Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.

Als je enige tijd buiten doorbrengt tijdens je vrije tijd of op vakantie, is de kans groot dat je al een waarschuwing of twee hebt gehoord over hoe belangrijk het is om zonnebrandcrème met de juiste zonnefactor aan te brengen.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter

Hoewel het gebruiken van zonnebrandcrème beter is dan geen zonnebrandcrème te gebruiken, kan je, als je de keuze hebt, het beste een zonnebrandcrème kiezen met een breedspectrum UV-bescherming van ten minste zonnefactor (SPF) 30. Deze aanbevelingen zijn van toepassing op mensen van alle huidskleuren. Idealiter breng je ook 30 minuten voordat je de zon ingaat zonnebrandcrème op je huid aan.

zonnefactor
Kies zeker de zonnecrème met de juiste zonnefactor

Welke zonnecrème kiezen

Voor een lage blootstelling aan de zon is een vocht inbrengende crème of make-up met een basis zonnefactor van 15 voldoende. Voor andere situaties moet je echter je buitenactiviteiten overwegen om te bepalen welk soort zonnebrandcrème je moet gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten zonnebrandcrème die je kan kiezen.

Waterbestendige zonnebrandcrème

Waterbestendige zonnebrandcrème kan een goede bescherming bieden voor wateractiviteiten, maar het is misschien niet geschikt als je een sport beoefent waarbij de zonnebrandcrème in je ogen loopt. Het is ook belangrijk op te merken dat geen enkele zonnebrandcrème echt waterbestendig is.

Spray zonnebrandcrème

Spray zonnebrandcrème is erg populair, vooral onder ouders van wiebelende en rennende kinderen. Zonnebrandspray is echter een punt van zorg geworden voor sommige deskundigen die ouders aanbevelen om een zonnebrandcrème op basis van crème te kiezen in plaats van spray. Spray zonnebrandcrème kan schadelijke chemicaliën afgeven die je kind kan inademen.

zonnefactor
Een zonnespray is makkelijker aan te brengen

Breed spectrum zonnebrandcrème

Breed spectrum houdt in dat de zonnebrandcrème zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert. Het is een goed idee om altijd een breed spectrum zonnebrandcrème te kiezen.

Volledig natuurlijke zonnebrandcrème

Er is intussen ontdek dat de meeste zonnebrandmiddelen op basis van mineralen niet zo goed werken als zonnebrandmiddelen met chemicaliën en actieve ingrediënten. Zonnebrandmiddelen die als “natuurlijk” worden bestempeld, zijn meestal op mineralen gebaseerd.

Als je op zoek bent naar een volledig natuurlijke zonnebrandcrème, ontdekte een onderzoek dat het kiezen van een zonnebrandcrème op basis van olijfolie of kokosolie de meeste bescherming zou bieden. Zowel olijfolie als kokosolie hebben een natuurlijke SPF-bescherming niet te vergelijken is met zonnefactor  8, dus natuurlijke zonnebrandmiddelen die deze oliën als basis gebruiken, hebben een goede natuurlijke SPF-basis.

Zonnebescherming voor baby’s en kinderen

Je moet het gebruik van zonnebrandcrème bij baby’s jonger dan 6 maanden vermijden. Dat betekent niet dat ze geen risico lopen op schade door de zon. Zonnebrandcrème kan mogelijk schadelijk zijn bij jonge baby’s omdat ze een groter risico lopen op bijwerkingen van de chemicaliën in zonnebrandcrème. Het is het beste om baby’s jonger dan 6 maanden in de schaduw te houden en ze in beschermende kleding te kleden om blootstelling aan de zon te voorkomen.

Bij het kiezen van een zonnebrandcrème voor je kinderen kies je best een van ten minste zonnefactor 30. De meeste zonnebrandcrèmes voor baby’s zijn zonnefactor 50. Je hoeft geen babyspecifieke zonnebrandcrème te gebruiken, maar veel babyzonnecrèmes bevatten speciale ingrediënten om te voorkomen dat de huid van baby te kwetsbaar wordt of geïrriteerd raken door de zonnebrandcrème. Daarom is het misschien best aangeraden om zonnebrandcrème voor baby’s of kinderen te gebruiken.

zonnefactor
De huid van kinderen is behoorlijk kwetsbaar en een zonnecrème met hoge zonnefactor is aangeraden

Is de zonnefactor belangrijk?

SPF (Sun Protection Factor) is een afkorting voor de zonnefactor. In zonnebrandcrème helpt de zonnefactor je huid te beschermen tegen de straling van de zon.

De zon zendt twee soorten straling uit: UVA- en UVB-stralen. UVA-stralen dragen bij aan de tekenen van veroudering in de huid, zoals rimpels en verslapping. UVB-stralen zijn kankerverwekkend en vaak verantwoordelijk voor zonnebrand. UVA-stralen maken UVB-stralen ook reactiever, dus gecombineerd kunnen de twee gevaarlijk zijn.

Je wordt vrijwel altijd blootgesteld aan schadelijke straling van de zon als je buiten bent of in de buurt van een raam met veel zonneschijn. Die straling heeft effect op je huid, zelfs als je niet snel verbrandt.

De zonnefactor werkt door de natuurlijke afweer van je huid tegen zonnestralen uit te breiden. Een SPF van 15 biedt bijvoorbeeld ongeveer 15 keer meer bescherming dan alleen je normale huid zonder zonnebrandcrème. Een zonnefactor van 50 zou dus 50 keer meer bescherming bieden dan een huid zonder zonnebrandcrème. Het kiezen van een breedspectrumzonnebrandmiddel betekent dat het een soort zonnescherm is dat zowel UVA- als UVB-stralen blokkeert.

Moet ik zonnecrème gebruiken met een hoge zonnefactor als ik een donkere huid hebben?

Veel mensen denken ten onrechte dat mensen met een donkere huid geen zonnebrandcrème nodig hebben, studies hebben echter anders uitgewezen.

zonnefactor
Het is een fabeltje dat mensen met een donkere huid geen zonnecrème moeten gebruiken

Heeft de zonnefactor invloed op hoe lang de zonnebrandcrème je huid beschermt?

Zonnebrandcrème gaat gemiddeld twee uur mee. Dat betekent dat je moet plannen om elke twee uur opnieuw een laag aan te brengen. Als je veel zweet gaat je huid sneller verbranden alsook als je veel tijd doorbrengt in het water. Dan kan je best sneller opnieuw een laag aanbrengen.

Welke zonnefactor gebruiken?

De Consumentenbond en Test Aankoop ontdekte ook dat veel zonnebrandmiddelen niet zo goed werken als geadverteerd, dus wees voorzichtig bij het kiezen van een zeer lage zonnefactor. Er is geen zonnefactor hoger dan 50, maar er is een kans dat een fles die 50 zegt eigenlijk minder SPF biedt. Ga bij twijfel voor de 50.

De zonnefactor schaal is niet lineair

  • SPF 15 blokkeert 93% van de UVB-stralen
  • SPF 30 blokkeert 97% van de UVB-stralen
  • SPF 50 blokkeert 98% van de UVB-stralen

Een manier om dit te bekijken is dat zonnebrandcrème met zonnefactor 30 je maar 4% meer bescherming geeft dan zonnebrandcrème met SPF 15. Of:

  • SPF 15 (93% bescherming) laat 7 van de 100 fotonen door
  • SPF 30 (97% bescherming) laat 3 van de 100 fotonen door.

Dus hoewel je je beschermingsniveau misschien niet verdubbelt, blokkeert een SPF 30 de helft van de straling die een SPF 15 zou doorlaten naar je huid. Het is ingewikkeld, maar om het simpel te houden, raden de meeste dermatologen aan om een zonnebrandcrème met SPF 15 of SPF 30 te gebruiken.

zonnefactor
Zonnefactor is niet lineair en het verschil is slechts enkele procenten.

Waarom een zonnebrandcrème met hoge zonnefactor niet beter beschermd?

Zonnebrandmiddelen met echt hoge zonnefactor, bieden niet veel meer bescherming dan SPF 30 en misleiden mensen door te denken dat ze meer bescherming hebben dan ze in werkelijkheid doen. Bovendien moet de UVA-bescherming ten minste 1/3 van de UVB-bescherming zijn om een breedspectrumbescherming te hebben. Zonnebrandmiddelen met een hoge SPF bieden meestal een veel grotere UVB- dan UVA-bescherming, waardoor ze een vals gevoel van volledige bescherming bieden.

Kan je bruin worden terwijl je zonnebrandcrème draagt?

Je kan nog steeds een kleurtje krijgen terwijl je een zonnebrandcrème draagt. Zonnebrandcrème moet voortdurend worden aangebracht en het kan worden afgewreven, afgezweet of weggespoeld als je veel tijd in het zwembad of in het water doorbrengt.

Besluit

Het gebruik van de juiste zonnebrandcrème is een belangrijke manier om negatieve bijwerkingen van schadelijke UVA- en UVB-straling van de zon te verminderen. Volwassenen van alle leeftijden en huidskleuren moeten tijdens alle buitenactiviteiten ten minste een zonnefactor 30 gebruiken. Kinderen ouder dan 6 maanden moeten een zonnebrandcrème op basis van crème met ten minste zonnefactor 30 dragen. Bovendien moet je niet alleen op zonnebrandcrème vertrouwen als een manier om de straling van de zon te vermijden. Beschermende kleding en schaduw kunnen je ook helpen beschermen tegen de zon.

Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar