden van de USSR. Deze moedige, onafhankelijke geest leeft vandaag nog in Estland.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar