REISGIDS Denemarken

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Natuur, cultuur, sprookjes uit het verleden en steden van de toekomst

Denemarken - vlag

Denemarken in het kort:

Denemarken, steevast in de top drie van ‘s werelds gelukkigste landen, heeft het allemaal. Zee, stranden, duinen maar ook uitgestrekte bossen, pittoreske dorpjes en moderne steden. Dit land is de perfecte bestemming voor wie graag in de natuur vertoeft maar ook wat geschiedenis wil opsnuiven. Ook voor gezinnen is dit de geschikte bestemming. Kinderen kunnen er op zoek naar trollen in het woud, zich een viking wanen, een eigen Legohuis ontwerpen of plezier maken in het oudste attractiepark ter wereld, Tivoli. 

De hoofdstad, Kopenhagen, is een kosmopolitische stad met een sfeer die eerder typerend is voor een provinciestadje. Gedurfde architectuur en hypermodern design gaan er hand in hand met ouderwetse charme en pastelkleuren. De geplaveide straten en winderige pleinen van de stad herbergen niet alleen indrukwekkende monumenten die getuigen van een groots verleden maar ook enkele van de beste restaurants ter wereld. Je kan bijvoorbeeld een tafeltje reserveren bij het bekende sterrenrestaurant Noma. In het autovrije stadscentrum is het aangenaam vertoeven zowel voor wandelaars als fietsers. 

Maar Denemarken is meer dan de hoofdstad. Niet zover van Kopenhagen, vind je Roskilde, ooit de Vikinghoofdstad van Denemarken. Je vind er niet alleen een torenhoge kathedraal, die moeiteloos een plaatsje op de werelderfgoedlijst van UNESCO wist te veroveren, maar ook een uitstekend museum met enkele van de best bewaarde vikingschepen ooit ontdekt. 

In Odense, op het eiland Funen, keer je als het ware terug in de tijd. Dit idyllische dorpje, met gekleurde houten huisjes en gezellige koffiehuizen, was ooit de geboorteplaats van Hans Christian Andersen en zijn charmant geel geboortehuis is nu omgetoverd tot een museum. Je wordt er helemaal ondergedompeld in zijn leefwereld.  

Wie rust en ruimte zoekt, kan dit zeker vinden in Jutland. Dit schiereiland, dat volledig omringd is door zee, heeft een kustlijn van meer dan 500 km. Van de moerassen in Zuid-Jutland tot brede zandstranden in Noord-Jutland, het is de perfecte fiets- en wandelplek. Ook watersportliefhebbers komen volop aan hun trekken.  Skagen, de noordelijkste stad van Denemarken, is een favoriete vakantiebestemming voor de Denen zelf. Gezinnen komen er zonnebaden op de stranden en genieten van betoverende Scandinavische zonsondergangen  Het hoeft niet te verbazen dat Denemarken tot de gelukkigste landen ter wereld behoort. 

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar