REISGIDS Albanië

Cultuur, geschiedenis & taal
Eten & drinken
Foto’s
Geografie & weer
Highlights
Shoppen & uitgaan
Sharing Is Caring
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter
Share on whatsapp

De Rivièra van de Balkan

Albanië

Albanië in het kort:

Over Albanië

Idyllische stranden, warm weer, rijke geschiedenis, spectaculair berglandschap en spotprijzen. Het klinkt als een onmogelijke verlanglijst voor een Europese bestemming. Toch voldoet Albanië aan al deze criteria en meer. In de afgelopen kwart eeuw is dit Balkanland geleidelijk uit zijn sobere communistische cocon tevoorschijn gekomen en oplettende vakantiegangers hebben dit al enige tijd opgemerkt.

De hoofdstad Tirana is een merkwaardige en kosmopolitische plek. De talloze flatgebouwen uit het communistische tijdperk zijn opgekalefaterd met likjes heldere verf, en in delen van de stad staan deze schouder aan schouder met Ottomaanse en Italiaanse architecturale pareltjes. Het is lukraak en wanordelijk, maar enorm levendig, met het constante gezoem van verkeer en kakofonie van stemmen die bijdragen aan het geroezemoes.

De grootste troef van Albanië is zeker en vast de Adriatische kust die terecht wordt aangeprezen als de “Albanese Rivièra”. Het zou oneerlijk zijn om het onontdekt te noemen want de stranden  trekken in juli en augustus veel zonnebaders. Toch zijn deze hemelse stukken nieuw voor buitenlandse toeristen, en behoren ze tot de beste in de Middellandse Zee.

Als je jezelf van je handdoek kunt scheuren, zijn er ook interessante overblijfselen van de Griekse, Ottomaanse en communistische geschiedenis die je kan ontdekken in nabijgelegen steden. Van bijzonder belang zijn de nu vervallen en soms hergebruikte koepelbunkers, paranoïde dwaasheden besteld door de isolationistische ex-heerser Enver Hoxha.

Verder landinwaarts slingeren steenachtige wandelpaden tussen de door de op de maan lijkende bleke bergen, waar afgelegen plattelandsdorpen nieuwsgierige bezoekers een warm welkom bieden. Met onverharde wegen vol kuilen en onbetrouwbare busroutes, is het binnenland van Albanië al een avontuur op zich zijn.

Net op het moment dat het rondreizen te belastend wordt, is er altijd de bungelende wortel van liefdevol bereide maaltijden, smakelijke wijn en altijd gastvrije lokale bevolking om je terug te stimuleren van het land te genieten.

Met zijn geweldige combinatie van zandstranden, boeiende geschiedenis en betaalbare prijzen, worden de charmes van Albanië nu al geschreeuwd vanaf de felgekleurde daken. Tijd om te genieten van een prachtig land voor het ontdekt wordt door de massa.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar