De beste wandelschoenen van het jaar

Voor een lichtgewicht en wendbaar alternatief voor hoge stevige wandelschoenen op je vakantie hebben we de beste wandelschoenen van het jaar getest en uitgekozen.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on twitter

Het momentum van de beste wandelschoenen verschuift van dikke zware wandelschoenen naar lichtgewicht schoenen en zelfs trailrunners die sneller en comfortabeler zijn. Je verliest wel wat enkelsteun bij het dragen van een zware rugzak of het oversteken van rotsachtige paden, maar de gewichtsbesparing en het luchtige gevoel zijn het voor velen waard.

Hieronder staan volgens ons de best wandelschoenen, van ultralichte opties voor snelle en lichte trips tot meer ondersteunende modellen voor het dragen van een volledige rugzak.

Beste algemene wandelschoen

1. Salomon X Ultra 3

De Salomon X Ultra 3 is de beste wandelschoen voor een gewoon gebruik, deze geef een luchtig gevoel gecombineerd met indrukwekkende prestaties op de meeste terreinen. Zoals bij elke iteratie van dit populaire model, brengt de derde editie het allemaal samen: de schoen is competitief licht, het loopvlakontwerp biedt indrukwekkende grip in zowat alle omstandigheden, en de stabiele vorm en gedempt interieur zijn geweldig voor lange wandeldagen. Alles bij elkaar raden we de X Ultra ten zeerste aan voor dagtochten, snelle beklimmingen en zelfs lichtgewicht backpacken.

Salomon putte zwaar uit hun expertise op het gebied van trailrunning met het ontwerp van de X Ultra 3. De enkelvoudige veters zijn snel te gebruiken en zorgen voor een veilige pasvorm, bovendien de schoen is veel wendbaarder dan traditionele wandelschoenen. Maar je offert geen bescherming op zoals bij een een gewonen trailrunner. De Salomon heeft een stevige neus en voldoende demping onder de voet om een rugzak te vervoeren. We vonden dat de pasvorm smal valt in de tenendoos, maar het goede nieuws is dat de low-top GTX-versie in brede maten wordt aangeboden.

Bestel deze schoen nu online en test deze rustig uit.

beste wandelschoenen
Salomon X Ultra 3

Beste budgetvriendelijke wandelschoenen

2. Merrell moab 2

Dit zijn misschien niet je lange-afstands- of ultrarobuuste wandelschoenen, maar er is veel leuks aan de moab 2 van Merrell. Wat heeft deze schoen in de loop der jaren zo populair gemaakt? Het meest opvallende is het lichtgewicht, de comfortabele pasvorm en de aantrekkelijke prijs. Merrell heeft de Moab een paar jaar geleden geüpdatet, inclusief een duurzamer bovenwerk en meer demping in de hiel van het voetbed, maar de formule blijft grotendeels hetzelfde. Voor dagwandelaars die vasthouden aan gevestigde paden, is de Moab 2 een grote waarde.

Wat de nadelen betreft, ontdekten we dat op rotsachtige en modderige paden dat tractie en stabiliteit tekortschieten in vergelijking met de prestatieschoen zoals de Salomon X Ultra 3 hierboven. En ondanks een concurrerend gewicht, voelt de schoen een beetje loom en omslachtig aan in vergelijking met sommige lichtere modellen. Maar dit zijn kleine klachten over een verder fantastische schoen, en we raden de Moab 2 ten zeerste aan voor dagtochten en lichtgewicht backpacken.

beste wandelschoenen
Merrell moab 2

Beste schokdempende wandelschoen

3. Hoka Speedgoat 4

Hoka was vroeger een nichemerk voor hardlopers, maar dat is de afgelopen jaren drastisch veranderd en het merk is nu een go-to-optie voor wandelaars. Dit traject is logisch: steeds meer mensen dumpen hun zware wandelschoenen voor lichte wandelschoenen en trailrunners, en als je meestal op de gevestigde paden blijft en niet klautert of een zware rugzak draagt, is dit onze favoriete manier om naar toe te gaan.

Met dikke demping en een lichtgewicht constructie is de Hoka Speedgoat 4 de meest comfortabele trailschoen die we ooit hebben gedragen, de zool heeft verrassend veel grip en we hebben weinig klachten over de prestaties op het parcours.

Wat zijn de tekortkomingen van de Hoka Speedgoat 4? Gebruikers zijn verbaasd over hoe snel ze slijten, en in het bijzonder de zool. Bovendien, terwijl de prestaties uitstekend zijn op gevestigde paden, hebben we ze over steil terrein laten klauteren en realiseerden we ons de beperkingen. Als trailrunningschoen biedt de Speedgoat een lichte bescherming rond de voet en kan de stabiliteit wankelen als hij echt op de proef wordt gesteld. Maar nogmaals, als je voornamelijk op gevestigde paden wandelt of hardloopt, zal je gewoon geen comfortabelere schoen vinden.

beste wandelschoenen
Hoka Speedgoat 4

Beste ultralichte schoen voor doorwandelen

Altra Lone Peak 5

Het op hardlopen gerichte merk Altra is een zeer populaire optie voor wandelaars, met een sterke line-up van zwaar gedempte maar lichtgewicht schoenen. Hun uithangbord onder de trailrunners is de Lone Peak. Ze beschikken over een springkussen tussenzool, meer veelzijdige loopvlakvorm en geknepen StoneGuard onder de voet, maar de formule blijft grotendeels hetzelfde.

Gebruikers laten weten dat de Lone Peak behoorlijk stevig is, solide tractie biedt en de dikke demping isoleert je tegen harde schokken. Gezien het lage gewicht van slechts 636 gram per paar, is de Lone Peak een constante favoriet op elk terrein.

Er zijn een paar belangrijke dingen om in je achterhoofd te houden bij het kiezen van een trailrunningschoen zoals de Altra Lone Peak om te wandelen. Ten eerste krijg je minder bescherming bij de teen en langs de zijkanten van de voet dan de meer op wandelen gerichte schoenen in deze lijst. Ten tweede buigt de schoen meer dan een traditionele wandelschoen en zal hij niet zo comfortabel zijn op steile beklimmingen en over rotsachtig terrein. Ten derde heeft de Lone Peak een brede pasvorm, vooral in de teenendoos. Als je smalle voeten hebt, raden we aan om een andere trailrunner te zoeken, zoals de Hoka Speedgoat hierboven.

beste wandelschoenen
Altra Lone Peak 5

Beste wandelschoenen voor off-trail wandelen

5. La Sportiva TX4

De La Sportiva TX4 is zeker geen traditionele keuze, maar we houden van deze schoen. Deze is gebouwd als de ideale wandelschoen, wat betekent dat de wandelschoen niet alleen veel grip heeft, maar ook stevig is voor lange wandelingen met als doel klimmen of stappen over steil, rotsachtig terrein.

De Vibram-buitenzool, de volledig rubberen rand en het gladde gedeelte van de rubber onder de teen maken het een geweldige optie voor klauteren en stappen op rotsen. Maar waar we het meest van onder de indruk zijn, is de veelzijdigheid. Met de TX4 kan je je ook snel bewegen tijdens je tocht dankzij zijn lichte en redelijk flexibele constructie. Gebruikers houden er zelfs van voor dagelijks gebruik vanwege het hoge comfort en het aantrekkelijke ontwerp.

beste wandelschoenen
La Sportiva TX4

Beste wandelschoenen voor trekkers

6. La Sportiva Spire GTX

Veel van de ontwerpen op onze lijst zijn lichtgewicht of bijna trailrunner-achtig van aard, maar de stevige Spire van La Sportiva GTX is klaar voor backpacken en leunt dus dicht aan bij een traditionele wandelschoen.

Deze schoenen voelen stevig en substantieel aan met een goede stijfheid en een dikke tussenzool, waardoor je effectief wordt geïsoleerd van ruige en rotsachtige paden (La Sportiva gaat zelfs zo ver dat het, het een laag uitgesneden wandelschoen noemt). Voeg uitstekende bescherming en grip toe op verschillende terreinen, plus een kwaliteitsconstructie die we gewend zijn van dit Italiaanse klimmerk, en je hebt een van de meer capabele wandelschoenen op de markt.

Waarom staat de La Sportiva Spire niet hoger? Met bijna 1 kg is de schoen zwaar voor een lage wandelschoen en zit deze relatief hoog op de enkel. Ten tweede hebben deze wandelschoenen een hoog  prijskaartje. Ten slotte waarderen we de meegaande pasvorm die goed zou moeten werken voor de meeste voettypes, maar de schoen is een beetje breed bij de hiel en we moesten hem stevig vastmaken om wegglijden te voorkomen.

beste wandelschoenen
La Sportiva Spire GTX
Vakantiemicrobe
Heeft de microbe jou al te pakken?
Nieuwe tips & weetjes
De 10 beste dagrugzakken voor je vakantie
De 9 beste reiskoffers voor elk budget en elk type vakantie.
Het belang van de juiste zonnefactor in je zonnecrème.
De beste wandelschoenen van het jaar