REISGIDS Bulgarije

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Van spectaculaire bergen tot gouden stranden en levendige steden

Bulgarije

Bulgarije in het kort:

Over Bulgarije

De spectaculaire bergen, gouden stranden en levendige steden van Bulgarije trekken de afgelopen jaren hordes gretige toeristen aan. Hierdoor breiden prachtige ski- en strandresorts snel uit.

De belangrijkste steden hebben het saaie imago van het communistische tijdperk van zich afgeduwt en zijn levendig en aantrekkelijk geworden, met een reeks culturele attracties, gevarieerde winkels en een bruisend nachtleven dat vakantiegangers vermaakt. Daarentegen hebben veel steden en dorpen de authentieke Bulgaarse geest en gastvrijheid behouden – het land is vooral trots op zijn rijke folkloretradities.

Wandelaars vinden een groot aanbod aan bergketens die een groot deel van het land bedekken, met onderweg veel buitengewone dieren in het wild. De wandelpaden zijn goed in kaart gebracht en nemen wandelaars mee door bossen, langs meren en watervallen, met de kans om beren, wolven en lynxen te spotten. Degenen die van speleologie en kajakken houden, zullen hier ook genoeg vinden om zich te vermaken, terwijl skiën en sneeuwschoenwandelen hier ook populair zijn.

De attractie die de meeste bezoekers naar Bulgarije trekt, zijn natuurlijk de opmerkelijk ongerepte stranden langs de kust van de Zwarte Zee. Minder bezocht, minder ontwikkeld en met veel faciliteiten voor watersporten, zijn de zandstranden van Bulgarije vergelijkbaar met bijna alle meer populaire kustplaatsen in de Middellandse Zee. Bovendien vind je er vele oude kustplaatsen, compleet met geplaveide straatjes en historische gebouwen.

Bulgarije herbergt zeven culturele sites die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, waaronder:

  • Oude stad Nessebar, een 3000 jaar oude plaats die oorspronkelijk een Thracische nederzetting was en in de 6de eeuw een Griekse kolonie werd.
  • Boyana-kerk, een middeleeuwse Bulgaars-orthodoxe kerk aan de rand van Sofia.
  • Madara Ridder, een groot rotsreliëf met een afbeelding van een ridder die triomfeert over een leeuw in Madara.
  • Rilaklooster, het grootste en beroemdste oosters-orthodoxe klooster in Bulgarije.
  • Rotskerken van Ivanovo, een reeks kapellen, kerken en kloosters in het natuurpark Rusenski Lom.
  • Thracische tombe van Kazanlak, een rijk versierde grafkamer uit de Hellenistische periode.
  • Thracische tombe van Sveshtari, een verbazingwekkende historische site die de fundamentele structurele principes van Thracische cultusgebouwen weerspiegelt.

 

Daarnaast heeft Bulgarije drie natuurgebieden die ook op de UNESCO-lijst staan, waaronder de oude en oeroude beukenbossen van de Karpaten, Pirin National Park en Srebarna Nature Reserve.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar