REISGIDS Cyprus

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De geboorteplaats van Aphrodite

Cyprus

Cyprus in het kort:

Over Cyprus

De legendarische geboorteplaats van Aphrodite, Cyprus, is op elke centimeter van dit eiland in de Middellandse Zee zichtbaar. Zandstranden, oude kloosters, klassieke ruïnes, naar tijm geurende bergen, terracotta aardewerk en, natuurlijk, de feestresorts vol zonzoekende twintigers.

Cyprus heeft altijd op het kruispunt van Europa en Azië gestaan. In de oudheid kibbelde een opeenvolging van rijken over de zeehavens en bergforten, die de suprematie over de oostelijke Middellandse Zee garandeerden. Deze rijksbouwers hebben een ongelooflijke erfenis van historische overblijfselen achtergelaten: oude Griekse en Romeinse ruïnes, kruisvaarderskastelen, machtige Venetiaanse stadsmuren en torenhoge moskeeën en minaretten die zijn achtergelaten door Ottomaanse indringers.

Tot de jaren zeventig was Cyprus een slaperig eiland, maar door een verwoestende burgeroorlog viel het eiland uiteen in twee delen, de Grieks-Cypriotische en Turkse staten. In het zuiden groeide de Griekse Republiek Cyprus uit tot een moderne Europese staat, terwijl de Turkse noordelijke helft van het eiland geïsoleerd blijft, alleen erkend door Turkije en ver onder de toeristenradar ligt.

Na de opdeling ging de toeristische ontwikkeling in de Griekse helft van het eiland in een stroomversnelling, met de opkomst van Ayia Napa, Protaras, Limassol, Paphos en een reeks andere pakketvakantieresorts langs de zuidkust. Dit is deel is ook het gekende postlaartje van Cyprus met witgekalkte villa’s, zonnekloppers, tochten met een bananenboot, luidruchtige nachtclubs en hordes jonge mensen die genieten van de zinderende zomerzon.

Landinwaarts blijft het oude Cyprus bestaan, met prachtige dorpen vol met kerken die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan, vredige bergpaden en wijngaarden die al sinds de oudheid wijnen produceren.

Een soortgelijke ouderwetse sfeer heerst in de verdeelde hoofdstad, Lefkosia (Nicosia), waar rustige steegjes met Turkse moskeeën en Byzantijnse kerken plotseling tot stilstand komen bij de Groene Lijn, de “de facto” grens tussen de twee enclaves.

Het noorden is weer iets anders, meer Turks dan Grieks, zelfs tot aan de menu’s op restauranttafels, maar bezaaid met oude ruïnes en dramatische kruisvaarderskastelen. Terwijl de ongebreidelde ontwikkeling plaatsvindt langs de kust rond Famagusta (Gazimagusa) en Kyrenia (Girne), biedt het afgelegen schiereiland Karpas een reis terug in de tijd, waar oude ruïnes uitlopen op gouden stranden die meer zeeschildpadden dan menselijke bezoekers verwelkomen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar