REISGIDS Andorra

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

Een vorstendom tussen Frankrijk en Spanje

Andorra

Andorra in het kort:

Over Andorra

Het kleine Prinsdom Andorra, verscholen in de oostelijke Pyreneeën, is een land met smalle valleien en bergachtige landschappen dat populair is om te skiën en te wandelen. De mooie dorpjes en gehuchten, verspreid langs de hoofdweg die het land doorkruist, zijn gevuld met Romaanse kerken en huizen, gebouwd in een unieke, lokale stijl en bewaard gebleven door de afgezonderde ligging van het land.

Andorra, met wortels tot in de oude Griekse tijd en Polybius zijn vermelding van Iberisch Andosinos, heeft toch een uitgebreide geschiedeni, hoe klein ook. Volgens de overlevering beloonde Karel de Grote de Andorrezen voor het afweren van de Moren door hen een handvest te verlenen. Het is deze eigenaardige onafhankelijkheid, die op de één of andere manier door de eeuwen heen standhield tegen opeenvolgende bedreigingen, waardoor de prachtige architectuur van Andorra zo ongerept is gebleven.

Veel sneeuwval en een golvend stuk van de Pyreneeën zorgen voor zeer goede skicondities. Wintersportliefhebbers vinden hier enkele van Europa’s beste pistes. Politici en royalty’s van Spanje kiezen de witte toppen van Andorra voor hun skivakanties en de prijzen zijn zeker gericht op de welgestelden. Tijdens mildere periodes biedt Andorra ook uitstekende wandelomstandigheden, met uitgestrekte valleien, uitdagende beklimmingen en charmante vergezichten.

De kleine natie wordt bestuurd vanuit de hoofdstad Andorra la Vella, met twee ‘Co-Prinsen’ als gezamenlijke staatshoofden: de president van Frankrijk en de bisschop van Urgell in Catalonië, een traditie die teruggaat tot de 13e eeuw. De hoofdstad is misschien niet naar ieders smaak, denk aan tjokvol verkeer tussen de “meer winkels dan nodig”, maar op korte afstand liggen enkele landelijke juweeltjes.

Dorpen zoals Pal, een middeleeuwse nederzetting met een kerk uit de 11de eeuw, zijn zeker een bezoek waard. De IJzerroute, te voet of met de bus, is ook populair en voert bezoekers door de oude binnenstad van Ordino. Andorra ontvangt maar liefst 10 miljoen bezoekers per jaar, maar als je afwijkt van de platgetreden paden zal je veel afgelegen Pyreneese plekken vinden die je de jouwe kan noemen.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar